Hirdetés

Elhunyt Mihályi Győző, Jean-Claude Van Damme magyar hangja

|

Alig pár nappal a hetvenedik születésnapja után.

Hirdetés

70 éves korában, hétfőn meghalt Mihályi Győző Jászai Mari-díjas színművész és szinkronszínész - közölte a szomorú és váratlan hírt a József Attila Színház az MTI-vel. A Jászai Mari-díj mellett József Attila-gyűrűvel, Bessenyei-díjjal és Érdemes Művész kitüntetéssel is elismert színészt elsősorban szinkronmunkái miatt zárták a szívükbe a filmrajongók, hiszen olyan hollywoodi hírességeknek kölcsönözte sajátos orgánumát, mint Jean-Claude Van Damme, Mark Harmon, Armand Assante, Ian McShane, Andy Garcia és Sam Neill. 

Mihályi Győző 1954. augusztus 19-én látta meg a napvilágot Tiszanánán, majd miután elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szegődve kezdte meg a pályafutását színészként. Rövidebb-hosszabb ideig tagja volt a kecskeméti Katona József Színház, a Miskolci Nemzeti Színház, a fővárosi Nemzeti Színház, a József Attila Színház, a Nyitott Színház és az Újszínház társulatának, volt szabadúszó is, továbbá rendszeres szereplője volt a székesfehérvári Vörösmarty Színház által életre hívott Koronázási Szertartásjátékoknak. Évtizedeken keresztül elnökségi tagja, majd később elnöke volt a Színházi Dolgozók Szakszervezetének (SzíDoSz). 

Hirdetés

A színpad mellett felbukkant játékfilmekben (mint A délibábok hőse, a Rokonok és a Pá, drágám!), tévéfilmekben (például az Én és a kisöcsémben, az Eltüsszentett birodalomban és a Fagylalt tölcsnér nélkülben), illetve tévésorozatokban (elég csak a Szomszédokra, a Kisvárosra és a Munkaügyekre gondolni) is, de a legnagyobb nyomot a szinkron terén hagyta. Megszámlálhatatlanul sok emlékezetes szerep kötődik a nevéhez: a leggyakrabban Jean-Claude Van Damme magyar hangjaként emlegetik, de sokak számára ő Leroy Jethro Gibbs az NCIS-ből vagy Winston a John Wickekből. Narrátorként is gyakran hallhattuk. Az Internetes Szinkron Adatbázis szerint elképesztően sok, 1110 projekten dolgozott, idén a Polgárháborúban például ő tolmácsolta Nick Offerman elnökét. 

Nyugodjék békében!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)