Hirdetés

Ez lett abból, hogy az utóbbi évek egyik legjobb logikai játékát a Cluedóval keverték

|

A Turing Machine alkotói átvettek néhány mechanikát előző játékukból, meg pár ötletet a Cluedóból, hogy megszülethessen a Kronologic - Párizs 1920.

Hirdetés

Régen sokak számára volt meghatározó társasjáték, de ma már megoszlanak a vélemények arról, hogy jó-e a Cluedo. Mi máig szeretjük, de a dedukciós játékok kategóriája bővült néhány egészen fantasztikus újdonsággal az elmúlt években, amiknek ha rákapunk a logikájára, kevésbé érezhetjük magunkat elveszettnek, mint mikor azt próbáltuk kitalálni, ki, melyik szobában és mivel gyilkolt.

Fabien Gridel és Yoann Levet 2022-ben a Turing Machine-nal gurítottak nagyot, amiben három számból álló kódokat kellett kitalálnunk úgy, hogy elméleteket tesztelgettünk (bemutató a linken). Az abban bejáratott mechanikákat is felhasználva alkotta meg a páros a Kronologic sorozatot, aminek első része, a Párizs 1920 most már magyarul is elérhető, a másik kettő meg még angolul is várat magára - de nagyon reméljük, hogy hozzánk is eljutnak.

Hirdetés

Ki, kivel, hol és mikor?

Utunk ezúttal a párizsi Operába visz, ahol három ügyet kell megoldanunk - ugyanakkor minden ügynek öt helyes megoldása van, így 15 nyomozás vár ránk összesen. A játékosok egymással versengő nyomozókat alakítanak, akiknek ki kell deríteniük, a hat szereplő közül a hat megadott időpontban ki melyik teremben tartózkodott, majd megfelelő következtetésekkel rájönni a megoldásra.

A dobozban található három sztori közül az elsőben azt kell kiderítenünk, ki mérgezte meg a nyomozót, és mikor - tehát ki volt az, aki valamely időpillanatban kettesben tartózkodott vele az egyik teremben. A második során azt az egy karaktert kell megtalálnunk, aki minden pillanatban egyedül volt (és így ő az operaház fantomja), a harmadiknál pedig egy ellopott nyaklánc útját kell lekövetnünk, hogy megtudjuk, kihez kerül az eseménysor végére.

Minden sztorihoz öt nyomozás tartozik, ezek ötféleképp mesélik el a történetet: máshol kezdenek a szereplők, máshogy mozognak, és más lesz a végső megoldás, amihez eljuthatunk. Mindegyikhez hat helyszínkártya tartozik, amiknek fontos szerep jut a játékmenetben.

A soron lévő játékos két dolgot tehet:

  • Az egyik, hogy elvesz egy időkártyát, majd ehhez hozzáilleszti az egyik helyszínkártyát, így kideríti, hogy adott időpontban adott helyszínen hány szereplő tartózkodott; ezt mindenkivel meg kell osztania, míg azt a másodlagos infót, hogy ki volt az egyik akkor ott lévő szereplő, megtartja magának. 
  • A másik, hogy elvesz egy szereplő- és egy helyszínkártyát, ezeket illeszti össze, és megnézi, hányszor járt adott helyszínen az egyik karakter, ezt megmondja mindenkinek, ő pedig megkapja infóként, hogy melyik időpontban volt ott a kiszemelt szereplő.

Ezen információkból, valamint tudva azt, hogy a szereplők a körökben mindig mozognak, néhány kör után összeáll a megoldás; aki hamarabb jut helyes következtetésre, az nyer.

Folytatása következik

A doboz így 15 egyre nehezedő feladványt rejt, ám mindegyiket csak egyszer lehet végigjátszani, utána tehetjük a polcra pihenni a játékot, míg elfelejtjük a megoldásokat, és lesz értelme újra elővenni. Ezzel nekem általában nincs problémám, a Kronologic árazása sem elszállt, feladványonként kb. 666 forintba kerül, vagy sztorinként 3330-ba, ami olcsóbb, mint egy páros mozizás. Bár jobban szerettem volna, ha a Turing Machine-hoz hasonlóan a végtelenségig játszható, megelégszem azzal is, ha kiadják magyarul a két folytatását.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

A dizájn gyönyörű, a papír, amire jegyzetelhetünk, praktikusan lett kialakítva, könnyen követhetjük segítségével a nyomozást. Izgalmas a versengés, az, hogy mindig kapunk valami titkos infót is a mindenki számára ismertek mellé, és a választásaink tényleg számítanak; de bármilyen lépést látunk is jónak, minden válasszal közelebb haladunk a megfejtéshez is. 

A dedukciós, nyomozós játékok kedvelői biztosan szeretni fogják.

(A játékot köszönjük a Gémklubnak!)

Kronologic - Párizs 1920

  • Eredeti cím: Kronologic: Paris 1920
  • Tervező: Fabien Gridel, Yoann Levet
  • Grafika: Arch Apolar, Yann Valéani
  • Eredeti kiadó: Super Meeple
  • Magyar kiadó: Gémklub
  • Játékosszám: 1-4 fő
  • Korhatár: 10+
  • Időtartam: 30 perc
  • Játékszabály: Gémklub.hu

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)