Hirdetés

A Sárkányok háza egyik legizgalmasabb karaktere érthetetlen módon teljesen kimaradt a sorozatból

|

Nehéz megfejteni, az HBO miért látta jó döntésnek azt, hogy kihagyja az egyik legtalpraesettebb szereplőt.

Hirdetés

Túl vagyunk a Sárkányok háza második évadán, ha pedig olvastátok, vagy videós formában megnéztétek a kritikánkat, akkor már tudjátok, hogy finoman szólva sem voltunk elájulva az évadzárótól, és úgy általában az egész szezontól. Sokkal többet ki lehetett volna hozni az alapanyagból, és bizony könnyen lehet, hogy az is segített volna, ha nem törlik a sorozatból az eredeti kötet egyik legérdekesebb figuráját. 

Nettlesre, vagyis magyarul Csalánra gondolunk, aki a negyedik fattyú sárkánylovas volt - az HBO sorozatában ugyebár három olyan szereplőt láttunk, akik csak mellékágról kapcsolódnak a Targaryen-házhoz, ők a "sárkánymagvak", vagyis Hugh, a kovács, Fehér Ulf és Burokparti Addam. Igen ám, de Martin eredeti művében volt itt még egy negyedik karakter is, az említett Csalán.

Hirdetés

Csalán egy szajha lányaként nőtt fel, apja kiléte nem ismert, de mivel sárkánylovas lett belőle, elég egyértelmű, hogy egy Targaryen fattyúról van szó. A tévésorozathoz hasonlóan Jacaerys Velaryon a könyvben is felvetette, hogy több sárkánylovasra lenne szükség, itt jöttek a képbe a fattyak. Csalán azonban nem akármelyik sárkányt szemelte ki magának: a vad bestia, Birkatolvaj lovasa akart lenni, és ez bizony összes is jött neki: furfangosan folyamatosan birkákkal etette a szörnyeteget, aki teljesen hozzászokott a napi etetésekhez, és így szépen lassan Csalánt is megkedvelte. 

A fiatal lány viszont nem csak azért volt érdekes figura, mert ő lett Birkatolvaj első és valószínűleg egyetlen lovasa: gyengéd szálak fűzték Daemon Targaryenhez, ez pedig annyira felbőszítette Rhaenyra királynőt, hogy elrendelte Csalán megölését. Mikor azonban ezt Daemon megtudta, figyelmeztette a lányt, aki Birkatolvajjal együtt elmenekült. Később így teljesen kimaradt a háborúból, minden bizonnyal túl is élte azt, így valószínűsíthető, hogy Daenerys Targaryenig és az ő három új sárkányáig Csalán volt az utolsó sárkánylovas, Birkatolvaj pedig az utolsó élő sárkány. 

A Sárkányok háza tévésorozatban a jelek szerint Rhaena Targaryen karakterével mosták össze az írók Csalánt, a második évad végén ugyanis az eddig teljesen a háttérbe szoruló, és valljuk be, nem túl izgalmas Rhaena volt az, aki megtalálta Birkatolvajt. 

Nettles valahogy így nézett ki a Tűz és vér című könyv alapján
Nettles valahogy így nézett ki a Tűz és vér című könyv alapján

Mindez pedig nem csak azért furcsa, mert Csalán egy érdekes szereplő, hanem azért is, mert egy erős, színes bőrű karakterről van szó. A Sárkányok háza alkotói ugyebár a teljes Velaryon házat átalakították a sorozat érdekében, Martin műveiben ők ugyanúgy fehérek voltak, mint a Targaryenek. Pedig akadt más mód is arra, hogy diverzként jelenjen meg a sorozat. Itt lett volna egy remek lehetőség arra, hogy a készítők bemutassanak egy kompetens, talpraesett, színes bőrű női szereplőt, de inkább teljesen kivágták őt a Sárkányok háza történetéből. 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A Sárkányok háza 2. évadáról készült kritikánkat alább is megnézhetitek. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)