Hirdetés

Soha annyi pénzt nem termelt még animációs filmek sorozata, mint a Gru franchise

|

Lehet szeretni vagy utálni az Illumination szériáját, de tény, hogy az a filmipar megkerülhetetlen részévé vált.

Hirdetés

Régóta tudják már a hollywoodi stúdiók, hogy a filmek mozis pályafutása csak egy részét teszi ki a bevételeknek: legalább ilyen fontos az utóélet (streaming, vod, tévés forgalmazás, dvd és blu-ray), valamint még jelentősebb a merchandise, elvégre az igazi biznisz abban van, ha a filmhez készül figura, popcornos vödör, uzsonnás doboz, tematikus turó rudi meg miegyéb. Nincs ez másként a Gru esetében sem, amelynél a vicces sárga lények lényegében nyomtatják a pénzt az Illuminationnek. 

Nemrég pedig mozikba került a Gru 4 (angolul Despicable Me 4), hazánkban és világszerte egyaránt hódít. Bár egyelőre még az Agymanók 2-é a "legtöbb bevétellel rendelkező 2024-es film" titulusa (1,350 milliárd dollárnál tart globálisan), az előzmények arra engednek következtetni, hogy csak idő kérdése, és a szuperképességekre szert tevő minyonok lehagyják a megszemélyesített érzelmeket. 

Hirdetés

Minden egyes résszel ugyanis több bevételt termelt a franchise: a legelső rész még csak 543 millió dollár bevétellel nyitott, a második már 970 millió dollárt szedett össze, a harmadik pedig át is lépte 34 millióval az 1 milliárdot. Ráadásul a spin-offok is nagyot mentek a pénztáraknál: a 2015-ös Minyonok 1,159 milliárd dollárt fialt, a 2022-es Minyonok: Gru színre lép pedig 940 millió dollárt tud felmutatni. Ilyen eredményekkel nem meglepő, hogy az Illumination nem hagyja pihenni a szériát. 

A Gru 4 jelenleg 437 millió dollár bevételnél jár, ami önmagában még nem adna okot arra, hogy rekordot kiáltsunk, viszont ha az egész franchise teljesítményét nézzük, akkor már igen: a Gru (avagy Despicable Me) lett ugyanis az első animációs franchise a filmtörténelemben, amely átlépte az 5 milliárd dolláros összbevételt (fontos, hogy ez globálisan értendő, nem csak az Egyesült Államokra), amellyel többek között olyan közkedvelt animációs brandeket hagyott maga mögött, mint a Shrek, a Toy Story, a Jégkorszak, a Jégvarázs, a Kung Fu Panda, a Verdák és a Madagaszkár. 

Ti láttátok már valamelyik Gru vagy Minyonok filmet?

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)