Hirdetés

Randikon készült titkos felvételeken mesélnek a Disney vezetői arról, miért nem alkalmaznak fehér férfiakat?

|

Nagyon komoly állítások hangzottak el Michael Giordano szájából, de nem véletlen, hogy nem ettől hangos az összes nagy hírportál.

Hirdetés

Nemrég az internet bizonyos köreiben vírusvideó szinten kezdett el terjedni az a titokban készített felvétel, amelyen Michael Giordano, a Disney üzleti ügyekért felelős vezető alelnöke (pontos pozíciójára még később visszatérünk) egy videóban elmondta, hogy a szórakoztatóipari óriásvállalat faji alapon dönt a munkaerő-felvételről és az előmenetelről. És valóban ez hangzik el a videóban - egy olyan videóban, ami teljes titokban készült. Giordano abban a hitben volt, hogy egy társkereső appon keresztül leszervezett randin van éppen, randipartnere azonban valójában egy újságíró hölgy volt. 

Giordano elismeri, hogy voltak olyan esetek, amikor előre ki volt kötve, hogy adott pozícióra nem akarnak felvenni egy fehér férfit. Van, amikor konkrétan ki van ez mondva, máskor erősen utalnak rá - netán kódszavakat használnak, hogy jogilag védve legyenek. Elmondta továbbá, hogy cégen belül nagyon óvatosak az üzenetküldésekkel, mert nem akarják, hogy bárki beperelje őket. Giordano arra is kitért, hogy ő történetesen egy fehér férfi, és jelenleg ezért nem akarják őt előléptetni véleménye szerint - azt állítja, a HR-es kollégák árulták el ezt neki titokban. Mesélt egy olyan esetről is, amikor egy "félig fekete" személyt azért utasítottak el, mert "nem nézett ki elég feketének".

Hirdetés

A videókat az O'Keefe Media Group (OMG) készítette, és vezetőjük, James O'Keefe osztotta meg őket a közösségi médiában, például X-en, ahol maga Elon Musk is kommentelt a felvétel alá - az X feje annyit írt, "This is messed up", vagyis "Ez elcseszett dolog". 

Mike Lee, Utah állam republikánus szenátora szerint ha tényleg igaz, amit Giordano állít a videókban, akkor abból komoly pereskedések lesznek, mivel tiltott az efféle, bőrszín alapján történő diszkrimináció - a szenátor egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy a közeljövőben a Disney jogászai nagyon elfoglaltak lesznek. A Walt Disney Company egyébként eddig semmilyen formában sem kommentálta a történteket. 

Az előbb említett James O'Keefe viszont azóta újra megtalálta Michael Giordanót (nem volt nehéz, megint átverte a férfit, és újra egy beépített nővel hozott össze neki egy randit), egy étteremben ment volna oda az alelnökhöz, de Giordano semmilyen kérdésre sem válaszolt, és gyorsan távozott.

Sőt, időközben megérkezett a "második felvonás" is O'Keefe videósorozatából, és elvileg hamarosan jön a harmadik rész. A második videóban a Walt Disney Television produkciós vezetője, Sohrab "Dave" Makker beszél arról, hogy nem vesznek fel vezetői (C-Suite) pozíciókba olyanokat, akik nem fehérek, vagy nem zsidó származásúak. Ezen felül arról is beszél, hogy abban az esetben is diverzitást illesztenek a gyerekek számára készült történetekbe, ha maga a sztori nem indokolná azt.

Van tehát jelenleg egy felvétel, ahol a Disney egyik vezető pozícióban lévő alkalmazottja arról beszél, hogy bizonyos esetekben diszkriminálják a fehér embereket, és nem veszik fel őket, majd egy másik videó, ahol az érem másik oldala kerül elő, vagyis a felső vezetésbe esélye sincs bejutni valaki olyannak, aki nem fehér. És akkor ki tudja, O'Keefe mivel emeli majd a tétet a belengetett harmadik videóban...

Ugyanakkor meglepő, hogy minderről nem nagyon olvasni a nagyobb külföldi portálokon, hazánkban pedig gyakorlatilag egyáltalán nem találkozni Michael Giordano nevével. Olyan konzervatív amerikai hírportálok hozták csak le a hírt, mint a The Daily Wire vagy a Washington Times (nyilván borzasztóan kisarkítva a történeteket, a "Lehet, hogy a Walt Disney Companynél már nem lesz helye az olyan fickóknak, mint Kuka, Szundi, Tudor, Pán Péter, Woody vagy Buzz Lightyear" felütés ugyanis megfelelően manipulatív, de igazából semmi köze nincs ahhoz, amit Giordano mondott), de még a konzervatív, jobboldali ligában sem foglalkoztak vele a tényleg nagynak, jelentősnek mondható oldalak. De hogyhogy ennyire radar alatt maradt az ügy? Nos, ezt nehéz lenne egyértelműen megmondani, ám bőven benne van a pakliban, hogy a kiszivárgott beszélgetés háttere miatt. 

Kezdjük gyorsan a jogi vonatkozással: a videók készítésének módja egyértelműen és világosan megszegte a kaliforniai törvényeket, így Michael Giordano gond nélkül beperelheti James O'Keefe-et. Még egyszer: Giordano azt hitte, hogy egy randiappon megismert egy nőt, és vele randizgat, semmilyen tudomása nem volt arról, hogy őt közben videóra veszik. Kalifornia államban a videofelvételek készítése kétoldalú beleegyezésen alapulhat csak, a hatályos törvények szerint illegális valakit a beleegyezése nélkül felvenni. A nyilvános helyen folytatott beszélgetések rögzítése legális, azonban korlátozások vannak arra vonatkozóan, hogy a felvételek mire használhatók fel. Nem lehet például rágalmazásra és zaklatásra használni, ezen a vonalon elindulva pedig Giordano simán hivatkozhat arra, hogy épp ez történik vele. A kiszabható büntetés egyébként mindezek vonatkozásában 2500 dollárnyi bírság és egy évig terjedő börtönbüntetés.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


További érdekesség egyébként, hogy azt sem lehet tudni, Giordano egyáltalán a Disney-nél dolgozik-e még (LinkedIn oldalát törölte), erre sem Disney vezérigazgatója, Bob Iger, sem a The Walt Disney Company képviselője nem reagált, ahogy magukra a kikerült videókra sem. Az is furcsa, hogy nem nagyon lehet nyomokat találni arra, hogy Giordano az elmúlt években egyáltalán a vállalatnál dolgozott. 2016-os cikkek ugyan írnak arról, hogy alelnöki pozíciót kapott, de mást nem lehet fellelni róla a neten. O'Keefe végig a Disney üzleti ügyekért felelős vezető alelnökeként hivatkozik rá, de Giordano azóta törölt LinkedIn oldalán a pozícióként a  20th Century Television vezető alelnöke szerepelt - 2016-os kinevezése után pedig történt egy nem mellékes változás: 2019-ben a 20th Century Foxot felvásárolta a The Walt Disney Company. Mi lett a felvásárlás után az alelnök sorsa? Nem tudni.

Furcsa, hogy ennyire nehezen lekövethető Disney-vezetőkkel készülnek a titkos O'Keefe videók? Lehet, hogy ez egyáltalán nem véletlen, James O'Keefe ugyanis a múltban sem riadt vissza attól, hogy színészekkel készítsen el hasonló anyagokat, manipulálja a közvéleményt. Benne van tehát a pakliban az is, hogy Giordano nem más, mint egy elégedetlen volt alkalmazott, aki a korábbi munkaadója ellen fellépve hangoztatja szépen sorban a sérelmeit.

Amíg a Disney nem kommentálja valamilyen formában a történeteket, nem leszünk sokkal okosabbak. Az viszont biztos, hogy O'Keefe célközönsége tökéletes muníciót kapott. James O'Keefe-et 2010-ben egyszer már elítéltek azért, mert hamis személyazonossággal lépett be egy állami létesítménybe. Az általa alapított Project Veritas nevű szervezet a múltban számos alkalommal közölt kontextusából kiragadott beszélgetésrészleteket. Olyan anyagot is sikerült már összehoznia, amiben elvileg az látszik, hogy egy választójogokért, egészségügyi ellátásért, megfizethető lakhatásért és más társadalmi célokért küzdő civil szervezet, az Association of Community Organizations for Reform Now (ACORN) egyik munkatársa egy prostituáltnak és egy stricinek próbál meg segíteni - valójában maga O'Keefe és egy aktivistája kért segítséget abban, hogy hogyan tudnának jelzáloghitelhez jutni, de a videó úgy lett előadva, hogy a szervezet a bűnözőket segíti - a bíróság kimondta, hogy nem történt bűncselekmény, és O'Keefe 100 000 dollár kártérítést fizetett, de végül az ACORN elveszítette támogatóinak nagy részét.

Ha tehát nem a vonatkozó körökben már jól ismert és meglehetősen hírhedt James O'Keefe egy újabb akciójáról lenne szó, minden bizonnyal a szélesebb nyilvánosság is foglalkozna a fentebb taglalt videókkal. Így viszont sajnos semmit sem tudhatunk arról, mennyire van vágva, manipulálva, kicsavarva a történet. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)