Hirdetés

Tarr Béla életműdíjat kap a Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon

|

Elismerve különleges filmes stílusát és oktatói munkásságát, komoly elismeréssel jutalmazták a filmes legendát.

Hirdetés

A Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) bejelentette, hogy a magyar rendező, Béla Tarr életműdíjat kap a 37. fesztiválon. Tarr, aki jellegzetes filmes stílusával vált világszerte elismertté, a 438 perces Sátántangó című filmjével szerzett nemzetközi hírnevet, ezzel a mozival elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál díját. Ezen kívül a Werckmeister harmóniák című filmje a cannes-i Rendezők Hétjén szerepelt, míg A torinói ló a Berlinale Ezüst Medálját és a FIPRESCI-díjat nyerte el.

Tarr A torinói ló után visszavonult a nagyjátékfilmek készítésétől, és azóta a következő filmes generáció képzésére összpontosít. 2012-ben megalapította a film.factory iskolát Szarajevóban, és világszerte workshopokat tartott. A TIFF keretein belül bemutatják azokat a rövidfilmeket is, amelyeket Tarr egy friss workshop során készített a Fukusimában. A rendezvényen külön beszélgetést is tartanak Tarr részvételével, ahol átadják az életműdíjat november 1-jén.

Hirdetés

2023-ban Tarr megkapta az Európai Filmdíjak elnöki és igazgatósági kitüntetését, míg 2022-ben a Kairói Filmfesztiválon szintén életműdíjat vehetett át. Ichiyama Shozo, a TIFF programigazgatója hangsúlyozta Tarr munkásságának jelentőségét, emlékeztetve arra, hogy a Sátántangó 1995-ös bemutatója mérföldkő volt a fesztivál történetében. A rendező hatása és hozzájárulása a filmművészethez világszerte elismerést érdemel, és a Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál ezzel az életműdíjjal kívánja honorálni Tarr pályafutását és pedagógiai tevékenységét.

A Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál október 28-tól november 6-ig tart, a tokiói Hibiya-Yurakucho-Marunouchi-Ginza területen.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)