Hirdetés

A Blizzard társalapítója azért lépett le, mert elege volt, hogy folyton Bobby Kotickkal kell hadakoznia

|

Mike Morhaime-ot mindenki szerette, részben azért, mert ő volt a fejlesztők első védelmi vonala.

Hirdetés

Jason Schreier neve sokaknak ismerős lehet - jelenleg a Bloombergnél dolgozik, és emellett könyvet ír a játékipar hátteréről. A Blood, Sweat, and Pixels és a Press Reset után most a Blizzard történetéről készül kiadni egy kötetet, ami a Play Nice: The Rise, Fall, and Future Of Blizzard Entertainment címet viseli, és október 8-án érkezik.

A dokumentarista kötet két hét múlva lesz elérhető, de már most elolvashatunk belőle egy nagyobb darabot a Bloomberg oldalán keresztül. Ez a kivonat sokat mesél Mike Morhaime és Kotick kapcsolatáról.

Morhaime a Blizzard társalapítója, igazgatója is volt hosszú éveken át. Ő volt a főnök 2007-ben is, amikor az Activision felvásárolta a Blizzardot, és Bobby Kotick bekerült a képbe. Kotick nagyon lelkes volt a felvásárlás miatt, és nem győzött villogni a haverok előtt azzal, hogy övé lett a "csapat, amelyik megcsinálta a World of Warcraftot". A celebekkel teli partik fénye azonban nem ért be a stúdiók falai közé, ahol Morhaime folyamatosan azzal küzdött, hogy a Blizzard megtarthassa az identitását, és a játékosok élményét helyezhesse előtérbe.

Hirdetés

Minden relatíve vállalhatóan zajlott addig, amíg a Titan be nem dőlt. A legendásat bukott, soha meg nem jelent Blizzard MMO 80 milliójába került a cégnek, és a projekt szétesése után az Activision egyre agresszívabbá vált a stúdió monetáris értékének kisajtolásával. Ennek egyik főbb lépése volt Armin Zerza bevonása, aki korábban sosem foglalkozott játékokkal, és folyamatosan megkérdőjelezte egyes kiadások szükségességét. Egy ponton a BlizzCont is el akarta törölni, mondván túl nagy kiadás, túl kevés haszonnal. Morhaime persze ez ellen is küzdött.

Az évekig tartó csaták után 2017-ben Morhaime már be akarta adni a felmondását, de Kotick akkor még maradásra bírta. Ezt követően 2018-ban lezajlott egy One ABK (Activision Blizzard King) parti, ahol a cég vezetői nem győzték hangsúlyozni az összetartozás fontosságát. Morhaime itt tudatosította magában, hogy a Blizzard céges kultúrája ezzel elúszott, és nem sokkal később távozott.

Schreier erről a folyamatról, a stúdió körüli perről, az irányváltásokról és minden másról a könyvében írt. Érdekes lesz majd átlapozni, amikor az egész befut október 8-án.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)