Hirdetés

Elhunyt Maggie Smith, a Downton Abbey és a Harry Potter-filmek sztárja

|

A kétszeres Oscar-díjas brit színésznő 89 éves volt.

Hirdetés

Ma reggel eltávozott Maggie Smith, akire a legtöbben Violet Crowley-ként emlékeznek a Downton Abbey-ből, illetve Minerva McGalagonyként a Harry Potter-filmekből. A kétszeres Oscar-, ötszörös BAFTA-, négyszeres Emmy-, háromszoros Golden Globe- és Tony-díjas színésznő három hónap múlva töltötte volna be a kilencvenet.

Halálának híréről szintén színész fiai, Toby Stephens (Fekete vitorlák) és Chris Larkin (Valkűr) tájékoztatták a nyilvánosságot.

"Békésen hunyt el a kórházban ma reggel, szeptember 27-én. Rendkívül zárkózott ember volt, barátai és családtagjai körében töltötte az utolsó napjait. Két fiút és öt szerető unokát hagyott hátra, akiket lesújtott rendkívüli édesanyjuk, illetve nagymamájuk elvesztése"

- áll az általuk kiadott közleményben.

Hirdetés

Pályafutását az 1950-es évek elején kezdte, és hét évtizeden át színdarabok, tévésorozatok és mozifilmek sokaságában bizonyította, hogy nem volt hiba 16 évesen otthagynia az oxfordi magániskolát, amibe szülei járatták egy helyi színház, az Oxford Playhouse kedvéért.

1962-ben Laurence Olivier meghívására csatlakozott az újonnan létrehozott Brit Nemzeti Színház társulatához, amelynek rövid idő alatt oszlopos tagjává vált Derek Jacobival és és Michael Gambonnal együtt. A színpadtól azután sem vett búcsút, hogy 1970-ben megkapta első Oscarját a Miss Jean Brodie virágzásában nyújtott alakításáért. Pedig valósággal elhalmozták ajánlatokkal és olyan neves rendezőkkel forgathatott, mint Richard Attenborough (Óh, az a csodálatos háború!), George Cukor (Utazások nagynénémmel), Alan J. Pakula (Szerelem, vagy amit akartok), Guy Hamilton (Nyaraló gyilkosok), Makk Károly (Játszani kell), Steven Spielberg (Hook), Agnieszka Holland (A titkok kertje), Franco Zeffirelli (Tea Mussolinivel), Robert Altman (Gosford Park).

Utolsó szerepét a tavaly bemutatott, A csodák útján című drámában játszotta Laura Linney, Kathy Bates és Stephen Rea oldalán.

Nyugodjék békében.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)