Hirdetés

Így válassz gamernotebookot, ha már eleged van a bosszankodásból

|

Segítünk ideális laptopot választani munkához, tanuláshoz, játékhoz, és azt is megmutatjuk, hogy tudod a legtöbbet kihozni belőle.

Ha lassan is, de végre hazánkban is beindul a digitális oktatás, így ma már a középiskolákban sem olyan ritka, hogy notebookot kell hordani a suliba. Ez az egyetemeken már alapkövetelmény, ami nem is meglepő, viszont ha már mindenképpen laptopra van szükséged, nem érdemes megállni egy strapabíró, jól hordozható példánynál. Válassz inkább egy olyat, ami a tanulás vagy munka után is hű társad lesz, és nem hagy cserben, ha játszani támad kedved.

Hirdetés

A jó hírünk az, hogy ma már ehhez arra sincsen szükség, hogy hétszámjegyű összegeket fizess ki a kasszánál, elérhető áron is becserkészhetsz tanulásra, munkára és játékra egyaránt tökéletes notebookot. Mindössze arra kell figyelned, hogy a specifikációknál a "NVIDIA GeForce RTX" feliratot megpillantsd, így máris biztos lehetsz benne, hogy nem választasz rosszul. Cikkünkben megmutatjuk, mire érdemes figyelni és milyen extra szolgáltatások állnak a rendelkezésedre, ha játszani támad kedved a laptopodon.

Légy TUF-tulaj

Az ASUS rengetegféle laptopot kínál sokféle feladatra, de ha olyat szeretnél, ami strapabíró és tanulás mellett játékra is ideális, az idei ASUS TUF Gaming F16-ot érdemes igazán közelről megvizsgálnod.

A nem túlcsicsázott gép katonai szabványok szerinti strapabírósági teszten is kiemelkedően szerepelt, ráadásul gamergép létére alig nehezebb 2 kg-nál, és alig vastagabb 2 cm-nél. A laptop igazi erőgép, ugyanis a 13. generációs, teljes értékű Intel Core i7-13650HX processzorhoz egy NVIDIA GeForce RTX 4060 GPU kapcsolódik (elérhető a laptop GeForce RTX 4050 GPU-val is) 8 GB dedikált memóriával. Az ASUS mérnökei tekintélyes, 130 wattos TGP keretet biztosítottak a GPU-nak, vagyis a hűtés nem fogja vissza a GeForce chip teljesítményét. Hogy akadozásoktól, lassulásoktól se kelljen tartanod, akár 32 GB DDR5 RAM-mal és 1 TB-os PCIe 4.0 x4-es SSD-vel is kérheted TUF F16-os gépedet.

Az NVIDIA GeForce RTX 4060 GPU egy 16"-os, vékonykávás, 16:10-es IPS-szintű kijelzőt hajt meg, ami kellőképpen nagy, akár 2560×1600-as felbontásának hála nem riogat óriási pixelekkel, az adaptív, G-Sync-et támogató 165 Hz-es képfrissítés pedig a képhibák teljes kiküszöbölését garantálja. Apróságnak tűnik, de nagyon fontos, hogy az ASUS MUX kapcsolójának hála az NVIDIA GeForce GPU direktben képes kapcsolódni a kijelzőhöz, így az NVIDIA Advanced Optimus technológia is aktív, hogy a TUF F16 a konkurenseinél is gyorsabb lehessen és még véletlenül se kelljen kompromisszumot kötnöd a teljesítményben.

A gépház oldalán minden fontos portot megtalálsz, így a HDMI 2.1-en felül normál és Type-C USB portok is rendelkezésedre állnak, sőt, egy Thunderbolt 4-es csatlakozást is bevethetsz. A hálózatra gigabites LAN-on vagy Wi-Fi 6 vezérlővel csatlakozhatsz, emellett nem maradt ki a HD webkamera, a Bluetooth, a Dolby Atmos hangzás, a mikrofonoknál az AI-alapú zajszűrés, és persze az RGB-háttérvilágításos billentyűzet sem. A 90 Wh-s akku tanuláskor vagy munkánál nagyon sokáig bírja töltés nélkül, ha pedig mégis töltőre kell dugnod a laptopodat, akár Type-C-n keresztül is megteheted ezt.

Játék kompromisszumok nélkül

Az ASUS TUF Gaming F16 akkor mutatja meg igazán tudását, amikor játékra kerül a sor. A 14-magos Intel Core i7 CPU és az NVIDIA GeForce RTX 4060 együttes erővel gyűrnek maguk alá bármilyen AAA-címet, amivel csak játszani támad kedved. Ahhoz, hogy a szórakozás teljesen önfeledt legyen, számos exkluzív NVIDIA szolgáltatást vehetsz igénybe.

Az egyik legfontosabb az AI-rutinokat a GeForce RTX chip Tensor magjain futtató DLSS felskálázó technológia, amely a képminőség bárminemű romlása, valamint extra késleltetés nélkül képes a játék alacsonyabb felbontásban kiszámított képkockáit a kijelző natív felbontására átalakítani. Az eredmény jelentős teljesítménynövekedés minőségromlás nélkül.

Az RTX videochipek által nyújtott DLSS (Deep Learning Super Sampling) egyik nagy előnye, hogy nem csupán néhány kiválasztott címnél tudod aktiválni, már több mint 500 RTX-támogatott játék érhető el. Az ASUS TUF Gaming F16-on például gyönyörűen száguld a DLSS-t is támogató, látványos ray tracing effektekkel operáló Cyberpunk 2077: Phantom Liberty és az Alan Wake 2, amelyek az utóbbi időszak talán legszebb és legélvezetesebb játékai.

Azt nem nehéz belátni, hogy ha egy játék szaggat és/vagy rondán jelenik meg a kijelzőn, ott szinte kizárt, hogy győzzél. Késik a vezérlés, pontatlan a célzás, akadozik, döcög a mozgás. Az NVIDIA GeForce RTX 4060-nal szerelt ASUS TUF Gaming F16-nál ettől nem kell tartanod, a gép tökéletesen passzol az NVIDIA FWG kampányában hangoztatott Frame Win Games jelmondathoz.

Ezzel az NVIDIA arra világít rá, hogy a lehető legmagasabb képismétlési szám és legrövidebb válaszidő, vagyis késleltetés mellett lehet igazán önfeledten élvezni a kompetitív játékokat, és csak ezek megléte esetén élvezheted a versengést. Az olyan kompetitív játékok, mint például a Counter-Strike 2, a Call of Duty: Warzone vagy az Overwatch 2 egy GeForce RTX GPU-val szerelt gépen nem csupán száguldanak, de jól is néznek ki, ahhoz pedig, hogy hajszálpontos legyen a célzásod, érdemes bevetned a laptopokon is elérhető NVIDIA Reflex technológiát.

Ez egy bonyolult és egészen egyedi technológia, ami szinte direkt kapcsolatot teremt a kijelző és az egered között, ezáltal minden eddiginél alacsonyabbra, átlagosan 15 ms alá szorítva azt a reakcióidőt, amire a gépednek szüksége van a fizikai kattintás és a játékban mondjuk egy lövés eldördülése között. Ezt nevezik a teljes rendszered késleltetési idejének is, amit az NVIDIA Reflex technológia akár 35%-kal is képes csökkenteni.

Nem hagy cserben soha, sehol

Ideális összeállításban, rendkívül barátságos áron kínálja a legújabb technológiákat az NVIDIA GeForce RTX 4060-nal szerelt ASUS TUF Gaming F16 laptop: ha kell, sokáig bírja, jól tűri a cipelést és nyúzást, ráadásul nagyfelbontású kijelzőjén a tanulnivaló és a munka is szépen mutat. Ha viszont végre előkerülnek kedvenc játékaid, aktiválhatod az NVIDIA szolgáltatásait, amelyeknél az AI nem csupán megfoghatatlan, kiforratlan ígéret, hanem a valóság. A szofisztikált és már bevált technológiákkal kiváló képminőség ellenére is száguldani fognak a játékok, élvezheted a ray tracinget és a 165 Hz-es kijelzőn, az NVIDIA Reflex technológiával megtámogatva a kompetitív játékok alatt semmi, de tényleg semmi sem fogja hátráltatni győzelmedet. Az ASUS TUF Gaming F16 notebookot az ASUS Magyarország webshopjából tudod ide kattintva megvásárolni. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)