Hirdetés

Durván visszaestek a játékeladások Európában - újak helyett inkább régi címeket veszünk

|

Beszédes, hogy a májusi Top 10-be csak négy idei megjelenés fért be.

Hirdetés

Ellentétben a 2023-as eredménnyel, erre az évre már visszaesést jósolt minden mértékadó elemző a videojáték-ipar számára. Hiányoznak ugyanis a Hogwarts Legacyhez, a The Legend of Zelda: Tears of the Kingdomhoz és a Baldur's Gate 3-hoz hasonló húzócímek. Jól tükrözik ezt az európai piac májusi számai is. A GamesIndustry.biz a legnagyobb piacok fizikai eladásait és digitális értékesítéseit (az utóbbiból hiányzik a Nintendo) GSD adataira támaszkodva jelentette, hogy az előző hónapban 17 százalékkal kevesebb PC-s és konzolos játék fogyott, mint egy évvel korábban, vagyis csupán 11, 6 millió példány.

Az okok elég nyilvánvalóak, tavaly májusban a már említett Hogwarts Legacy előző generációs kiadása is besegített, de elsősorban a Tears of the Kingdom cipelte a hátán az ipart, amiből csak a megjelenést követő első három napon elpattintott a Nintendo 10 milliót. Ez - még ha globális számokról is beszélünk - bizony több, mint amekkora eladásokkal az európai toplista első tíz helyezettje együttesen büszkélkedhet egy évvel később. Most viszont olyan megjelenésektől vártuk a "csodát", mint a Senua's Saga: Hellblade II, a PC-s Ghost of Tsushima, a Paper Mario: The Thousand-Year Door switches remake-je és az F1 24.

Hirdetés

Az imént felsorolt alkotások közül a Nintendo exkluzívja az ötödik helyen végzett az európai játékeladási toplistán, a Tsushimát a PC-s tábornak nem sikerült dobogós pozícióhoz juttatnia (negyedik lett), a legjobb eredményt az F1 24 tudja felmutatni egy bronzérem birtokában. Eközben pedig a Hellblade II nemhogy az első tízbe, de még az első százba sem tudta beverekedni magát, ami egyrészt annak köszönhető, hogy a megjelenése napjától elérhető a Game Pass-előfizetők számára, másrészt pedig egyértelmű visszaigazolása annak, hogy a Ninja Theory játéka csupán egy szűk réteg szórakozása. Az egyetlen új játék, ami még befért a top 100-ba, az a 76. helyen tanyázó Homeworld 3.

Mindennek következtében tavalyi vagy még régebbi címekhez fordultak a játékosok az előző hónapban, az EA Sports FC 24 szekerét valószínűleg megtolta a jelenleg is zajló labdarúgó Európa-bajnokság, a Grand Theft Auto V kirobbanthatatlan a játékeladási toplisták élbolyából, de a Hogwarts Legacy, a Red Dead Redemption 2, a Star Wars Jedi: Fallen Order és a Call of Duty: Modern Warfare III előkelő helyezése sem meglepő. Miként az sem, hogy a Sony váratlanul sikeres szolgáltatásalapú címe, a Helldivers 2 változatlanul jól tartja magát.

Európai játékeladási toplista - 2024. május

  1. EA Sports FC 24 (EA)
  2. Grand Theft Auto 5 (Rockstar)
  3. F1 24 (Codemasters)
  4. Ghost of Tsushima: Director's Cut (Sony)
  5. Paper Mario: The Thousand Year Door (Nintendo)
  6. Helldivers 2 (Sony)
  7. Hogwarts Legacy (Warner Bros)
  8. Red Dead Redemption 2 (Rockstar)
  9. Star Wars Jedi: Fallen Order (EA)
  10. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Activision Blizzard)

Közelebbről is szemügyre véve a számokat kiolvasható, hogy igazából sem az EA-nek, sem a Nintendónak nincs oka örömre, hiába kerültek be újdonságaik a top 10-be. A tavalyi F1 23 ugyanis időarányosan 35 százalékkal jobban teljesített eladások tekintetében, az új Mario-kaland pedig 8 százalékkal alacsonyabb eladott példányszámmal nyitott, mint a 2023-as Super Mario RPG remake, illetve 8,5 százalékkal múlta alul a 2020-as Paper Mario: The Origami King rajtját.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

A játékeladások mérséklődésével párhuzamosan alábbhagyott a hardvervásárlási kedv is, mindössze 311 ezer konzol talált gazdára a vizsgált hónapban a GSD által lefedett piacokon, ami drámai mértékű, 40 százalékos visszaesést jelent. Ezért főként a Switch iránti érdeklődés megcsappanása felel, de PlayStation 5-ból és Xbox Series X|S konzolokból is kevesebb fogyott. Hasonlóképpen lejtmenetbe váltottak a kiegészítők eladási mutatói, csak azért nem lett 25 százaléknál nagyobb a csökkenés, mert a legkeresettebb kontroller, a DualSense még javított is tavaly májusi teljesítményéhez képest.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)