Hirdetés

EA Sports FC 25 teszt - tényleg nem lehet ennél többet kihozni a fociból?

|

Amíg nincs kihívó, addig az EA-nek elég évről évre csak egy picit belenyúlni a játékba. És az igazság az, hogy nem is törik magukat.

Hirdetés

Lehet-e forradalmi focis játékot csinálni? A válasz valószínűleg nem, hiszen a játék szabályai csak minimálisan változtak az elmúlt 100 évben (még ha egyébként a kirúgás átalakítása, vagy a régóta tervezett les-módosítás alapjaiban forgathatják fel a sportot), a labda továbbra is gömbölyű, és amíg nem biomechanikusan tuningolt játékosok szaladgálnak a pályán, a teljesítmény sem fog ugrásszerűen megnőni. De tényleg hajlandóak milliók kifizetni 30 ezer forintot éves szinten csak azért, hogy Mbappé most már a Real Madridban legyen?

A stratégia taktika nélkül a leglassabb út a győzelemhez

Az első indítást követően maga a legendás Zidane fogad minket az irodájában. A francia klasszis arról beszél, hogy ezt a játékot fejben játsszák, és a taktika bizony mindennél fontosabb. Ezzel a cameóval próbálnak megágyazni az FC 25-ben rejlő újításoknak, amelyek ugyan még mindig messze elmaradnak attól a taktikai mélységtől, amit a Football Manager kínál, de kétségtelen, hogy tett a játék egy fontos lépést a jó irányba.

Hirdetés

Az egyik ilyen, hogy részletesebb beállításokat kapunk a csapatunk taktikájának meghatározásához, külön feladatokat és felállásokat rakhatunk össze attól függően, hogy nálunk van a labda és támadunk, vagy épp védekezni kényszerülünk. Az egyes játékosoknak dedikált szerepköröket is megszabhatunk, ami a grafikai illusztrációnak és a leírásnak köszönhetően azonnal egyértelművé teszi, hogyan helyezkedik majd az adott játékos a pályán, így sokkal könnyebb összeállítani a taktikát.

Fontos, hogy az embernek ne csak A, hanem B és akár C terve is legyen. Ezeket konfigurálhatjuk, elnevezhetjük, meccs közben pedig a D-paddal válthatunk is köztük, a radaron pedig azonnal megjelenik, hogy változik adott esetben a felállás. A játék az alapból is elérhető taktikák közül folyamatosan ajánl is nekünk párat, ha épp hátrányba kerülünk, vagy érdemes lehet óvni az előnyünket. Amikor egy módosítás után sikerül fordítani, az ember mindig taktikai géniusznak érzi magát.

Mások taktikáit pofon egyszerűen importálhatjuk egy generált kód bemásolásával, ami nyilván sokkal kényelmesebbé teszi a beállításokat, de ha nem ásod bele magad a miértekbe, hiába importálod a meta taktikát, nem feltétlen fogsz vele hosszútávú sikereket elérni.

Kispályások

A Volta Footballt már a FIFA 20 óta próbálja a játék szerves részévé tenni az EA, idén pedig újabb lépést tettek annak érdekében, hogy a kispályás foci új erőre kapjon. Az 5v5 Rush módban 4+1-es felállásban mérkőzhetünk meg egymással, ezt a játékmódot pedig nemcsak a Kick-Offban próbálhatjuk ki, sőt: az Ultimate Team módnak szerves része lett a Rush, ahol online multiplayerben játszhatunk, de Manager Carreer módban is kötelező lett ezt tolni, ott a fiatal játékosok csapatba integrálását szolgálja.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A kispályás focit a vízilabda szabályaival ötvöző módban (a kezdésnél például ráúszás-szerűen kell menni a labdáért, mint a Rocket League-ben, van kék lap pár perces kiállítással) egy futurisztikus stadionban toljuk a meccseket, amiket akár Horti Gábor is kommentálhatna. Maga a játékmód egyébként kifejezetten szórakoztató, de az UT-ben ha bárki kilép, az teljesen tönkreteszi az élményt a többieknek, ha pedig már a meccs elején megszakad a kapcsolat, az hosszú perceket vesz el az ember életéből.

A disconnect kapcsán viszont egy nagy piros pontot kell adni az EA-nek, a Seasonsben és egyéb multis meccsekben ugyanis ha az egyik fél kilépett, azonnal kidobott minket a meccs, így a highlightokat se tudtuk visszanézni. Ez most megváltozott.

Kis lépés a focirajongóknak

A grafikai változtatások nem olyan hangsúlyosak, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogy egy adott kép vagy klipp az idei vagy a tavalyi epizódból származik-e, de egy picit finomítottak az arcokon, pimpeltek a stadionokon, finomhangoltak a mezeken. A pályák mutatósak, az arénák jól szólnak, de természetesen most is belefutottunk kisebb grafikai bugokba, széteső animációkba, és a nem 3D scannelt sztárjátékosok fejét még mindig baltával faragják.

Azoknak lehet igazán komoly hiányérzete, akik olasz csapatoknak szurkolnak, ugyanis több csapat jogai is a Konaminál landoltak, így Milano FC vagy épp Lombardia FC néven találkozhatunk nagy Serie A klubokkal.

A játékmenet érzésre valamennyit lassult, és bár továbbra is elképesztően fontos a csatárok és szélsők végsebessége, már nem lehet csak erre építeni a támadásokat, érdemes visszajátszani, járatni a labdát. Sokkal többször hasonlít igazi focira egy meccs, mint korábban.

Szintén remek hír, hogy bekerült egy csomó női liga és játékos, így például az Ultimate Teamben is gyakran találkozunk majd vegyes csapatokkal. Nem szeretném megsérteni a gyengébbik nem képviselőit, és hát ez nyilván nem egy hiperrealsiztikus szimulátor, de néha vicces látni, ahogy a 80-90+-os csajok körbefocizzák a Bundesliga vagy épp a Premiere League legjobb, drabális védőit.

Az EA Sports FC 25 - ahogy a neve is jól mutatja - egy inkrementális fejlesztés. Picit javultak az animációk, picit több lett a taktikai lehetőség, és hát nyilván az átigazolási időszak eseményeit is lekövették. Ugyanakkor az Ultimate Team lassan reagáló, átláthatatlan menürendszereit nem sikerült kipofozni, az imént említett Serie A csapatok hiánya fájó pont lehet sokaknak, és bár ideig-óráig szórakoztató a Rush, önmagában nem indokolja a teljes, egyre magasabb árat.

De amíg a Konami nem kapja össze magát, a FIFA nem csinál egy saját tisztességes játékot, vagy be nem robban egy új név a semmiből, az EA-nek nem kell megerőltetnie magát. A rajongók nemcsak az alapjátékot veszik meg, de örömmel költenek el minden évben újabb tízezreket ugyanazokra a kártyákra, amiket tavaly már megszereztek.

EA Sports FC 25
Ha lenne konkurencia, ennyi újítás nem lenne elég. Így viszont kénytelenek vagyunk beérni vele.
Ami tetszett
  • Kibővített taktikai lehetőségek
  • A Rush játékmód szórakoztató
  • Lassab játékmenet, ami teret enged a valódi focinak
Ami nem tetszett
  • Lassú, agyonbonyolított menürendszer
  • Hiányzó Serie A csapatok
  • Az újítások mennyisége nem indokolja az évenkénti teljes árat
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)