Hirdetés

Hamarosan szabályozhatják az elhunyt színészek AI-jal való megjelenítését

|

Az Egyesült Államokban precedensteremtő törvény születhet a témában.

Hirdetés

Rengeteg lehetőséget rejt magában és csak pár kattintás kell hozzá - ez jellemzi jelenleg a mesterséges intelligenciát, legyen szó bármelyik fejlesztésről. Hatalmas probléma azonban, hogy nem megfelelő a technológia szabályozása, a jog nincs megfelelően felkészítve rá, és emiatt nagyon nehezen lehet csak gátat szabni a visszaéléseknek. Nem véletlen, hogy Sydney Sweeney hamis pucér képeivel vertek át sokakat a Twitteren/X-en, és Jenna Ortega is emiatt hagyta ott a platformot, de említhetnénk a hollywoodi és szinkronizáló színészek sztrájkjait is. 

Azzal látszólag mindenki egyetért, hogy keretek közé kell szorítani az AI-t, a legnagyobb lépést pedig Kaliforniában tették meg az ügyben, ugyanis a The Wrap jelentése szerint a hétvégén benyújtottak egy olyan törvényjavaslatot, amely szigorúan szabályozná a felhasználás egy bizonyos módját. 

Hirdetés

Konkrétan arról van szó, ha egy már elhunyt színész vagy előadó mesterséges intelligencia által létrehozott digitális képmását szeretnék felhasználni valamilyen alkotáshoz - legyen az film, sorozat, videojáték, bármi. Az engedélyt az érintett családja vagy az örökségét gondozó személy/intézmény adhatná csak meg, ugyanakkor fontos, hogy ez még nem egy hatályba lépett jogszabály, csupán egy törvényjavaslat, amelynek elfogadása Gavin Newsom kormányzón múlik, a hónap végéig dönthet. A javaslat legnagyobb támogatója a színészeket képviselő SAG-AFTRA, amely jelenleg is küzd a szinkronizáló színészek jobb munkakörülményeiért (beleértve az AI szabályozását is). 

Hollywood már többször is alkalmazta egy elhunyt színész digitális "életre keltését", elég csak a Star Wars franchise Tarkin nagymoffjára gondolni, akit a Zsivány Egyesben Peter Cushing "játszott", annak ellenére, hogy a művész 1994-ben meghalt. De említhetnénk példaként többek között a Halálos iramban 7-et, a Szellemirtók: Az örökséget és a jelenleg a mozikban futó Alien: Romulust is.  

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)