Hirdetés

Két videós pereskedése teljesen átalakíthatja az influenszervilágot

|

"Bézs" lányok hasonló papucsbemutató videóiból robbant ki, a teljes TikTokot felforgathatja egy per.

Hirdetés

A szerzői jog intézményére egyre magasabbról tesznek a tartalomgyártók az elmúlt években, és látszólag ezzel sem a platformok, sem a jogtulajdonosok, sem a bíróságok nem tudnak mit kezdeni. Míg egyesek azon bosszankodnak, hogy mások ingyen és jogtalanul használják a zenéiket egy videóban, mások épp arra bazíroznak, hogy a TikTokon lesz sláger a dalukból.

Ez a platform gyakorlatilag a modern vadnyugat, ahol a legtöbben nem tisztelnek sem Istent, sem embert, vállrándítás nélkül használják fel mások jogtulajdonát, rakják ki más tartalmát a sajátjukként, vagy másolják le azt gyakorlatilag képkockáról képkockára, és próbálják a sajátjukként eladni.

Hirdetés

Bézs-dráma

Ez utóbbiból lett most elege egy tiktokkernek, Sydney Nicole Giffordnak, aki több mint félmillió követővel rendelkezik a platformon. Az influencer abból csinál karriert, hogy főleg, de nem kizárólag az bézs cuccokat vesz az Amazonról, aztán beszedi a jutalékot azok után a követők után, akik az ő linkjét használva szintén bevásárolnak ezekből. 

Sydney néhány hónappal ezelőtt perelt be egy másik tiktokkert, Alyssa Sheilt, mert utóbbi túl sokat inspirálódott a videóiból, és gyakorlatilag elkezdte azokat lemásolni. A bíróságra beadott papírok legalább 40 videót hoznak fel, amelyek ugyanolyan stílusban, színekkel, kameraszögekkel és feliratokkal készültek.

A két lány egyébként jó viszonyt ápolt egymással korábban, 2022-ben még egy közös fotózáson is részt vettek, nem sokkal később azonban letiltották egymást, Alyssa állítólag ekkor kezdte el lemásolni Sydney tartalmait.

De ez miért fontos?

Sydney ügyvédje nemcsak azt szeretné elérni, hogy ügyfelét a bíróság védje meg az imitátortól, hanem azt is, hogy teremtsen precedenst az ítélettel, és állítson fel általános szabályokat a tartalomgyártásra vonatkozóan. Amennyiben Sydney megnyeri a pert, az alapvetően átalakíthatja az influenszervilág jelenlegi működését, sokkal szigorúbb keretbe szorítva, hogy mit lehet, és mit nem. Ha emiatt a bíróságok és a platformok is elkezdenének büntetéseket osztogatni, az rendesen megtizedelné az influencerek számát itthon és nemzetközi szinten is.

A keresetet még áprilisban nyújtották be, de ezidáig nem született döntés az ügyben.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)