Hirdetés

Betelt a pohár: a sztrájkot választották a videojátékokat szinkronizáló színészek

|

A művészeket tömörítő SAG-AFTRA szervezetnek nem sikerült megegyeznie a játékipar vállalataival, így a színészek azonnali hatállyal beszüntették a munkát.

Hirdetés

Nemrég számoltunk be róla, hogy miután a hollywoodi forgatókönyvírók és a színészek sikeresen kiharcoltak maguknak jobb feltételeket a hónapokig tartó sztrájkolásokkal, ugyanezt szeretnék elérni azok a művészek is, akik videojátékokat szinkronizálnak. Az őket is képviselő SAG-AFTRA többek között magasabb béreket, különféle biztonsági óvintézkedéseket és minél előbb a mesterséges intelligenciával kapcsolatos biztosítékokat szeretne kiharcolni, utóbbi lenne a legsürgősebb. 

A játékipar nagyvállalataival kötött korábbi megállapodás, az Interactive Media Agreement újratárgyalásán dolgoztak már jó ideje, azonban a SAG-AFTRA tárgyalóbizottságának nem sikerült minden pontban megegyeznie a vállalatok képviselőivel, ezért a napokban belengették, hogy ha ez nem változik, akkor sztrájkolni kezdenek, és beszüntetik a munkát. Az ígéretüket be is tartották. 

Hirdetés

A SAG-AFTRA szakszervezethez tartozó színészek július 26-tól kezdődően sztrájkba léptek, miután a több mint másfél éve tartó tárgyalások során nem sikerült megegyezni a játékipar nagyvállalataival (mint az Activision, a Warner Bros., az EA, a Take-Two és a Disney) az AI szabályozásáról. A sztrájkot bejelentő közleményben így fogalmazott a szervezet elnöke, Fran Drescher: 

"Bár számos, a SAG-AFTRA tagjai számára fontos kérdésben sikerült megállapodni, a munkáltatók nem hajlandók egyértelműen, világosan és végrehajtható módon megerősíteni, hogy a mesterséges intelligencia ellen megvédik a szerződés hatálya alá tartozó előadókat. Nem fogunk beleegyezni egy olyan szerződésbe, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy visszaéljenek az AI-jal a tagjaink kárára. Elég volt. Amikor ezek a vállalatok komolyan felajánlanak egy olyan megállapodást, amellyel a tagjaink élni - és dolgozni - tudnak, mi itt leszünk, készen állunk a tárgyalásra."

Az utóbbi időben számos videojátékokon dolgozó színész adott hangot az AI-jal kapcsolatos aggodalmainak, köztük a Solid Snake-et megszólaltató David Hayter, a Shepard parancsnok női megfelelőjét életre keltő Jennifer Hale, valamint a Baldur's Gate 3 gárdája is. 

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Az Interactive Media Agreement keretében tárgyaló videojáték-gyártók a Eurogamernek eljuttatott közleményben reagáltak a kialakult  helyzetre, amivel igyekeznek árnyalni a képet: 

"Csalódottak vagyunk, hogy a szakszervezet úgy döntött, hogy elsétál, amikor olyan közel voltunk a megállapodáshoz, és továbbra is készen állunk a tárgyalások folytatására. A 25 javaslatból 24-ben már közös nevezőre jutottunk, beleértve a történelmi béremelést és a további biztonsági rendelkezéseket. Ajánlatunk közvetlenül reagál a SAG-AFTRA aggályaira, és értelmes AI-védelmet terjeszt ki, amely magában foglalja a beleegyezés és a méltányos díjazás megkövetelését az IMA keretében dolgozó valamennyi előadóművészre nézve. Ezek a feltételek a legerősebbek közé tartoznak a szórakoztatóiparban."

A hollywoodi színészek és forgatókönyvírók sztrájkja hónapokig tartott, mire sikerült közös nevezőre jutni, kíváncsian várjuk, hogy a videojátékos vállalatoknak és a játékipar színészeinek mennyi idő alatt sikerül megegyezniük. Addig viszont nem fog új videojátékos szinkron készülni, ami miatt csúszhatnak egyes megjelenések is. Amint lesz bármi fejlemény, beszámolunk róla. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)