Hirdetés

Hogyan lehet Robert Downey Jr. az MCU új Doctor Doomja?

|

Pontos válaszaink természetesen nincsenek erre a kérdésre, ötleteink viszont annál inkább akadnak.

Hirdetés

Az idei San Diego Comic-Conon a Marvel Studios ugyan nem jelentett be fél tucat új mozifilmet és tévésorozatot, visszafogottabb volt, de ennek ellenére is csak sikerült ledobni a közmondásos atomot saját panelje végén. Itt ugyebár megismertük a Fantasztikus Négyes film teljes címét, kiderült, kit alakít majd Giancarlo Esposito az Amerika Kapitány: Szép új világban, megcsodálhattuk David Harbour, azaz Vörös Őr új jelmezét, amit a Thunderboltsban visel, végezetül pedig az ötödik és hatodik Bosszúállók mozi új rendezői, a Russo testvérek leleplezték a teljesen átgyúrt ötödik felvonást.

Ez a film az eredeti tervek szerint ugyebár Kang-dinasztia (Kang Dynasty) alcímmel érkezett volna 2026-ban, de Jonathan Majors kirúgása után egyértelmű volt, hogy valamilyen irányba lépnie kell a Marvelnek: vagy muszáj új színészt keresni Kang (illetve a multiverzum miatt a Kangok) szerepére, vagy teljesen át kell alakítani a terveket. Nos, az utóbbi megoldás mellett döntöttek, és egyből be is jelentették a film új címét: Avengers: Doomsday. Igen, Doctor Doom, avagy a magyar képregényes fordítás szerint Fátum Doctor lesz az MCU új főgonosza, a Comic-Con közönsége pedig elképesztő örömujjongásban tört ki, mikor kiderült, az ikonikus Marvel ellenlábast nem más alakítja majd, mint az egykori Vasember, Robert Downey Jr. De hogyan lehetséges mindez? 

Hirdetés

Tony Stark vagy Victor von Doom?

A Marvel fejesei már számos alkalommal elmondták, nem fogják a semmiből feltámasztani a Bosszúállók: Végjáték fináléjában hősi halált halt Tony Starkot, és természetesen most sem erről van szó. Sőt, úgy fest, hogy Downey Jr. nem is egy Stark variánst fog alakítani, a Russo testvérek ugyanis Victor von Doomként mutatták be a karakterét. Ugyanakkor ez simán lehet egyfajta elterelés, csel is, nem idegen a Marveltől az efféle trükközés - elég csak arra gondolni, hogy a Bosszúállók: Végtelen háború előzeteseiben is mennyi kamu, módosított jelenet volt.

Victor von Doom régóta visszatérő szereplője a Marvel képregényeinek. Első alkalommal a Fantastic Four képregénysorozat ötödik lapszámában bukkant fel még 1962-ben, a későbbiekben pedig nem csak a Fantasztikus Négyes, hanem többek között a Bosszúállók és az X-Men ellenfelévé is vált. Egy fiktív kelet-európai országot, Latvériát irányítja - ez az állam a Marvel képregényes világában az aktuális térképek függvényében vagy Magyarország közvetlen szomszédja, vagy nagyon közel fekszik hozzá. 

A képregényekben Doctor Doom arca teljesen eldeformálódott, épp ezért szinte sosem veszi le a maszkját, így igazából meg lehetne oldani azt, hogy Robert Downey Jr. egyszer se mutatkozzon teljes páncélzat nélkül. Kérdés persze, mennyi értelme van a teljesen egyértelmű hírverésen túl egy ekkora A-listás sztár szerződtetésének, ha sosem mutatják meg őt a nézőnek, de nem elég csak például a 2005-ös V mint vérbosszú című filmre gondolni, melyben Hugo Weaving hatalmasat alakított, noha sosem láthattuk őt Guy Fawkes-maszk nélkül. Optimális esetben azonban csak kéne találni valamiféle magyarázatot arra, hogy egy alternatív univerzum, egy párhuzamos valóság Victor von Doomja miért néz ki úgy (az arcát borító hegektől eltekintve), mint a fő, 616-os számú MCU-s világ Tony Starkja.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A hírhedt és a felsőbbrendű Vasember

Ha ötletekért a Marvel Comics kiadványaihoz szeretnénk fordulni, akkor két egészen kézenfekvő megoldás is kínálkozik. Az első a 2016 októbere és 2017 szeptembere között futott Infamous Iron Man képregénysorozat. Ebben a történetben a második képregényes Polgárháború után járunk. Doom már a Polgárháború eseményei alatt, sőt igazából azok előtt nem sokkal is elindult egy, a korábbitól jelentősen eltérő úton. Lemondott a trónjáról és világuralmi tervek helyett a hősöket, elsősorban Vasembert akarta segíteni. A háború végén Tony Stark kómába került, Doom pedig ekkor úgy döntött, remek vezeklési mód lesz korábbi bűneiért az, ha átveszi Stark helyét, és ő lesz az új Vasember. Nyilván ez a történetszál sem tarthatott örökké, és itt Doctor Doom Vasemberként jófiú volt, nem pedig főgonosz, a történet bizonyos elemei átgyúrhatóak lennék úgy, hogy illeszkedjenek az Avengers: Doomsday mozifilmhez.

A másik tippünk pedig egy végül tévesnek bizonyult rajongói teóriához kapcsolódik. A Doctor Strange az őrület multiverzumában című film bemutatója előtt pletykálták azt, hogy a moziban fel fog bukkanni Tom Cruise is, aki a Superior Iron Man nevű Vasember-variánst alakíthatja. Réges-régen, még Robert Downey Jr. szerződtetése előtt volt ugyebár egy olyan filmes terv is, mely szerint Cruise játszotta volna el Vasembert, erre lett volna ez a megoldás egy remek kikacsintás, plusz megismerhettek volna a mozinézők egy egészen érdekes képregényes karaktert. A képregényekben az AXIS nevezetű sztoriszálban nagyon sok hős és gonosztevő moralitása cserélődött fel, magyarán a rosszakból jók, a jókból pedig rosszak lettek, így született meg a gonosz Vasember, vagyis Superior Iron Man. 

Egyértelmű, hogy az említett két képregényes karaktert nem lehetne egy az egyben átültetni a Doomsday mozifilmben, de alapként simán felhasználhatják őket a Russo tesók, akik nem csak az ötödik, hanem a hatodik Bosszúállók mozi, a 2027-ben érkező Avengers: Secret Wars rendezését is elvállalták. Ha pedig ezt a filmet a Doomsday vezeti fel, akkor két irányban indulhat el a sztori, mindkettőnek komoly kötődései vannak Doctor Doomhoz.

Melyik háború lesz ez tulajdonképpen?

A Marvel több képregényes minisorozatot is kiadott Titkos háború vagy Titkos háborúk címmel. Ezek közül a két legfontosabbat a magyar olvasók is kezükbe vehették már. Első körben még a '90-es években futott a Semic kiadványaiban, vagyis a Pókember, X-Men és Marvel Extra füzetekben az a Titkos háború, ami eredetileg egy 12 részes miniszéria képében jelent meg Marvel Super Heroes Secret Wars címmel az Egyesült Államokban 1984 és 1985 között. A kiadónak elég egyértelmű célja volt ezzel a sorozattal: ugyanezzel a címmel jelentetett meg ugyanis a Mattel egy teljes akciófigura kollekciót, és ugyanezzel adott ki egy asztali szerepjátékot a TSR. Nagybetűs árukapcsolásról volt tehát itt szót, de a Jim Shoorter által írt történet így is sokak gyerekkorának meghatározó elemévé vált - már csak azért is, mert Pókember itt szerezte meg a Venom szimbiótát. 

A sztori szerint egy kozmikus entitás, a Túlontúli fogta a Föld legnagyobb hőseit, vagyis a Bosszúállók csapatát, az X-Ment, a Fantasztikus Négyest, illetve Pókembert, valamint egy maréknyi szupergonoszt, például Doctor Doomot, Kangot, a Gyíkot, Szivacsembert, Molekulaembert és a Roncsbrigád tagjait, majd egymásnak eresztette őket egy Csatavilág nevezetű helyen. A történet egy bizonyos pontján Doom megszerezte a Túlontúli hatalmát, eltűntek a forradások az arcáról - ez remek momentum lenne arra a készülő filmben, hogy megmutassák Downey Jr.-t a nézőknek. Abból az okból viszont, hogy az MCU nagy narratívája jelenleg a multiverzum körül pörög, elég valószínű, hogy a másik híres Titkos háborúk sztorit, a 2015-ös Secret Warst fogják valamilyen módon feldolgozni.

A Secret Wars eredetileg 2015 májusa és 2016 januárja között futott az Egyesült Államokban, és a Time Runs Out történetszálat zárta le. Magyarországon a Kingpin kiadó jelentette meg a Mega Marvel 12: Titkos Háborúk című kötetben. A sztori szerint a multiverzumnak gyakorlatilag vége lett, elpusztult, romjaiból pedig egy új Csatavilág jött létre, amelyre átkerültek a fontosabb világok, tehát a fő, 616-os realitás, az Ultimate univerzum, a Marvel 2099 univerzum, az Age of Apocalypse világ, a Marvel 1602 realitás, és a House of M bizonyos elemei, sőt konkrét szereplői is.

A csatavilágon tehát sok variáns, különböző világokból érkező képregényhős élt együtt az istencsászárként uralkodó Doctor Doom irányítása alatt. Igen, itt is a történet központi figurája volt Doom, szóval adná magát a lehetőség, hogy ezt a sztorit adaptálják valahogyan. Itt simán találkozhatnának az MCU, illetve a korábbi, Fox-féle mozifilmek hősei, sőt be lehetne hozni karaktereket akár a Sony-féle moziverzumból is, gondolunk itt elsősorban Venomra. A képregényekben ez a Titkos háború a Csatavilág pusztulásával, és egy új 616-os Föld, avagy az Earth Prime születésével zárult. Ezen az új Földön aztán nem csak a régi, szeretett karakterek folyatták életüket, hanem átkerültek ide bizony olyan szereplők is, mint a korábban az Ultimate univerzumban tevékenykedő fiatal, színes bőrű Pókember, Miles Morales. Nehezen lehetne elképzelni jobb megoldást arra, hogy 2027-ben így tegyen véglegesen pontot az akkor már közel 20 éves MCU végére a Marvel, és indítson el valami teljesen újat, hibátlan megoldás lehetne ez egy teljes rebootra.

Ti mit gondoltok mindezekről? Milyen irányba indul majd el a Marvel Studios Robert Downey Jr. szerepeltetésével? Írjátok meg saját véleményeteket bátran lent, a kommentek között!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)