Hirdetés

Elhunyt Kris Kristofferson, a Penge trilógia Abraham Whistlerje

|

Az ismert színész és countryzenész 88 éves volt.

Hirdetés

Kris Kristofferson, a sokoldalú színész és countryzenész, szeptember 28-án, szombaton hunyt el Mauin, otthonában, családja körében. A hírt családja közleményben erősítette meg:

"Fájó szívvel osztjuk meg a hírt, hogy férjünk/apánk/nagyapánk, Kris Kristofferson szeptember 28-án, szombaton elhunyt. Mindannyian hálásak vagyunk a vele töltött időért. Köszönöm, hogy ennyi éven át szerettétek őt, és amikor megláttok egy szivárványt, tudjátok, hogy mindannyiunkra mosolyog."

Kristofferson 1936. június 22-én született a texasi Brownsville-ben. Katonai családban nevelkedett, nagyapja svéd, apja pedig amerikai hadseregtiszt volt. Annak ellenére, hogy szülei katonai karriert szántak neki, Kris már fiatalon sportolói sikereket ért el, amelyeket a Sports Illustrated is megörökített. Később Rhodes-ösztöndíjjal az oxfordi Merton College-ban tanult, ahol angol irodalomból szerzett mesterfokozatot 1960-ban.

Tanulmányai alatt kezdett dalszerzéssel foglalkozni Kris Carson álnéven, ám kezdetben nem aratott sikert. Miután 1961-ben leszerelt a hadseregtől, Nashville-be költözött, és zenei karrierjét kezdte építeni. Első albuma 1962-ben jelent meg, de igazi áttörése a hetvenes évek elején következett be, amikor színészi karrierjére helyezte a hangsúlyt.

Hirdetés

Kristofferson az 1970-es években olyan ikonikus filmekben szerepelt, mint a Szerelmes Blume vagy a Pat Garrett és Billy, a Kölyök. Legemlékezetesebb szerepét azonban 1976-ban alakította, amikor Barbra Streisand oldalán játszott a Csillag születik című filmben. A nyolcvanas években visszavonult a filmvilágtól, de a kilencvenes években visszatért, többek között a Penge trilógiában is láthattuk.

Zenei karrierje legalább olyan sikeres volt, mint a színészi pályafutása. Számos díjat és elismerést kapott, köztük Grammy-díjat is a Help Me Make It Through the Night című dalért. 1985-ben tagja lett a legendás The Highwaymen együttesnek, amelyben olyan ikonikus countryzenészekkel játszott együtt, mint Johnny Cash, Waylon Jennings és Willie Nelson. 2004-ben beválasztották a Country Hírességek Csarnokába, ezzel is elismerve életművét.

Kris Kristofferson egy ikonikus művész volt, aki generációk számára jelentett inspirációt mind a zenei, mind a filmes világban. Távozásával a countryzene és a filmszakma egy meghatározó alakját vesztette el.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)