Hirdetés

A szakma gyászos napja: megszűnik az egyik legrégebb óta piacon lévő videojátékos magazin

|

Egyik pillanatról a másikra kirúgtak mindenkit, és a weboldal tartalmai is elérhetetlenné váltak.

Hirdetés

"Más lett a világ. Érzem a vízben, érzem a földben, érzem a levegőben."

- kezdte monológját A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége narrátora, Galadriel rögvest a film elején. És valami hasonlót éreztek/éreznek mindazok, akik pályafutásuk során hosszabb vagy rövidebb ideig a nyomtatott lapok készítésében vettek részt - ahogy a tündék világa, úgy az övéké is lassan elenyészik. A folyamat lassú ugyan, de feltartóztathatatlan, a piaci realitások tükrében (átalakult fogyasztói szokások, megnövekedett gyártási költségek, zsugorodó hirdetési bevételek) kijelenthető, hogy előbb-utóbb minden kiadvány sorra kerül, amit nem adófizetői, vagy más forrásból mesterségesen pumpált pénzen tartanak lélegeztetőgépen, és ez alól természetesen a gamermagazinok sem jelentenek kivételt.

A mai napig büszkék vagyunk arra, hogy 20 éven és 3 hónapon keresztül láttuk el izgalmas olvasnivalóval és ajándék teljes játékokkal a GameStar olvasóit, és hasonlóképpen minden okuk megvan rá, hogy büszkeséget érezzenek az amerikai Game Informer munkatársai is, akiket most hétvégén tett lapátra a magazint kiadó GameStop.

Hirdetés

Ha esetleg valaki nem tudná, a Game Informer a maga 33 évével a leghosszabb ideig futott amerikai gamermagazin volt. 1991-ben debütált még vékonyka, hatoldalas kiadványként, és kezdetben kéthavonta jelent meg. 1994-től már havi rendszerességgel vehették kezükbe az olvasók, akiknek a száma folyamatosan emelkedett, a 2010-es évek közepén már az Egyesült Államok egyik legnagyobb példányszámú havilapjának számított közel 8 millió eladott példánnyal.

De a címlapjai is legendásak voltak, méghozzá két okból: egyrészt a legnagyobb kiadók ölre mentek egymással azért, hogy a magazin címlapján jelenthessék be a következő nagy durranásukat, másfelől pedig ezek a B1-ek és B4-ek mindig egyediek voltak, külön a Game Informer számára készültek.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Mindez azonban már történelem, a magazin mellett weboldalt működtető, heti podcastot, valamint stúdiókról és fejlesztőkről szóló dokusorozatokat is gyártó stáb tagjaival pénteken közölte a GameStop vezetősége, hogy azonnali hatállyal megszüntetik a Game Informert, és mindenkit elbocsátanak állásukból. A Kotaku értesülései szerint volt olyan, aki épp nyaralása közben tudta meg, hogy a Dragon Age: The Veilguard címlapos 367. szám lesz az utolsó.

A döntéssel párhuzamosan lekapcsolták a gameinformer.com oldalt is, minden korábbi tartalom elérhetetlen, csupán egy rövid közlemény várja a látogatókat.

"Miután 33 éven át szállítottuk nektek a legfrissebb híreket, teszteket és betekintéseket a videojátékok megállás nélkül fejlődő világába, nehéz szívvel közöljük, hogy a Game Informer bezár. Megtisztelő számunkra, hogy veletek, lojális olvasóinkkal együtt tehettük meg ezt az utat a pixeles kalandok hajnalától napjaink immerzív virtuális világaiig. Jóllehet, a nyomdagépek leállnak, a videojátékok iránt érzett szenvedélyünk, amit együtt gondoztunk, továbbra is élni fog. Köszönjük, hogy részei voltatok eposzi küldetésünknek, és kívánjuk, hogy sose érjenek véget videojátékos kalandjaitok."

A napokban született indulatos, Ryan Cohen ügyvezetőbe páros lábban beleszálló tweetekből világos, hogy a döntés teljesen felkészületlenül érte a Game Informer munkatársait. Kyle Hilliard tartalmi igazgató arról írt, hogy a következő számnak nagyjából a 70 százalékával elkészültek, és nagyszerű címlapsztorijuk lett volna. Ben Hanson videós producert pedig az borította ki, hogy egy ilyen semmitmondó közleménnyel intézi el az elmúlt 33 évet a GameStop, meggyőződése szerint még csak nem is ember írta a szöveget, hanem a mesterséges intelligencia.

Ti mit gondoltok a Game Informer bezárásáról?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)