Hirdetés

Joaquin Phoenix karaktere igazából sosem volt Joker a film rendezője szerint

|

Sok szempontból megosztó lett a Joker: Kétszemélyes téboly, ezek közül az egyiket akarta most megmagyarázni Todd Phillips.

Hirdetés

A következő sorok masszívan spoileresek lesznek a Joker: Kétszemélyes téboly cselekménye kapcsán, szóval csak ennek tudatában folytassátok az olvasást!

A film középpontjában egyértelműen Joker gyilkossági pere áll, melynek végén Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) karaktere drámai fordulatot vesz: egy robbanás azt követően szakítja be a bíróság épületének oldalát, hogy Arthur saját védelmét ellátva bevallja, a Joker személyiség valójában nem is létezik, ez a perszóna egy hatalmas lufi csupán, fikció, kitaláció. Vallomásában Arthur kijelenti, hogy mindig is ő maga, Arthur Fleck volt az, aki felelős az elkövetett gyilkosságokért.

Todd Phillips, a film rendezője pedig most elmondta, hogy ez a döntés Arthur zsigeri felismerését tükrözi: Gotham korrupciója olyan mély, hogy semmi sem fog megváltozni, és az egyetlen mód a változásra az, hogy mindent feléget maga körül - még a Joker-kultuszt is.

Hirdetés

Phillips szerint Arthur ekkor belátja, hogy a Joker álarca és sminkje nem hozott valódi változást. Elfogadja, hogy mindig is ő volt Arthur Fleck, nem pedig az emberek által képzeletbeli trónra emelt Joker, akit a társadalom ikonként istenített.

"Nem akar tovább hamis életet élni, önmaga akar lenni"

- mondta a rendező az interjúban.

Arthur vallomása ugyebár finoman szóval is nagy csalódást okoz Lady Gaga karakterének, Lee-nek, aki a film nagy részében arra próbálta ösztönözni Arthurt, hogy teljesen vegye át a Joker személyiségét. A mozi vége felé Lee felismeri, hogy Arthur valójában sosem lesz az, akinek ő hitte, és ebben a jelenetben először szólítja őt a valódi nevén. Phillips megjegyezte, Lee csalódása abból fakad, hogy rájön, Arthur nem az a figura, aki elhozhatná a forradalmat, nem az, akit ő addig keresett.

Phillips továbbá cáfolta azokat a rajongói teóriákat, amelyek szerint Arthur és Lee szerelme esetleg csak Arthur képzeletében létezett volna, ahogy az előző filmben Sophie-val (Zazie Beetz) való kapcsolat is kitalált volt. A rendező megerősítette, hogy Arthur és Lee végső jelenete is valóban megtörtént, nem csupán Arthur fejében játszódott le. A rendező részletes magyarázatai persze nem változtatnak azon a tényen, hogy a Joker: Kétszemélyes téboly hatalmasat bukott. Nekünk viszont messze nincs ennyire negatív véleményünk a filmről: 

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)