Hirdetés

A Ubisoft bocsánatot kért az Assassin's Creed Shadows fekete szamurája miatt

|

A franchise japán rajongóinak szánt levél nem segített sokat a feltüzelt helyzeten.

Hirdetés

Amióta csak bejelentette a Ubisoft a korábban még Codename Red munkacímre hallgató Assassin's Creed Shadows-t, megosztja az embereket a projekt: a feudális Japánba való visszatérést rengetegen imádják, viszont a játék egyik főszereplője, a fekete szamuráj, Yasuke heves vitákat váltott ki. Sokan támadták a Ubisoftot amiatt, hogy történelmileg hiteltelen a koncepció, és még többen azért, miszerint ez is csak egy újabb, a woke érdekében meghozott döntés. 

Mi foglalkoztunk a témával egy magyarázó cikkben, de a Tesla, a SpaceX és a Twitter/X vezére, Elon Musk valószínűleg nem olvasta, mert nem sokkal később simán beszólt a fekete kardforgató miatt. A negatív visszhang hatására a Ubisoft fejese, Yves Guillemot határozott álláspontot fogalmazott meg, ami csak olaj volt a tűzre. Most két friss fejlemény is történt az ügyben. 

Hirdetés

Egyrészt az egyik japán történész, bizonyos Hirayama Yu nyilatkozott egy terjedelmes Twitter/X-posztban arról, hogy mit gondol az Asssassin's Creed Shadows említett karakteréről. Yu több olyan könyvet is szerzett, amely Japán Szengoku-korszakáról szól, vagyis arról, amelyben a Shadows története is helyet kapott. A történész kutatásai és ismeretei alapján felvázolt egy lehetséges forgatókönyvet arról, hogy mi történhetett anno, és ez alapján Yasuke szamurájnak mondható: 

"Úgy tűnik, sok szó esik Yasukéről, egy fekete férfiról, aki Oda Nobunagát szolgálta. A róla szóló történelmi feljegyzések meglehetősen hiányosak, de kétségtelen, hogy egy Nobunaga szolgálatában álló »szamuráj« volt. A középkori (Sengoku) társadalomban státusztól függetlenül szamuráj lehetett az, akit ura szamuráj rangra emelt."

Yu szerint a történelmi feljegyzésekből kiderült, hogy Nobunagától fizetést, kastélyt és kardot is kapott Yasuke, ezek, valamint az a tény, hogy Nobunaga közeli kísérője volt, teljesíti a mester-szolga szerződés feltételeit. Az is fontos, hogy mivel kardot viselhetett, nem lehetett egy sima szolga, mivel azok nem hordhattak maguknál kardot akkoriban. Yasuke valószínűleg eredetileg egy rabszolga volt, amíg Nobunagához nem került, majd később szamurájjá vált. A Honnódzsi-összeesküvés során Akechi Mitsuhide és társai valószínűleg nem azért nem ölték meg őt, mert nem japán származású lett volna, hanem mert nem ismerték el őt szamurájként (abban az időben általános gyakorlat volt, hogy a mesterek az alacsonyabb státuszúakat léptették elő szamurájnak, amire remek példa Toyotomi Hideyoshi). 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Miután két hete a vállalat bocsánatot kért, amiért bármiféle engedély nélkül felhasználták egy japán történelmi rekonstrukciós csoport zászlaját, most ismét a szigetország lakóinak elnézését kérték. A Ubisoft a hivatalos Assassin's Creed Twitter/X-fiókon keresztül tett közzé egy közleményt, amelyben elmagyarázza a projekt történelmi hitelességével kapcsolatos álláspontját, valamint sajnálkozik a promóciós anyagok miatt, amelyek "aggodalmat keltettek" a közösségben.

A négyoldalas, angolul és japánul is közzétett szöveg alapján a Ubisoft némileg visszakozik attól az állásponttól, hogy Yasuke valóban létezett, ugyanis a nyílt levél tartalma szerint az Assassin's Creed Shadows "nem a történelem tényszerű bemutatását szolgálja", ehelyett úgy írják le, mint egy "lenyűgöző, történelmi fikciót", és a fejlesztők remélik, hogy kiváncsiságot sikerül ébreszteniük a játékosokban, akik majd utánajárnak annak a történelmi korszaknak, ami a játékot ihlette. 

A közlemény hozzátette, hogy bár Yasuke szamurájként van ábrázolva a Shadowsban, elismerik, hogy ez vita tárgya, és ezt gondosan bele is szőtték a narratívába, a másik főszereplővel, Naoéval együtt. Azt is megjegyzik, hogy a franchise mindig is kreatív szabadsággal, fantasy elemek beépítésével vette kezelésbe a történelmi helyszíneket, Yasuke ábrázolása pedig ezt illusztrálja: egyedi és titokzatos élete ideális jelöltté tette őt a történet elmesélésére, amelynek hátteréül a feudális Japán szolgál. 

A Ubisoft hangsúlyozza, hogy a Shadows külsős tanácsadókkal és történészekkel együttműködve készült, de elismeri, hogy hibát követett el, erőfeszítései ellenére a promóciós anyagai egyes elemei aggodalmat keltettek a japán közösségben, ezért őszintén elnézést kér. A csapat az építő jellegű kritikák alapján folytatja a munkát, amíg a játékosok kezébe nem kerül a játék, és még azon túl is. 

Egyébként indult egy petíció is néhány hete, ami az Assassin's Creed Shadows kukázását követeli, és már közel százezren írták alá, de valami azt súgja, hogy a Ubisoft nem fog törölni egy 200 millió dolláros projektet pár hónappal a megjelenése előtt. A petíció aláíróinak maradt a közösségi médiás bocsánatkérés fájdalomdíjként. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)