Hirdetés

A PS5 eladásai megelőzik a PS4-ét, de mi a helyzet Xboxok terén?

|

A statisztikák alapján az Xbox Series X/S nem áll jól az Egyesült Államokban.

Hirdetés

A Sony május végi jelentéséből kiderült, hogy a vállalat eddigi legjövedelmezőbb konzolgenerációja a mostani: a PlayStation 5 a megjelenése óta 106 milliárd dolláros forgalmat generált, és 56 millió példány talált a gépből gazdára, míg a legtöbbet eladott játéka a Marvel's Spider-Man 2 lett, amelyből 12 millió kópiát értékesítettek. A PS4 a forgalomgenerálásban és az eladott példányszámban is veri egyelőre az utódját, azonban az előző generációs konzolnál a teljes időszakot figyelembe vették, a PlayStation 5 pedig még nem ért a pályafutása végére. 

Az Xbox esetében viszont nem ilyen rózsás a helyzet: egy februári adat szerint a Series X és Series S konzolok összesített eladási száma a Sony eredményének durván a fele csupán, a Microsoft nem is igazán kommunikál erről, inkább a Game Pass sikerességét helyezi előtérbe a vállalat. Az Activision-Blizzard felvásárlásával, az új platformok felé való nyitással és a nyáron megvillantott újdonságokkal felvértezve azonban másképp alakulhat a redmondiak jövője, amire szükségük is lesz.

Hirdetés

Miután az európai után a tengerentúlról is befutottak a májusi játékeladási adatok, az is kiderült, hogy a konzoleladások miképpen alakultak az Egyesült Államokban, és a Sonynak ebben az esetben is több oka van örülni. Most, hogy a PlayStation 5 és az Xbox Series X/S is az életciklusuk középkorába lépett, a Circana (korábbi nevén NPD) megvizsgálta, hogyan teljesítenek az elődeikhez képest. Az adatok alapján a PS5 eladásai 43 hónap után 8%-kal előzik meg a PS4 ugyanennyi idő alatt elért eredményeit, míg az Xbox Series X/S 13%-kal lemaradt az Xbox One, és kissé az Xbox 360 mögött is. 

Az eredmény nem meglepő, elvégre a Microsoft áprilisi negyedéves jelentésében közölte, hogy a hardverekkel kapcsolatos bevételek 31 százalékkal csökkentek, ami a legrosszabb negyedév volt a Series X/S megjelenése óta. A gigász azonban többször is hangoztatta, hogy a hardvereladások ncsak egy részét képezik a teljes üzletnek: egyrészt az Xbox saját fejlesztésű játékai PC-re is megjelennek, és nemrég négyet kiadtak PS5-re és/vagy Nintendo Switch-re is, ráadásul a Game Pass címeket konzol nélkül is lehet játszani, például okostelefonnal vagy az Amazon Fire TV eszközökkel.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)