Hirdetés

Ki lehet A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi új titokzatos sötét mágusa?

|

Ciarán Hinds karaktere eddig a legnagyobb kérdőjel A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi második évadában.

Hirdetés

A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi második évadának egyik fontos szála az Idegen keleti utazása Rhûn földjére, ahol végre megpróbál rájönni, ki is ő valójában - mi, nézők továbbra is csak sejtjük, hogy a titokzatos alak nem más, mint Gandalf, a szürke mágus, noha ez teljesen üti a Tolkien-féle eredeti lore-t, hiszen a varázslók csak a Harmadkorban érkeztek meg ebbe a világba, a tévésorozat pedig Középfölde Másodkorában játszódik.

Az Idegen keleti útját azonban egy misztikus új figura, egy egyelőre még név nélküli sötét varázsló teszi nehezebbé, akit az Oscar-díjra jelölt ír színész, Ciarán Hinds alakít. Ő áll azon három varázshasználó tanítvány mögött egyfajta mesterként, akikkel az első szezonban már meggyűlt a baja az Idegennek. És bizony nagyon úgy fest, hogy a Rhûnban élő sötét varázsló mindent megtenne azért, hogy csapdába csalhassa a potenciális Gandalfot - vagy legyen bárki is valójában az Idegen.

A rajongókat most értelemszerűen elsősorban az foglalkoztatja, hogy ki is lehet ez a sötét mágus. Természetesen mi sem ismerjük a helyes megfejtést, de azért van pár tippünk ezzel kapcsolatban.

Hirdetés

Egy lenne az istarok közül?

A legkézenfekvőbb megoldásnak elsőre az tűnhet, hogy ha egy mágusról van szó, akkor a sötét varázsló is egy istar, pont úgy, mint Saruman vagy Gandalf. Az istarok Középfölde mágusai, akiket a valák (isteni hatalommal bíró lények) azért küldték Középföldére Valinorból, hogy segítsenek az embereknek és a tündéknek megdönteni Sauron hatalmát. Az istarok a maiák közé tartoznak - ők nagyjából a keresztény mitológia angyalainak feleltethetőek meg.

Tolkien összesen öt istarról írt: a fehér, majd később sokszínű Sarumant (eredetileg Curomo), a szürke, majd fehér Gandalfot (eredetileg Olórin) és a barna Radagastot (eredetileg Aiwendil) minden mozinéző ismeri, létezett azonban rajtuk kívül még két két mágus, Alatar és Pallando, akikről nagyon keveset tudni. Töredékes információk maradtak csak fenn róluk Tolkien jegyzeteiben, de annyi bizonyos, hogy keletre utaztak és onnan sosem tértek vissza. Akár kettejük közül valamelyik is lehetne a titokzatos mágus, de nagyon furcsa lenne, ha az illető ebben az esetben nem kék öltözéket hordana.

Az öt mágus: Alatar, Radagast, Saruman, Gandalf és Pallando
Az öt mágus: Alatar, Radagast, Saruman, Gandalf és Pallando

A Ciarán Hinds által alakított sötét varázsló valóban erősen emlékezet Christopher Lee legendás Sarumanjára, fehér köpenyt hord, és azt sem szabad elfelejteni, hogy Saruman maga is keletre utazott egy időben Tolkien művei szerint, Rhûn pedig keleten fekszik. Van azonban egy komoly gond ezzel a teóriával: bár Saruman a mozifilmek idején már egy gonosz karakter, a fehér mágus korábban nem tartozott a rosszfiúk közé. Kezdetben bölcs, jóságos varázsló volt, aki okkal került a Fehér Tanács élére (ez a Galadriel úrnő által összehívott gyűlés azzal a céllal jött létre , hogy legyőzzék Sauront - tagja volt Saruman és Galadriel mellett Gandalf, Elrond, Radagast, Círdan és még néhány tünde), és miden tudását felhasználva Sauron ellen harcolt. A sötét varázsló egyértelműen negatív figura, így ha ő tényleg Saruman lenne, akkor ez gyökeresen átírná a karakter eddig ismert múltját.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Egy jövendőbeli nazgûllal van dolgunk?

Gyorsan előálltak a rajongók egy másik igencsak népszerű elmélettel is, mely szerint a sötét varázsló nem más, mint a keleti hadúr, Khamûl, akiből később nazgûl vált - gyakorlatilag az angmari boszorkányúr után ő volt a gyűrűlidércek között a második vezető. Emberként Khamûl Rhûnban élt és uralkodott, szóval ez a rész abszolút stimmel, és mivel a sztori a sorozatban épp ott tart, hogy Sauron Celebrimbor segítségével aktívan munkálkodik további gyűrűk megalkotásában (a három tündegyűrű már kész, most következhet a törpök hét, illetve az ember királyok kilenc gyűrűje), még érdekes is lehetne, ha megismernénk az egyik olyan embert is közelebbről, aki később gyűrűt fog kapni.

Sajnos ahogy az oly sokszor lenni szokott hasonló esetekben, ennek a teóriának sem nehéz gyorsan kirúgni a lábát: Khamûl ugyanis egy hétköznapi ember volt, nem pedig mágus. Magyarul az ő múltjába is rendesen bele kéne nyúlni ahhoz, hogy illeszkedjen a széria narratívájába. 

Khamûl gyűrűlidércként A Hobbit trilógiában
Khamûl gyűrűlidércként A Hobbit trilógiában

Végül természetesen azt a lehetőséget sem szabad elvetni, hogy egy teljesen új karakterről van szó, akit kizárólag a sorozat írói álmodtak meg. Nem a sötét varázsló lenne az első ilyen szereplő - ilyen volt ugyebár Adar, az egyik első uruk, a tünde Arondir, a hobbit Borláb Nori, vagy Theo és az anyja, Bronwyn.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)