Hirdetés

Hivatalosan is bemutatkozott a Star Wars első transznemű rohamosztagosa

|

Transznemű jedi korábban is volt a kánonban, most már rohamosztagos klónkatona is van.

Hirdetés

Nemrégiban Star Wars világa hivatalosan is bemutatta az első transznemű rohamosztagos karakterét, ami mondanunk sem kell, erősen megosztotta a rajongótábort. A karakter neve Sister, és a transznemű zászló színeivel díszített páncélt visel. A karaktert a héten megjelent új könyvben, a Star Wars: The Secrets of the Clone Troopersben mutatták be hivatalosan. Először egyébként a 2022-es A királynő reménysége (Queen's Hope) című regényben említették őt, majd később rajongói művekben is ábrázolták.

Sister karaktere heves vitákat váltott ki. Egyes rajongók szerint ez "teljesen őrült genderkultusz" vagy "ostoba" döntés, míg mások már kifejezetten haragosak voltak, mondván, hogy a Star Wars már nem a klasszikus űrkalandokról és fénykardos harcokról szól, hanem ilyen valós társadalmi kérdésekről. Valaki például az X-en így fakadt ki: "

Emlékszem, amikor a Star Wars még az űrvarázslókról, epikus kalandokról és fénykardpárbajokról szólt. Most meg... ez van."

Hirdetés

Más kritikus hangok a Disney-t támadták, amiért engedte, hogy ez a karakter a hivatalos Star Wars kánon része legyen, "woke szemétnek" nevezve a döntést. Egy népszerű YouTuber, The ArchCast, szarkasztikusan gúnyolta a lépést, mondván:

"Végre, hosszú évek óta erre vártak a Star Wars rajongók... Mi az? Jó történetmesélés? Talán Thrawnra, az Erőre, a jedikre vagy az Uralkodóra koncentrálnak? Ó, nem, nem, nem, buta, gonosz bigottok, az első transznemű rohamosztagosra gondolok."

Ahogy említettük, Sister először A királynő reménysége című regényben jelent meg, ahol a Galaktikus Köztársaságért harcoló klónkatonaként mutatták be. Kevés dolog ismert róla azon kívül, hogy Anakin Skywalker és Obi-Wan Kenobi oldalán harcolt a klónháborúk alatt. A karaktert később rajongói képeken  ábrázolták, majd végül hivatalosan is bekerült a Star Wars: The Secrets of the Clone Troopers című könyvbe. A könyvet egy illusztrált enciklopédiának szánták gyerekek számára, és Rex százados, A klónok háborúja, a Jedihistóriák, A Rossz Osztag és a Lázadók animációs sorozatok közönségkedvenc karaktere szemszögéből íródott. Rex így írja le Sistert:

"Amikor egyik társunk másként fejezte ki nemi identitását, mint a többi katona, azt hitte, el kell rejtenie, ki is ő valójában. Szerencsére a 7. Sky Corps testvérei a 'Sister' nevet adták neki, hogy emlékeztessék, mindig is közéjük tartozik."

Annak ellenére, hogy sokan dühösen reagáltak, mások üdvözölték a karaktert, és védték annak hivatalos beemelését a franchise történetébe. Egy felhasználó az X-en így írta:

"A Star Wars rajongóknak meg kell tanulniuk nem furcsán viselkedni. Ez zseniális."

Egy másik hozzátette:

"Annak ellenére, hogy a nemi fluiditás és a nemváltás klasszikus sci-fi toposzok, az emberek még mindig képesek nyafogni és panaszkodni emiatt."

Sister egyébként nem az egyetlen transznemű karakter a Star Wars kánonban. Ceret és Terec, a transznemű és nem-bináris jedi lovagok már korábban megjelentek a Star Wars: The High Republic képregényekben, 2021-ben. A Star Wars Instagram-oldalán az International Transgender Day of Visibility alkalmából megerősítették az ikrek nem-bináris identitását és névmásait.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)