Hirdetés

Napi büntetés: egy kislány azért nem kapott útlevelet, mert Khaleesinek hívják

|

A brit hatóság félt, hogy bekever a Warner Bros. a védjegy miatt.

Hirdetés

Bár hazánkban egyelőre még nem nevezhetjük el a gyermekünket Emilia Clarke karakteréről a Trónok harcából, más országokban ezt nyugodt szívvel megtehetik a szülők, és természetesen teszik is. A BBC beszámolója is egy hatéves, Khaleesi nevű kislányról szól, akinek éppen ez okozott problémát.

A família ugyanis a párizsi Disneylandbe szeretett volna elutazni, aztán a könnyed szórakozásról szőtt álmukat gyorsan derékba törte az a brit hivatal, amelyik az útlevél kiállításáért felelt, ugyanis egyszerűen azt a választ kapták, hogy ilyen névre nem adhatnak ki hivatalos okmányt.

A brit hatóság problémája az volt, hogy mivel a Khaleesi név a Trónok harcából származik, azt és minden karakterét pedig a Warner Bros. védette le, ezért a vállalat védjegye alá tartozik a Khaleesi is. A család már csak amiatt is meglepődött ezen, mivel a névadásnál és a születési anyakönyvi kivonatnál nem volt ilyen aggály, simán megkapták az okmányt.

Hirdetés

Az igazságtalan döntés miatt jogászokhoz fordultak, akiktől kiderítették, hogy a védjegy csakis akkor érvényes, ha valaki pénzt akar keresni vele, akkor nem, ha valakit így hívnak. Ezt jelezték is a hivatal felé, ahonnan az a válasz jött, hogy így is engedélyt kell kérniük a Warner Bros.-től. 

A kis Khaleesi és anyukája, Lucy
A kis Khaleesi és anyukája, Lucy

Az ügy aztán anélkül megoldódott, hogy a családnak fel kellett volna keresnie a vállalatot: a brit hatóságtól ugyanis nem sokra rá felhívták őket, hogy félreértés történt, és a döntést meghozó munkatárs által eredetilag adott válasz csak a nevüket megváltoztató személyekre vonatkozik, így a tisztségviselő azt mondta, hogy most már el tudják intézni a lány útlevelét.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Khaleesi édesanyja, Lucy azonban arra gyanakszik, hogy az ügy csak a médiavisszhang miatt oldódott meg. 

"Ha nem tettem volna közzé a közösségi médiában, semmit sem tettek volna. Megrekedtem volna és nem tudtam vola, mit tegyek. Az emberek megkerestek és hasonló tapasztalatokról számoltak be. Úgy gondolom, hogy mások is lehetnek még hasonló helyzetben, akiknek az útlevelét nemrégiben valami hasonló miatt utasították el. Remélhetőleg most már tudják, hogy ez megoldható."

Khaleesi és édesanyja remélik, hogy a közeljövőben eljuthatnak a párizsi Disneylandbe, Lucy ugyanis várt addig a nyaralás lefoglalásával, amíg meg nem érkezik az összes útlevél. A brit Belügyminisztérium szóvivője megígérte, hogy a kérelmet mielőbb feldolgozzák, és elnézést kért a családtól a késedelem miatt. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)