Hirdetés

Szépen megugrottak az Xbox bevételei, de a konzoleladások bezuhantak

|

Örülhet is a Microsoft, meg nem is a videojátékos részleg eredményének.

Hirdetés

Június 30-ával véget ért a Microsoft és így az Xbox 2024-es üzleti éve, amit jelentős bevételnövekedéssel zárt a vállalat videojátékos részlegét is magába foglaló More Personal Computing divízió, mely a 2023-as üzleti évhez képest 14 százalékos emelkedés következtében 15,9 milliárd dolláros forgalmat tudott felmutatni, amihez még bruttó 4,9 milliárd dollár működési bevétel társul.

A negyedik negyedévben az Xbox bevételeinek zömét kitevő tartalom és szolgáltatások (értsd: játékeladások, mikrotranzakciók, előfizetések) láb 61 százalékos emelkedést mutatott, amihez az Activision Blizzard 58 százalékponttal járult hozzá. Ezt azt jelenti, hogy a Call of Duty kiadójának a felvásárlása nélkül a szegmens növekedése jóval szerényebb lett volna, csupán 3 százalékos.

Hardverfronton viszont egyre sűrűsödnek az Xbox gondjai, ugyanis nincs vége a drámai mértékű zuhanásnak, a 2023-as Q4-hez képest nem kevesebb mint 42 százalékkal kisebb forgalmat csináltak az Xbox konzolok és kiegészítők. A mérleg persze így is pozitív, de úgy tűnik, mintha a redmondiak már nem tennének semmilyen erőfeszítést az konzoleladási mutatók javítása érdekében.

Hirdetés

Satya Nadella a vállalat eredményeinek ismertetésekor kitért arra, hogy a konzolokat, a PC-t és a mobilokat is beleértve havonta több mint 500 millió aktív felhasználóval rendelkeznek már, a csőben lévő tartalom pedig még sosem volt ennyire erős.

A Microsoft előrejelzése szerint a jelenleg is futó, szeptember 30-áig tartó, első 2025-ös negyedév során 35 százalék körüli növekedés várható a 2024-es Q1-hez képest, amiből az Activision Blizzard várhatóan 40 százalékponttal veszi majd ki a részét. Tartalom és szolgáltatások tekintetében 50 százalékot meghaladó forgalomnövekedésre számítanak a redmondiak, akik egyúttal biztosak benne, hogy folytatódni fog az Xbox hardverek iránti érdeklődés immáron trendszerű csökkenése.

Egyébként az anyavállalat sem panaszkodhat, a Microsoft éves bevétele 16 százalékkal 245,12 milliárd dollárra emelkedett, adózás utáni eredménye pedig 88,14 milliárd dollár volt, ami 22 százalékos növekedést jelent.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)