Hirdetés

Így szól egy fa hanglemez

|

Bár rengeteg tárgyat készítünk fából, néhány esetben eszünkbe se jutna ezt az alapanyagot választani. Pedig ha tudnánk, milyen csodát rejtenek az évek...

Hirdetés

Kezdenek újra divatba jönni a bakelit lemezek, a hagyományos CD-ket pedig egyre kevesebben veszik.. Bár már az 1800-as években is készítettek ilyen lemezeket, az előállításhoz már abban az időben is PVC-t használtak.

Egy fiatal német művésznek néhány éve jutott eszébe, hogy egy kivágott fa évgyűrűi merőben hasonlítanak egy bakelit lemez barázdáihoz, így hasonló technikával talán zenét is ki lehetne csalni belőlük.

Fogott tehát egy fából készült lemezt, és készített hozzá egy speciális lejátszót. Az átalakított lemezjátszóra egy PlayStation Eye kamerát szerelt, ez követi a gyűrűket, a rögzített adatokat pedig egy számítógépbe továbbítja. A gépen egy Ableton Live program fut, amely a kiválasztott hangszer hangján szólaltatja meg az inputot, mely jelen esetben egy zongora. Bár maga a fa nyilvánvalóan nem zenére született, az eredmény lélegzetelállító.

Persze hiába dobnánk egy darab fát a nagyfater lemezjátszójába, nem érnénk el ugyan ezt a hatást. Ettől függetlenül a Years névre keresztelt alkotás teljesen új oldalról közelíti meg a természetet.

Nektek hogy tetszik? 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)