Hirdetés

Teljes káosz lesz abból, ha pingvinek próbálnak repülőt vezetni

|

A Pingvin légitársaság egy párban is játszható partijáték, aminek alapeleme a feszültség, de azért így is nagyon szórakoztató.

Hirdetés

Nem mondanám, hogy slágerműfaj lett, de a videojátékok világában a veszekedős, kaotikus kooperatív partijátékok kategóriája bővült néhány izgalmas címmel az elmúlt néhány évben. Az Overcooked adott lendületet ennek, amiben egy konyhát kell úgy menedzselnünk közös erővel, hogy sokszor inkább hátráltatjuk egymást, mint hogy segítenénk, majd jött a költözős Moving Out, illetve a mobilos Spaceteam, magyar fordításban Zűrcsapat.

Leginkább ez utóbbihoz hasonlít a Pingvin légitársaság is, de a Keep Talking and Nobody Explodes elemei is feltűnnek benne. Míg a Spaceteamben az űrhajó vezérlőpanelje a játékosok között van szétosztva, és úgy kell megtalálni, kinél van az ívkorong, a kromaszárnyascsavar vagy az áramlásföldgolyó kapcsolója, addig itt a vezérlőpanelt mindenki látja, de hogy mit kell megkeresni és megnyomni, átállítani rajta, csak egy játékos tudja. Ráadásul nem is teljesen kooperatív (elsősorban), csapatok versengenek egymással.

Hirdetés

De hát én csak egy pingvin vagyok!

A játék kezdetén összeállítjuk az asztal közepén a kilenc panellapkából álló műszerfalat, amin gombok, kapcsolók találhatók, illetve megkeverjük az utasítások pakliját. Az ebben található kártyákon a panel egyes elemei láthatók, illetve az, hogy milyen állapotba kell kerülniük.

A játékosok - lehetőleg - kétfős csapatokat alkotnak, és a csapatoknak minden fordulóban az lesz a dolga, hogy 30 másodperc alatt a lehető legtöbb utasítást teljesítsenek, legfeljebb ötöt (a homokóra ennyi idő alatt pereg le, de van egy kísérőapp is, amiben 20 és 90 másodperc között állíthatjuk a rendelkezésre álló időt). A csapat egyik tagja a panelt kezeli, az utasításkártyát csak a másik látja, aki viszont nem mutogathat a panel pontjaira, nem utalhat egy-egy kapcsoló helyzetére, csak úgy segíthet, hogy megpróbálja körülírni, hogy néznek ki azok a vezérlők, amik a kártyáján szerepelnek.

Elmondja például, hogy lát egy OK feliratú gombot, körülötte iránygombokkal, amiket fel-fel-le-jobbra sorrendben kell megnyomni - ha megvan, a panelt kezelő játékos elmondja a gombok színeit (kék-kék-fehér-fekete), aztán jöhet a következő kártya, ha viszont elrontja, akkor a rosszul megnyomott gombon kell tartania az ujját, részben kitakarva ezzel a panelt; két hiba a forduló végét jelenti. Minden sikeresen teljesített utasításért jár egy jelölő, ami megtartás esetén pontot ér, de beváltás után meghosszabbítja az időt. Ha az egyik csapat végzett, jön a következő, a forduló végét újabb forduló követi, amíg valamelyik csapat 12 pontot nem szerez.

A visszaút sem lesz könnyebb

Mivel a műszerfal paneljeit véletlenszerűen is elrendezhetjük, ráadásul kétoldalasak, még akkor sem lesz könnyű gyorsan megtalálni az egyes gombokat, ha már sokat játszottunk. A játékmenetet egy a dobozban található kiegészítővel is bonyolíthatjuk, ami három panelt és 20 extra kártyát tartalmaz.

Két-három fővel jobb kooperatívan játszani, így nincsenek külön csapatok, mindenki közös erővel küzd azért, hogy a lehető legmagasabb pontszámot érjék el. Ennél többen már érdemesebb csapatokban versenyezni.

A Pingvin légitársaság azért kiváló partijáték, mert bár egyszerre csak ketten játszanak (vagy ahányan egy csapatban vannak), mindenki izgulhat közben. Könnyű rajta összeveszni ("miért nem azt mondtad, hogy...", "szerinted az úgy néz ki, ahogy mondtam?" stb.), feszült menetekből áll, és nézni is annyira izgalmas, mint játszani. Bár a gombok valójában nem nyomkodhatók, és a kapcsolóknak is jobb lett volna, ha mélyedésbe helyezhetjük őket (ahogy pl. A légi társaságban), ezek nem vesznek el érdemben semmit a játék élvezeti értékéből.

(A játékot köszönjük a Gémklubnak!)

Pingvin légitársaság

  • Eredeti cím: Penguin Airlines
  • Tervező: Jesús Fuentes, Javier Martínez Gómez
  • Grafika: Jesús Fuentes
  • Eredeti kiadó: Perro Loko Games
  • Magyar kiadó: Gémklub
  • Játékosszám: 2-8 fő
  • Korhatár: 9+
  • Időtartam: 15-30 perc
  • Játékszabály: Gémklub.hu
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)