Hirdetés

Közel 3 milliárd forint állami támogatással készülhet el a magyar katonák kabuli mentőakciójáról szóló film

|

Az Operation Sámán munkacímmel készülő film jövőre érkezik a mozikba.

Hirdetés

Különleges katonai hadműveletet feldolgozó akciófilm készül a Honvédelmi Minisztérium szakmai támogatásával, amelyre a kormány egy egyedi határozat alapján 1,067 milliárd forintot, míg a Nemzeti Filmintézet (NFI) Filmszakmai Döntőbizottsága 1,7 milliárd forintot biztosít. Az így közel 3 milliárd forintos állami támogatással készülő film, amely jelenleg az "Operation Sámán" munkacímet viseli, jövőre kerül a mozikba. A rendezői székben Dyga Zsombor (Aranyélet, Köntörfalak) foglal helyet, a producer Lajos Tamás, az operatőr pedig Dobos Tamás lesz.

Az NFI közleménye szerint a film fikciós alapú története magyar katonák hősies akcióját mutatja be, akik több száz embert szabadítanak ki egy háború sújtotta városból.

Hirdetés

A stáb első körben így írt a készülő produkcióról.

"Filmünk valós eseményekből merít, de fikciós, játékfilmes elemekkel gazdagítja azt, a cselekmény középpontjában pedig egy magyar orvosnő áll. A történet során párhuzamosan fut és összefonódik a magyar katonák önfeláldozó küzdelme a városból menekülni próbálók elkeseredett harcával. A végső jelenetben egy apokalipszisbe süllyedő repülőtéren törvény és rend nélkül csak a magyar katonák kitartása, hősiessége és embersége dönt életről és halálról"

Már márciusban kiderült, hogy film készül az "Operation Sámán" néven ismert 2021-es kabuli mentőakcióról, amely során 540 embert, köztük 180 gyereket mentettek ki az Afganisztánt gyorsan elfoglaló tálibok elől a magyar katonák. A Nemzeti Filmintézet már akkor 7,5 millió forintos támogatást ítélt meg a még korai szakaszban járó projektnek. A filmet már akkor a "magyar A Sólyom végveszélyben"-ként emlegették. 

A forgatás a legutóbbi információk szerint idén augusztus elején indul, főként (de nem kizárólag) magyarországi helyszíneken.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Messze nem ez egyébként az egyetlen olyan filmes projekt, ami a Magyar Honvédség és a hivatásos katonák életmódjának népszerűsítését tűzte ki célul: a S.E.R.E.G. címmel készülő tévésorozat nemrég kapott új előzetest.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)