Hirdetés

Eladhatják a Ubisoftot, már a potenciális vevő is megvan

|

Sajtóértesülések szerint a többségi részvényeket birtokló Guillemot família fontolgatja, hogy a megfelelő összegét cserébe átengedje a kiadót a világ egyik legnagyobb videojátékos cégének.

Hirdetés

Az utóbbi években egyik válságból a másikba bukdácsolt a Ubisoft, mert amikor épp nem munkahelyi botrányok tépázták meg a hírnevét, akkor a játékait fogadta érdektelenség a célközönség részéről. Most is egy komolyabb hullámvölgyből próbál kikecmeregni az 1986-ban alapított kiadó, amely családi vállalkozásból az iparág egyik legjelentősebb szereplőjévé nőtte ki magát, és olyan franchise-okat birtokol, mint az Assassin's Creed, a Far Cry és nagyjából minden, amihez a néhai Tom Clancynek akár csak névleg köze van.

Idén kudarc kudarcot követett: a Prince Prince of Persia: The Lost Crown lelkes kritikákat kapott ugyan, de ez nem látszott meg az eladásokon; az egy örökkévalóságig készült, többször újratervezett Skull and Bones csak azért jelent meg, mert a Ubisoft felvette rá a szingapúri kormány által nyújtott állami támogatást, de sanszos, hogy még azzal együtt is mínuszos volt az üzlet; a nagy reményekkel indult XDefiant közössége hamar elpárolgott, a nyár nagy slágerének szánt Star Wars Outlaws pedig csúnyán alulteljesített. Ezek után a kiadó 2025-re halasztotta az Assassin's Creed Shadowst, hogy csiszoltabb állapotban tudjon megjelenni.

Hirdetés

Mindezzel párhuzamosan a részvényárfolyam a 2018-as csúcs töredékére esett vissza, a kisbefektetők egyre hangosabban sürgettek változást a cég élén (még mindig a Guillemot fivérek vezetik), aminél csak annak örültek volna jobban, ha a Ubisoftot felvásárolja valaki. Könnyen meglehet, hogy ez a kívánságuk teljesülni fog, ugyanis a Bloomberg ma robbantotta a hírt, hogy tudomása szerint a Yves Guillemot ügyvezető és a testvérei fontolóra veszik, hogy eladják a részesedésüket a Ubisoft egyik részvényesének, nevezetesen a Tencentnek. A Guillemot Brothers Ltd. és a kínai techóriás állítólag tanácsadókhoz fordult, hogy megvizsgáljanak minden lehetőséget a kiadó helyzetének stabilizálása és értéke növelése érdekében. A tárgyalások még a korai szakaszukban tartanak, és a felek más alternatívákat sem zárnak ki, de az egyik opció, amit megvitatnak, a vállalat kivezetését jelentené a tőzsdéről. Magyarán a jelenleg 10 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Tencent kivásárolna mindenkit.

Egyelőre sem a Ubisoft, sem a Tencent nem kommentálta a potenciális felvásárlás hírét.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)