Hirdetés

Elhunyt Donald Sutherland, Hollywood egyik színészóriása

|

88 éves korában elhunyt a nagyszerű színész, akit soha nem jelöltek Oscarra.

Hirdetés

Kiefer Sutherland Twitteren/X-en erősítette meg nehéz szívvel a szomorú hírt, hogy édesapja, Donald Sutherland 88 éves korában meghalt. Kiefer szerint apja a filmtörténet egyik legfontosabb színésze volt, aki soha nem ijedt meg semmilyen szereptől: szerette, amit csinált és azt csinálta, amit szeretett, tartalmas élete volt, és ennél többet nem is kívánhatna egy ember. 

Donald Sutherland 1935. július 17-én született a kanadai Saint Johnban, Új-Brunswickben. Egyszerre végezte el a mérnöki és drámaszakot, a diploma megszerzése után pedig inkább utóbbira koncentrált, amiért 1957-ben Nagy-Britanniába repült, hogy a színészmesterségére fókuszáljon. Eleinte egy-egy epizódban és tévéfilmben bukkant fel, első komolyabb szerepei a Dr. Terror rémséges házában és a Kinyírlak, drágám!-ban voltak, ám igazán az 1967-es A piszkos tizenkettővel robbant be Charles Bronson, Lee Marvin és Ernes Borgnine oldalán.

Hirdetés

Több évtizedet felölelő pályafutása során olyan produkciókban nyújtott emlékezetes alakítást, mint a M*A*S*H* (1970), a Kelly hősei (1970), a Casanova (1976, A sas leszállt (1976), a Testrablók támadása (1978), a Forrongó évszak (1989), a Lánglovagok (1991), a JFK - A nyitott dosszié (1991), a Vírus (1995), A Sakál árnyéka (1998), a Pánik (2000), az Űrcowboyok (2000), a Final Fantasy: A harc szelleme (2001), Az olasz meló (2003), a Hideghegy (2003), a Büszkeség és balítélet (2005), a Fegyvernepper (2005), A katedrális (2010), valamint Az éhezők viadala-filmek.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Amikor éppen nem filmet vagy sorozatot forgatott, gyakran kérték fel jellegzetes orgánuma miatt szinkronizálni, amelyet a magyar szinkronban Helyey László és Barbinek Péter tudtak méltón lekövetni. Oscar-díjat sajnos sosem kapott, de életműdíjat igen az Akadémiától, amely mellett olyan szobrokkal ismerték el munkásságát, mint a Primetime Emmy Award, a Golden Globe-díj és a Critics Choice Award. Utolsó bemutatott sorozata Az igazság emberei: Bass Reeves volt, amelyben 8 epizódon keresztül látható, valamint bemutatásra vár még egy filmje (Heart Land). 

Nyugodjék békében! 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)