Hirdetés

Ezekben változtatott a Sárkányok háza 2. évada az eredeti könyvhöz képest

|

Nem minden zajlott pontosan úgy a tévésorozatban, ahogy a Tűz és vér című kötetben.

Hirdetés

Érdekes koncepcióra épül George R. R. Martin Tűz és vér című kötete: kvázi történelemkönyvként meséli el Westeros múltját és a Targaryen-ház történetét a Vastrón megalkotójától, Hódító Aegontól egészen a családot szétszakító nagy polgárháborúig. Az utóbbiból készült az HBO tévésorozata, a Sárkányok háza, melynek nemrég ért véget a második évada. Kritikánkból kiderült, hogy bármennyire is tetszett nekünk a szezon első fele, végül csalódtunk a megvalósításban, a tempóban, a narratíva lassú görgetésében. De vajon ez az írók hibája, vagy az eredeti történet is ilyen ütemet diktált? Erre nem tudunk konkrét választ adni, azt ellenben gond nélkül át lehet nézni, hogy milyen fontos változtatásokat eszközöltek az alkotók az alapműhöz képest.

Most pedig pontosan így fogunk tenni, tehát azt vizsgáljuk meg, miben tért el a tévésorozat a Tűz és vér című könyvhöz képest. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a Tűz és vér egy olyan történelemkönyv, ami különféle beszámolókból, elbeszélésekből építkezik, így nem bizonyított tény, hogy az abban foglaltak betűről betűre igazak és történelmi tények. Ezt mindenképp vegyétek figyelembe! 

Hirdetés

Kiruccanás Deresbe

Már rögtön az első résznél érezni, hogy az írók vágtak egy picit a sztoriból. Az évad ugyebár Deressel és a Fallal nyit, ahol Rhaenyra legidősebb fia, Jacaerys Lord Cregan Starkkal barátkozik, és megtárgyalják, hogy Észak kiáll-e a királynő mellett. Martin könyvében jóval több, ugyanakkor egymásnak ellentmondó infót kaptunk erről a párostól. Egyes források szerint elválaszthatatlan barátok lettek, amit azért a sorozatból nem lehetett leszűrni, míg más beszámolók alapján Jacaerys nyaggatta Cregant, hogy térjen át a Hét imádatára. Sőt, olyan híresztelésekről is tudni lehetett, hogy Jacaerys beleszeretett egy fattyúba, bizonyos Havas Sarába, és feleségül is vette őt, noha korábban unokatestvérét, Rhaenát jegyezte el.

Királyi gyermekek

Nem tiszta a sorozatban, hogy egészen pontosan mikor is jött össze Ser Criston Cole és Alicent királynő, de elég egyértelmű, hogy egy párt alkotnak, az eredeti könyvben erről sem volt szó. Ennél azonban jóval izgalmasabb Vér és Sajt történetszála. Így nevezik ugyanis azt a két gazfickót, akik Daemon parancsára belopakodnak a Vörös erődbe, és ott megölik Aegon és Helaena csecsemő fiát. A könyvben a duó arra kényszeríti Helaenát, hogy ő maga döntse el, melyik fia haljon meg. A nő a fiatalabbikat, Maelort választja, mivel Jaehaerys a Vastrón örököse, Vér és Sajt azonban inkább mégis az idősebb fiút végzik ki, a fiatalabbal, Maelorral pedig közlik, hogy az anyja holtan akarta látni őt. A tévésorozatban másként zajlanak le az események, de a végkifejlet azonos, Jaehaerys meghal. A Sárkányok házában alapvetően nem valamelyik gyermek, hanem Aemond az eredeti célpont, így a néző kevésbé tud haragudni a parancsot kiadó Daemonra. A szériában nem is szerepel Maelor, helyette Jaehaeryst és ikertestvérét, Jaehaerát találják meg a gazfickók. Itt az volt csak a kérdés, melyik gyermek a fiú, és melyik a lány. Jaehaerys mindenesetre a könyvben és a sorozatban is meghal.

Aegon döntése, miszerint megöleti az összes patkányfogót, szerepelt az alapműben és az adaptációban is, Alicent királyné reakcióján viszont alakítottak egy kicsit: a könyvben ugyanis meg akarja tudni Vér valódi nevét, hogy "megfürödjön felesége és gyermekei vérében". Talán nem akkora probléma, hogy nem mentek el az írók ebbe az irányba, a királyné sorozatbéli karakteréhez nem igazán passzolna a vérszomj.

A Sárkányok házában a gyilkosságot követően láthatunk egy elég nagy vitát, mondhatni veszekedést Rhaenyra és Daemon között. Utóbbi azt állítja, hogy Rhaenyra olyan gyenge, mint az apja, míg a királynő azért aggódik, hogy nem bízhat meg férjében, hiszen az csak a saját feje után megy. Mindebből semmi sem szerepelt a Tűz és vérben, a könyvben ugyanis ezen a ponton Daemon már átvette Harrenhal irányítását, és magát a gyilkosságot is távolról tervezte meg.

Ikrek egymás ellen

A Tűz és vér kötetben többféle, eléggé eltérő beszámoló olvasható a Cargyll-ikrek, Arryk és Erryk összecsapásáról. Az egyik forrás szerint hatalmas, eposzi küzdelemről volt szó, ami több mint egy teljes órán át tartott, és a testvérek végül egymás karjaiban lehelték ki a lelküket. Mások viszont arról írtak, hogy a harc nagyon rövid volt, a Rhaenyra oldalán harcoló Erryk gyorsan halálos csapást tudott mérni Arrykra.

Az sem derül ki világosan a könyvből, hogy milyen céllal érkezett Sárkánykőre Arryk, nem tudni, hogy magát Rhaenyrát kellett-e megölnie, vagy a királynő valamelyik fiúgyermekét. A tévésorozat mindenesetre egyértelműen eldönti ezt a kérdést, a lovag Rhaenyra életét akarta kioltani, és maga az összecsapás is átkerült a szériában a királynő személyes lakosztályába. Egyébként Mysaria bevonása is a sorozat sajátja, itt ugyebár ő figyelmezteti az őrséget Arryk jelenlétére, de a könyvben ezen a ponton még nincs túl mély kapcsolat a nő és Rhaenyra között.

Az égő malom csatája és Harrenhal szellemei

A Blackwoodok és Brackenek összecsapása nem maradt ki a tévésorozatból sem, noha magát a harcot nem láthattuk a harmadik részben, csak annak végkimenetelét, a földön fekvő holttesteket. Kimaradt viszont a csata folytatása: a Tűz és vérben a Bracken csapatok maradéka visszatért a székhelyükre, ahol azzal szembesültek a kimerült katonák, hogy Daemon már elfoglalta azt a sárkányával. Érthető, hogy a Sárkányok házában nem akarták nagyon húzni ezt a történetszálat, hiszen Daemon épp csak megérkezett Harrenhalba, és ott bőven akadt dolga.

És ha már előkerült Harrenhal, akkor érdemes gyorsan leszögezni, Daemon látomásai abszolút a sorozat szüleményei, nem szerepeltek az eredeti kötetben. Harrenhal azonban köztudottan egy elátkozott hely, gyakorlatilag Westeros legnagyobb kísértettanyája, szóval abszolút logikus volt ez a megoldás.

Tojások

Mindezekkel párhuzamosan Rhaenyra legkisebb gyermekeit és Rhaenát a Völgybe küldi, majd jó esetben utána Pentosba, négy még kiköltetlen sárkánytojás társaságában. A könyvben ezt a döntést Jacaerys herceg hozza meg, mivel anyja még mindig gyászol - a sorozat úgy általában hamarabb visszarántja a királynőt a történet fókuszába, mint a Tűz és vér. Az epizód rendezője maga is megerősítette, hogy a négy tojás közül három pontosan az, amelyeket később a Trónok harca sorozatban Daenerys megszerzett. Erről a könyvben nyilván nincs szó, ott arra kapunk utalást, hogy Daenerys tojásait egy Elissa Farman nevű alak lopta el I. Jaehaerys uralkodása alatt.

Rhaenyra és Alicent találkozása

Következzék a Sárkányok háza egyik legnagyobb változtatása: az eredeti könyvben szó sem volt arról, hogy már ezen a ponton találkozott volna Királyvárban Rhaenyra és Alicent. Ettől függetlenül érthető volt, miért hozták be ezt a vonalat az írók, és abszolút illeszkedett a nagy narratívába is. Sőt, beszélgetésüknek hála Alicent királyné konkrétan ráébred, hogy az egész Targaryen belviszályt egy hatalmas félreértés robbantotta ki. Ezen a ponton viszont már úgy érzi, nincs visszaút. 

És itt nyer ténylegesen értelmet az is, hogy behozták a tűz és jég dalát, és az egész jóslatot a sorozatba, mindez pedig nem csak egy egyszerű kikacsintás a rajongók felé, nem egy izzadságszagú próbálkozás arra, hogy összekössék a Sárkányok házát és a Trónok harcát, hanem az ebből fakadó félreértés az egész polgárháború kirobbantó eleme. 

Rhaenyra és Alicent beszélgetésének következményei úgyszintén a sorozat sajátosságai maradnak, tehát a könyvben semmi olyasmi nem történt, mint amit a negyedik részben láthattunk, vagyis hogy a királyné elkezd kutatni Aegon álmával kapcsolatban. Szintén a sorozatban jelenik meg kizárólagosan az is, hogy Alicent egy főzet segítségével megszabadult a terhességétől, mivel épp Ser Criston Cole-tól várandós - szó volt ugyebár arról, hogy a kapcsolatuk a sorozat újítása, így nyilván maga a várandósság is az.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

A sárkányok összecsapnak

A Varjúpihenőnél történt nagy csata szerepel a könyvben és a tévésorozatban is, és a végeredményen sem változtattak az írók: Rhaenys és sárkánya, Meleys meghaltak, Aegon király pedig szörnyű égési sérüléseket szenvedett. Mindennek Vhagar volt az okozója, az őt irányító Aemond indítékain viszont sikerült csavarni, és nem is keveset. A Tűz és vérben ugyanis Aemond és Aegon együtt támadják meg Rhaenyst. Fontos eltérés továbbá, hogy a sorozatban meghal a király sárkánya, Sunfyre is, aki a könyvben súlyosan megsérül, de sikerül felépülnie, és a későbbiekben nagyon fontos szerepe lesz még a történetben, ezen tehát mindenképp módosítania kell majd az íróknak. 

A Sárkányok házában Aegon egyedül és részegen ment neki Rhaenysnek, figyelmen kívül hagyva Aemond terveit. Aemond herceg pedig a harc során lehetőséget látott arra, hogy végre törlesszen minden sérelemért a fivérének - két fiú viszályát hosszasan és jól építették fel az írok. Aemond így végül szándékosan eresztette rá Vhagar sárkánytüzét egyszerre a királyra, Aegonra, és a vele harcba bonyolódó Rhaenysre.

Aegon a könyvben és a sorozatban is túléli az eseményeket, de sérülései miatt képtelen lesz uralkodni. A Tűz és vérben ezt követően Criston Cole egyszerűen Aemondot jelöli ki régensnek, a sorozatban azonban Alicent királyné is bejelentkezik erre a pozícióra, de esélye sincs rá, hogy ténylegesen uralkodóvá váljon, a Kis Tanács nem őt választja meg.

Még mindig Harrenhal

Ha egy picit visszakanyarodunk Daemonhoz, akkor meg kell jegyeznünk, hogy a könyvben ekkor már jelentős sereget szedett össze Harrenhalban, a Sárkányok házában viszont különféle belviszályok és helyi konfliktusok nehezítik meg a helyzetét. Daemon simán elkezd kacérkodni a gondolattal, hogy lehetne akár ő is király, belső kételyei pedig folyamatosan manifesztálódnak is különböző látomások formájában. 

Daemonnak nem egyszerű feladattal kellett szembenéznie, egyesíteni akarta valahogyan a Folyóvidék urait. Erre a legjobb megoldásnak Lord Grover Tully teljes támogatásának megszerzése tűnt, de az öreg Tully beteg, örökösei pedig nélküle nem hajlandók komolyabb döntéseket hozni. Daemon elég egyértelműen biztatta az ifjú Oscar Tullyt arra, hogy intézze el a nagyapját, majd végül a hatodik epizódban Grover tényleg meghal. Kapunk erős utalásokat arra, hogy ehhez köze volt Folyami Alysnek is, de ez is csak a tévésorozatban van így. Egyébként Alys és Daemon kapcsolata is jóval mélyebb a sorozatban, mint a könyvben, köszönhetően például annak is, hogy utóbbi sokkal több időt töltött a Sárkányok háza története szerint Harrenhalban, mint a Tűz és vér alapján.

Daemon végül csak összeszedi a Folyóvidék seregeit, és ehhez gyakorlatilag elég Willem Blackwood fejét beáldoznia - más kérdés, hogy ő volt az egyetlen figura az egész térségben, aki tényleg kedvelte őt. Willem történetszála csak a sorozatban jelent meg, és érdekes lesz majd látni, hogy hová fut ki mindez. A Tűz és vérben a Blackwoodok Rhaenyra kitartó támogatói voltak, de ez akár meg is változhat a Sárkányok házában.

Alys és Daemon párosához hasonlóan a szériában Rhaenyra és Mysaria kettőse is sokkal közelebb került egymáshoz. Sőt, valamiféle románc is kialakult közöttük, még egy csók is elcsattant, ami eredetileg nem is szerepelt a forgatókönyvben, de a színészek úgy érezték, ennek itt bizony helye van. Az egész romantikus szál a Sárkányok háza szüleménye, ilyesmiről nem olvashattunk az eredeti könyvben.

Sárkánymagvak

Az alapműben és a sorozatban is megjelennek a Sárkánymagvak, mivel Rhaenyra és Jacaerys még több sárkánylovast akarnak, és ezért felkutatják azokat a fattyakat, akik alkalmasak lehetnek erre a nem mindennapi feladatra. Fontos változás azonban Tengeriköd és Corlys Velaryon fattyú fia, Burokparti Addam találkozása, ami a Sárkányok házában mondhatni teljesen véletlenül történik meg, a Tűz és vérben viszont a többiekhez hasonlóan Addam is nyíltan járul a sárkány elé, hogy igényt tartson rá.

Rhaenyra és Jacaerys más véleménnyel vannak a sárkánymagvakról és más intenzitással vetik bele magukat ebbe a projektbe a sorozatban, mint a könyvben, illetve maguk a próbatételek is másként zajlanak le, hiszen a Sárkányok házában Vermithor egyetlen mozdulattal kivégzi a fattyak jelentős részét, ugyanakkor a végeredmény változatlan marad: saját sárkánya lesz a már említett Burokparti Addamnek, Hughnak, a kovácsnak, illetve Fehér Ulfnak. Egyébként Ulf is csak a sorozatban szerzi meg úgy Ezüstszárnyat, hogy egyszerűen átesik rajta.

Addam, Ulf és Hugh mellett viszont a Tűz és vérben megismerhettünk egy negyedik sárkánylovast is. Ő nem más, mint Csalán, egy fiatal, színes bőrű lány, aki a vad bestia, Birkatolvaj lovasa akart lenni, és ez bizony összes is jött neki: furfangosan folyamatosan birkákat etette a szörnyeteget, aki teljesen hozzászokott a napi etetésekhez, és így szépen lassan Csalánt is megkedvelte. Az ifjú lány egy kifejezetten érdekes karakter volt a könyvben, így érthetetlen, miért hagyták ki őt teljes mértékben a sorozatból. Később intim kapcsolatba került Daemonnal, erről pedig Rhaenyra királynő is tudomást szerzett, elrendelte a lány megölését. Daemon figyelmeztette erre Csalánt, aki így végül Birkatolvajjal együtt meg tudott szökni. Elég valószínű, hogy ennek köszönhetően a polgárháborút is túlélte.

A Sárkányok háza tévésorozatban a jelek szerint Rhaena Targaryen karakterével mosták össze az írók Csalánt, a második évad végén ugyanis az eddig teljesen a háttérbe szoruló, és valljuk be, nem túl izgalmas Rhaena volt az, aki megtalálta Birkatolvajt. 

Mi van Ottóval?

Az évadzáróban egy kósza pillanatig felbukkan Otto Hightower is, aki épp egy börtönben senyved. Az egykori Segítőt a szezon jelentős részében nem láthattuk, és ötletünk sem lehet, hogyan, miért és főleg hol került börtönbe, mivel erről a Tűz és vérben sem írnak. A könyvben Otto ötlete volt, hogy Királyvár lépjen szövetségre a Triarchátussal, amikor Rhaenyra blokád alá vette a Garatot, ő kezdett el leveleket váltani Essosszal. A Triarchátus malmai lassan őrölnek, szóval időbe tellett, amíg ténylegesen létrejött a szövetség, de mindent Otto leveleinek köszönhették a Zöldek, nem pedig egy iszapbirkózásnak, mint ahogy azt a Sárkányok házában láthattuk.

Még több látomás, egy újabb találka

Az évad végén Daemon végre csak kiállt Rhaenyra mellett, kiderült, hogy nem fogja elárulni a királynőt, és persze kaptunk egy utolsó, minden korábbinál konkrétabb látomást is. Daemon belepillanthatott a jövőbe, látta, ahogy Daenerys mellett kikel a Trónok harca sorozatban a három bébisárkány. Mondanunk sem kell, hogy mindez abszolút a sorozat sajátja, a Tűz és vér egy történelmi könyv, így itt egyetlen árva szó sem esett a jóval később született Daenerysről. A látomásban felbukkant Helaena is, amire egyelőre nincs magyarázat, de még fontos lehet a következő évadokban.

Végezetül Rhaenyra és Alicent második nagy találkozóját is a sorozat írói találták ki, erre ezúttal Sárkánykőnél került sor. Remek jelenetről van szó, ami szervesen illeszkedik mindkét karakter sorozatbéli jelleméhez, és kettejük folyamatosan fókuszban tartott kapcsolatához. 

Nekünk ennyi minden tűnt fel, mint észrevehető különbség a Tűz és vér kötet, valamint a Sárkányok háza tévésorozat között, de természetesen kíváncsiak vagyunk a ti véleményetekre is. Szóval ha esetleg mi nem vettünk észre valamit, akkor bátran egészítsétek ki ezt a gyűjtést ti magatok is!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)