Hirdetés

George R.R. Martin elmagyarázta, miért nem halad az új Trónok harca regénnyel

|

Sok egyéb gondja mellett az író leginkább az adaptációkat okolja, amiért nem készült még el a The Winds of Winter.

Hirdetés

George R.R. Martin a Trónok harcával egy olyan fantasy franchise-t teremtett, amely népszerűség tekintetében a Harry Potterrel és A Gyűrűk Urával szerepel egy polcon, ugyanakkor azokkal ellentétben az univerzum alapjait képviselő regényszéria még nem fejeződött be. A tűz és jég dala regényciklus legutóbbi kötete 2011-ben(!) jelent meg, a rajongók azóta várnak rá egyre türelmetlenebbül, hogy megismerhessék, hogyan képzelte el a szerző a zárást (ami jelentősen különbözni fog az HBO sorozatának fináléjától), de a The Winds of Winter csak nem akar megérkezni - olyannyira nem, hogy valaki egy kísérlet részeként a ChatGPT-vel íratta meg

A rajongókat pedig az dühíti a legjobban, hogy Martin látszólag bármi mást szívesebben csinál a regény írásán kívül. Rengeteg projektje van, amiben tanácsadóként vagy producerként vesz részt, beleértve a Maxra készülő Trónok harca spin-offokat (mint amilyen a korábban elkaszált, majd mégis feltámasztott Ten Thousand Ships), valamint a Sárkányok háza című előzmény következő évadait. És akkor a pletykált Elden Ring filmről még nem is beszéltünk. 

Hirdetés

Martin most egy, a saját blogjára írt bejegyzésben magyarázkodik azzal kapcsolatban, hogy miért halad ilyen lassan a The Winds of Winterrel és a regényciklus zárásával. Az író szavai alapján több dolog áll a háttérben: egyrészt az év első fele nyomorúságos volt számára, hiszen januárban elhunyt a legrégebbi barátja, a sci-fi közösségben igencsak ismert Howard Waldrop, akivel 1963 óta ismerték egymást, azóta sem tudta teljesen feldolgozni a hírt. Másrészt a különböző televíziós projektjei felőrölték az idegeit: ezek egy részén kellemes volt dolgozni (például a Dark Windsen és a The Hedge Knighton), de a legtöbbjükön nem. A stressz folyamatosan nőtt benne, minden egyre rosszabbra fordult, a hangulata pedig a düh és a kétségbeesés között ingadozott, alig aludt és amikor igen, akkor is rémálmok gyötörték. Sem a magánéletben, sem a munkában nem talált megnyugvást. 

Mindez hozzájárult ahhoz, hogy az írás nehezen ment számára, és bár sikerült pár oldalt írnia a The Winds of Winterhez és a Blood & Fire-höz is (ami a Sárkányok háza alapjául szolgáló Tűz és vér folytatása lesz), ennél sokkal többet szeretett volna haladni. Aztán elérkezett a nyár és a már jó ideje tervezgetett európai utazása, amelynek keretében meglátogatta a Dunk & Egg sorozat éppen júliusban induló forgatását, valamint részt vett a Glasgowban megtartott WorldConon, ami évtizedek óta az otthont jelenti számára, de 2019 óta nem tudott eljutni rá. Nem vitt magával laptopot, így esélytelen volt, hogy folytassa a következő kötetet, ezért komolyan elgondolkodott rajta, hogy lemondja az egész utazást, de annyira stresszes volt, hogy nem ért volna el vele sok mindent. A kikapcsolódás végül áldássá vált, "balzsam volt a meggyötört lelkének", hogy aztán hazaérve lebetegedjen (covidos lett), és ezer e-mail várta, így a stressz is visszatért. Ekképpen zárta sorait: 

"Sikerült egy hónapra félretennem a problémáimat, de még mindig vártak rám. Szóval... van miről blogolnom. Nagy dolgokról, kis dolgokról, örömteli és szomorú hírekről. Szeretnék beszélni az utazásról, amíg még frissek az élmények, de annyi minden más is van..."

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)