Hirdetés

Ez történt eddig az Assassin's Creed sorozat egyes részeiben

|

Több mint másfél évtizeddel ezelőtt rajtolt el az Assassin's Creed franchise, ami mára a Ubisoft egyik legnagyobb címének számít.

Hirdetés

Assassin's Creed Valhalla

Az Assassin's Creed Valhalla története szerint 2020-ban a Föld mágneses mezejében megmagyarázhatatlan erősödés volt tapasztalható, ami káros hatásokat fejtett ki a bolygóra. Nagyon úgy festett a dolog, hogy valami baj készülődött, hiába mentette meg elvileg Desmond az emberiséget. Layla Hassan, Shaun Hastings és Rebecca Crane New Englandbe utaztak, mivel valakitől ide mutató koordinátákat kaptak. Itt kiásták egy viking harcos maradványait, Layla pedig elkezdte átélni az ő emlékeit.

Időszámításunk szerint 855-ben egy Eivor Varinsdottir nevű fiatal norvég viking szemtanúja lett, ahogy egy hadúr lemészárolta az egész családját. Életét Sigurd, a Hollók Klánját vezető Styrbjorn király fia mentette meg. Tizenhét évvel később indul a tényleges cselekmény, ekkor Eivor már Styrbjorn fogadott gyermekeként élt. Még mindig a családját megölő hadurat kereste, és ugyan ekkor sem járt sikerrel, de Eivor legalább apja fejszéjét visszaszerezte. A fegyvert megérintve látomás jelent meg előtte Odinról. Ennek hatására felkereste Valkát, a látót, majd újabb víziója lett, ebben fogadott testvére, Sigurd veszítette el fél karját, amit egy óriási farkas harapott le.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A valóságban azonban Sigurd remek egészségnek örvendett, sőt épp most érkezett meg egy portyázásból két idegennel, a Hidden Ones csoportba tartozó Basimmal és Hythammel, akik pontosan azért érkeztek Norvégiába, hogy megöljék azt a hadurat, akire Eivor is vadászott, mivel az illető az Ősök Rendjének tagja volt. A testvérek Harald király segítségét kérték, majd Eivor sikeresen meg is ölte a hadurat, beteljesítette bosszúját. Győzelmüket követően Harald azonban egyből bejelentette, hogy saját uralma alatt egyesíteni akarja egész Norvégiát. Styrbjorn hűséget is esküdött Haraldnak, Sigurd azonban csalódott volt, mivel arra számított, hogy apja után ő örökli a koronát. Eivor és Sigurd végül nem hajtottak fejet Haraldnak, inkább  klán hűséges tagjaival együtt Anglia felé vették az irányt.

Itt saját települést alapítottak, melyet Ravensthorpe-nak neveztek el. Szövetséget kötöttek a helyi viking klánokkal és szász királyságokkal, amelyeket Ivar, Halfdan, Ubba Ragnarsson, Guthrum és Ceolwulf vezetett. Mindeközben Haythamnek segítve Eivor az Ősök Rendjének angiliai tagjait is megölte. Nem volt nehéz dolga, köszönhetően egy "Poor Fellow-Soldier of Christ", avagy "Krisztus szegény harcostársa" álnéven tevékenykedő valakinek, aki folyamatosan tippekkel látta el őt.

Közben a látomások sem maradtak el, sőt Valka, a látó készített egy olyan főzetet, melyből kortyolva Eivor Odin szemszögéből látta az istenek világát, Asgardot. Itt Odin annak érdekében, hogy valahogy elháríthassa a Ragnarököt és saját halálát, Jotunheimbe, a jégóriások világába utazott, hogy megszerezzen egy mágikus mézsört. Ez a sör valahogy képes biztosítani a lelkek reinkarnációját, ezáltal Odin fennmaradását is. Odin sikerrel járt, Asgardba visszatérve pedig ő és a többi isten, köztük Thor, Tyr és Freyja ittak a mézsörből, majd átadták a lelkület a világfának, az Yggdrasilnak. Egy valakinek azonban megtiltották ezt a rituálét: Loki nem vehetett részt rajta, mivel korábban dacolt Odinnal, és fiat nemzett. A fiú nem más volt, mint Fenrir, a farkas.

A jelenben Layla rájött, hogy a látomások az isuk életét mutatták meg még közvetlenül a nagy katasztrófa, vagyis jelen esetben a Ragnarök előtt. Gyakorlatilag az helyzet a mitológia nyelvére lefordítva, hogy a különböző isu frakciók megoldáskeresését láthattuk a kataklizma előtt. A mézsör egy különleges reinkarnációs technológia volt, a jégóriások pedig maguk is isuk. Vezetőjük, Suttungr például a korábban már felbukkant Jupiter, lánya Angrboda pedig az az Aletheia, akinek lelke Hermész Triszmegisztosz pálcájában szunnyad. Lokit valószínűleg azért büntette saját népe, mert egy másik isu kasztból vagy frakcióból származó nőtől lett gyermeke, ami akkora bűnnek számított, hogy a látomásokban konkrétan szörnyetegként, farkasként jelent meg a fia.

Megtudtuk tehát, hogy egyes isuk képessé váltak az újjászületésre. Eivor azért látja víziókban Odint, mert ő maga éppenséggel Odin reinkarnációja. És messze nem ő az egyetlen. Közben Sigurd és Basim felfedeztek egy isu ereklyét, a szintén egy isu reinkarnációjaként létező Sigurddal pedig Basim elhiteti, hogy ő tényleg egy istenség. Az Ősök Rendjének egyik fanatikus tagja, Fulke is úgy gondolta, hogy Sigurd egy isu vagy egy isu leszármazott lehet, ezért elfogta és megkínozta őt, még egyik karját is levágta - elkezdetek beigazolódni Eivor látomásai. Eivor és Basim aztán kiszabadították a teljesen traumatizált Sigurdot. A testvérek elutaztak Norvégiába, ahol egy furcsa szerkezetre bukkantak egy isu templom mélyén.

A fa formájú berendezés csatlakozott hozzájuk, Eivor és Sigurd pedig idézőjelesen a Valhallába került, ahol végtelen harcok vártak rájuk, de ráébredtek, hogy ez nem a valóság, és kiszabadultak innen. A látomások megszakadásával azonban azt látták, hogy Basim áll előttük, aki felett teljesen átvette az irányítást Loki. Ő is használni tudta végül az Yggdrasilt, az ő reinkarnációja lett Basim, ahogy Odiné Eivor, Tyré pedig Sigurd. Loki fia, Fenrir bebörtönzéséért még mindig bosszút akart állni Odinon, úgyhogy Eivor ellen fordult, de végül Sigurd és Eivor felülkerekedett rajta, sikerült csapdába ejteniük Lokit, Basimot, vagy nevezzük bárhogy is, az Yggdrasil gépezettel.

Eztán Sigurd lemondott a klán vezetéséről és átadta azt véglegesen Eivornak. Angliában Eivor és szövetségesei diadalt arattak Aelfred király ellen, de maga a király elmenekült. Később Eivor megtalálta őt, ekkor pedig kiderült, hogy Aelfred nem más, mint az Ősök Rendjének nagymestere, egyúttal "Poor Fellow-Soldier of Christ" álnéven ő látta el az egész játék során tippekkel a főhőst. Aelfred ugyanis meg akart szabadulni a rendtől annak keresztényellenes mivolta miatt, és egy új, istenfélő szervezetet akart helyette létrehozni. Nem nehéz kitalálni, hogy ez bizony a Templomosok Rendje lett, melyet tudtán kívül, de Eivor is segített életre hívni.

A jelenben az aszaszinok arra a következtetésre jutottak, a mágneses mező erősödése annak köszönhető, hogy Desmond Miles 2012-ben aktiválta az isuk berendezését. Valahogy stabilizálni kellett a mezőket, ezért Layla a norvég isu templomba utazott, és belépett az ottani szimulációba az Yggdrasilon keresztül. Itt találkozott Basimmal, aki elmondta, hogy ő vezette az aszaszinokat Eivor sírjához, és azt is elárulta a hősnőnek, hogyan stabilizálhatja a mágneses mezőket. Layla meg is tette, amit Basim mondott neki, ezzel azonban egyúttal ki is szabadította a férfit. Basim helyett Layla esett csapdába a szimulációban. Itt találkozott egy "Olvasó" nevezetű lénnyel, akivel együtt kezdett el dolgozni azon, hogy meg tudjanak előzni egy jövőbeli katasztrófát. Elég egyértelmű, hogy az Olvasó nem más, mint a szimulációval egybeolvadt Desmond Miles.

Eközben Basim megszökött a templomból Hermész pálcájával (amelyben Loki szeretőjének, Aletheiának a tudata van), és találkozott Shaunnal és Rebeccával. William Miles is csatlakozott hozzájuk, Basim pedig elkezdte használni az Animust azért, hogy valahogy fel tudja kutatni Loki gyermekeit. 

Assassin's Creed Mirage

Egy méretes trilógia után a Ubisoft kisebb léptékben akart haladni, így született meg az eredetileg csak DLC-nek tervezett Assassin's Creed Mirage. A Valhalla sztorija ugyebár egészen pontosan 872-ben kezdődött, míg a Mirage története mintegy 11 évvel korábban, 861-ben indul. A játékban a fiatal Basim Ibn Ishaqot ismerhetjük meg, a sztori azt járja körül, hogyan csatlakozott az aszaszinok elődjének tekinthető, Hidden Ones néven futó szervezethez, majd végül hogyan konfrontálódott a csoport egyes tagjaival. Ez tehát még nem az a Basim, aki tudatában van annak, hogy ő bizony Loki reinkarnációja, de a játék befejezése éppen azt mutatja meg nekünk, hogyan jut el ehhez a felismeréshez. 

A Mirage elején nem csak Basimot ismerhettük meg, bemutatott nekünk a játék még egy fontos szereplőt, egy Nehal nevű fiatal tolvajnőt, aki szemmel láthatóan nagyon fontos karakter volt Basim életében, erősen úgy fest, hogy gyerekkoruk óta együtt próbáltak meg boldogulni Szamarra utcán. Nehal ott volt Basim mellett a fontosabb események alatt, de nem lépett interakcióba más szereplőkkel. Basim a mindennapi zsebmetszések mellett azzal foglalkozott, hogy egy Dervis nevű barátjának teljesített különböző nehéz feladatokat, Dervis eredeti megbízója pedig nem más, mint maga a Hidden Ones csoport. Basim be akarta bizonyítani, hogy ő is érdemes lenne arra, hogy a tagok közé emeljék, ezért Nehallal együtt belopózott a Téli Palotába, ahol egy misztikus láda pihent  - ezt, pontosabban a láda titokzatos tartalmát akarta megszerezni a Hidden Ones is.

A palotában azonban meglátták, hogy a I. al-Mutavakkil abbászida kalifa nem mással, mint az Ősök Rendjével beszélget a láda tartalma kapcsán. Mikor már úgy tűnt, mindenki elhagyta a termet, Basim kinyitotta a ládát, amiben egy különleges tárcsát, egy isu ereklyét talált. Miután megérintette a tárcsát, megjelent előtte egy hologram, mely azt mutatta, hogy egy földön fekvő alakot durván megver egy fölé tornyosuló másik figura.

Ekkor azonban feltűnt a kalifa, aki megpróbálta visszaszerezni a tárcsát Basimtól, a dulakodás közben pedig végül Nehal volt az, aki nyakon szúrta és megölte az uralkodót. Basim menekülőre fogta, és a Hidden Ones egyik mentora, Roshan segítségével sikerült is elhagynia a várost. Ezt követően Alamutba mentek, ahol megkezdődött Basim aszaszin kiképzése. A főhős immár a Hidden Ones tagjaként tért vissza Bagdadba, mikor megnőtt az Ősök Rendje által okozott fenyegetés, ekkor indult be ténylegesen a Mirage cselekménye.

Mint minden valamirevaló Assassin's Creed-játék, a Mirage is különböző rendtagok megtalálása és likvidálása köré húzta fel a narratívát, a kaland végén pedig a rend helyi vezetőjével találhattuk szembe magunkat. Fontos megjegyezni, hogy minden egyes gyilkosság után, a rend minden fontosabb tagjának kivégzését követően Basimnak látomása volt, ezekben a rémképekben pedig egy félelmetes alak, egy zombiszerű dzsinn jelent meg előtte. Nyugalom, róla is ki fog derülni, hogy pontosan micsoda, de most még kanyarodjunk vissza az utolsó célponthoz, aki nem más volt, mint Qabiha, az egykori kalifa ágyasa. Qabiha olyan kérdéseket tett fel, amik nagyon hosszú ideje foglalkoztatták már Basimot is: miért akarta a Hidden Ones annyira megszerezni az isu ereklyét? Mi egyáltalán ez az ereklye, mi a célja? És legfőképp: miért akarják tőle a lehető legtávolabb tudni Basimot? Qabiha továbbá azt is elárulta, hogy Basim különleges, messze több, mint egy hétköznapi ember. Kiderült ráadásul az is, hogy a Hidden Ones bázisa, Alamut alatt van egy ősi templom, és a férfi itt minden választ megkaphat.

Ezen a ponton jelent meg Basim mentora, Roshan, aki megölte Qabihát. Roshan végig tudott azokról a dolgokról, amiket az ágyas most elmondott Basimnak, és egyenesen megtiltotta a férfinak, hogy az meglátogassa a templomot. Nyilván ez semmit sem ért, és Basim Nehallal együtt elment az említett templomba. Itt pedig egy isu szerkezetet talált. A gép felnyitása utána megdöbbenve látta, hogy annak koporsószerű tárolójában nem más, mint Nehal fekszik. És itt derült ki a nagy csavar: Nehal nem egy létező személy, ő csak Basim elméjének kivetülése. Nehal gyakorlatilag a Basimban szunnyadó Loki, aki elő akart törni. A gépezet aktiválásával Nehal, azaz Loki kiszabadult, és egyesülni tudott Basimmal. 

Ebben a jelenetben egyébként megint láthattuk a korábban már említett hologramot, és bár konkrétan nem lett kimondva, elég nyilvánvalónak tűnik, hogy a földön fekvő alak nem más, mint Loki, az őt ütlegelő figura pedig elég valószínű, hogy Odin. Egy gyors vágás után azt láthattuk, hogy a fekvő alak helyére Basim, a másik figura helyére pedig a rémálmaiban látott dzsinn kerül, szóval a dzsinn nem más volt, mint az őt kísértő korábbi élet manifesztációja, a Lokiként elszenvedett kínzások megtestesülése. Érdekesség, hogy Nehal neve perzsa nyelven facsemetét jelent, és ő tulajdonképpen tényleg az isuk tudatát lementő gép, az Yggdrasil, vagyis a skandináv világfa egyik friss csemetéje. 

Az Assassin's Creed Mirage legvégén Basim és Nehal egyesülnek, vagyis Loki tudata végre teljesen össze tudott kapcsolódni Basim testével. Ezt bizonyítja az a jelenet is, melyben Basim sasmadara, Enkidu elutasítja a férfit, nem száll le annak karjára, hanem inkább megkarmolja az arcát. Ez már messze nem az a Basim Ibn Ishaq, akit a játék elején megismerhettünk. Végül Basim, azaz Loki megesküszik, hogy megtalálja és megöli azokat, akik szenvedést okoztak neki. Vagyis magyarul meg akarja ölni Odint, és pontosan erről szól az Assassin's Creed Valhalla. 

Az a Valhalla, melynek múltbéli szála végén Eivor ugyan legyőzte Basimot, és rákapcsolta az Yggdrasil gépezetre, több mint 1100 évvel később pedig Layla Hassan kiszabadította őt onnan, szóval a jelenben Basim, Loki, vagy nevezzük bárhogyan is ezt a figurát, épp az aszaszinok közé beférkőzve szövögeti saját terveit. Arról, hogy egészen pontosan mik is lehetnek ezek a tervek, már egy másik Assassin's Creed-játék fog mesélni nekünk.

Egyelőre nem sokat tudunk a következő rész, az Assassin's Creed Shadows sztorijáról, csak annyi bizonyos, hogy két főhősünk lesz: Yasuke, a valóban létezett fekete szamuráj, valamint Naoe, a korszak egyik leghíresebb shinobijának, Fujibayashi Nagatónak a leánya. Nagyon úgy tűnik, hogy szamurájként Yasuke kezdetben a templomosok oldalán áll, és konkrétan a shinobi aszaszinokra támad, így érdekes lesz majd látni, hogy a két ellenség, a szamuráj és a nindzsa végül hogyan és főleg miért lesznek szövetségesek. A megfejtésre idén novemberig kell várnunk, ahogy arra is, hogy mindezekkel párhuzamosan hogyan folytatódik a jelenkori szál, mit tervez majd az aszaszinok közé visszatért Basim, azaz Loki. 

Oldalak: 1 2 3 4 5

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)