Hirdetés

Az Assassin's Creed Reddit moderátorainak elege lett: kitiltanak mindenkit, aki Yasuke miatt panaszkodik

|

A Ubisoft magyarázkodása nem segített sokat a dolgokon, a hivatalos fórumon még erősebb lett a gyűlölethullám.

Hirdetés

Ha a hírekből nem is, a véleményekből egészen biztosan mindenki tudja már, hogy az Assassin's Creed: Shadows két főszereplőjének egyike, Yasuke egy afrikai férfi, aki rövid ideig Oda Nobunagát szolgálta a 16. századi japánban. Az, hogy a férfi szamurájnak tekinthető-e az látszólag attól függ, hogy melyik történész hogyan is értelmezi a titulus jelentését. Thomas Lockley életrajzíró, és japán egyetemi oktató szerint például Oda Nobunaga igenis szamurájnak mondható, de más források óvatosabban kezelik ezt a tényt. 

A tudomány útkeresése, önvizsgálata, magasabb szintű vitái azonban ritkán jellemzi a kommentszekciók közösségét, ahol a felháborodás és a gyűlölet szabadon áramlik a vélt vagy valós igazságtalanságokat illetően a játékipar megoldásait tekintve. A Ubisoft egy héttel ezelőtt egy hivatalos közleménnyel próbált enyhíteni a helyzeten, de ezzel mintha csak olajat öntöttek volna a tűzre, úgy tűnik, hogy hirtelen mindenki az Assassin's Creedből akar felkészülni a törivizsgájára.

Hirdetés

Akárhogy is, most az /r/AssassinsCreed moderátorainak elegük lett. A hivatalos Reddit oldal intézői kitettek egy félreérthetetlen közleményt: 

"A Shadows bejelentésével számtalan olyan személy jelent meg itt, akik folyamatosan a történelmi pontosság témáját hozzák fel vitaalapként. Mivel mostanra már ki lett merítve a téma, és a kiadó is állásfoglalást tett a kérdésben, mi is szeretnénk intézni egy utolsó figyelmeztetést. Emlékeztetnénk mindenkit arra, miről is szól ez a franchise, és miért  teljesen értelmetlen ez az egész kötekedés, azon túl, hogy egyesek ezzel próbálják álcázni rossz szándékú megjegyzéseiket."

Sokan megjegyezték, hogy a Ubisoft közleménye nem segített semmit, csak táptalajt nyújtott azoknak, akik a továbbiakban is kritizálják a videojáték tematikáját, függetlenül attól, hogy még bocsánatkérés is elhangzott mindenki felé, akit sért ez a megoldás.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


"Az Assassin's Creed egy történelmi fikció. Ez azt jelenti, hogy míg egyes helyszínek, események és személyek a valóságból származnak, a játékok valamelyest pontosan ábrázolhatják ezeket, addig fontos észben tartani, hogy a szórakoztató élmény kedvéért a szerepük és tulajdonságaik jelentősen eltúlzottak. Mivel az eddigiekben a főszereplők kitalált alakok voltak, Yasuke bemutatása sokakat abba a téves elképzelésbe ringatott, hogy a fenti szabályok rá nem vonatkoznak. Pedig igen. Yasuke, akiről több (többek között japánból származó) tiszteletreméltó történész is megerősítette, hogy valódi szamuráj volt, lehet, hogy nem töltött be annyira fontos szerepet a valóságban, mint a Shadowsban. Ez teljesen rendben van. Ez egy játék. Nem az Assassin's Creedet kellene használnod történelmi tankönyvnek. A lényeg, hogy felkeltse az érdeklődésed egy témában, és utána magadtól merülhess el a valódi történelem részleteiben."

A poszt végére odakerült a kinyilatkoztatás is: aki tovább firtatja a dolgot, az kitiltást kap a hivatalos Reddit oldal közösségéből.

"Nem azért vagyunk ebben a közösségben, hogy történelmi pontosságról vitatkozzunk. Mi, a rajongók többsége értjük, hogy ugyan ezek a játékok érdekes rálátást kínálnak a történelmi időszakokra, és mókássá teszik számunkra összevetni az egyes epizódokat a valódi feljegyzések tartalmaival, valójában nem a történelmi pontosságot tűzték ki célul, és mi is más okokból játsszuk őket. Ennek értelmében, ha te konkrétan azért vagy itt, hogy a Yasuke ábrázolásával kapcsolatos elégedetlenségedet hangoztasd, vagy a feudális japán ábrázolásának más pontatlanságaiba köss bele, akkor itt az ideje, hogy megértsd: ez a hely nem erre szolgál, soha nem is fog erre szolgálni. A felháborodásodat vidd máshová, lehetőleg messze ettől a közösségtől és franchise-tól."

A posztot a moderátorok azzal zárták, hogy a Yasuke szociális státuszát vagy a játékbeli szerepét méltató kommentekért azonnal bannolni fognak mindenkit. Mivel máshogy nem ment, ezzel lett vége a vitáknak, a játék pedig várhatóan nem fog késni, meg kell békülni azzal, hogy valami úgy jelenik meg, hogy az esetlegesen zavar minket, és a legrosszabb esetben nem játszani vele. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)