Hirdetés

Adele, Bob Dylan, a Green Day és mások zenéi jogi vita miatt nem elérhetők a YouTube-on

|

Jogi vita áll a furcsa helyzet hátterében.

Hirdetés

Számos híres előadó, többek között Adele, Bob Dylan, a Green Day, az R.E.M., Burna Boy és a Rush dalai jelenleg nem elérhetők az Egyesült Államokban a YouTube-on egy jogi vita miatt a platform és a SESAC jogvédő szervezet között. A felhasználók szombaton próbáltak lejátszani dalokat ezekről az előadókról, de az üzenetet kapták:

"Ez a videó SESAC tartalmat tartalmaz. Az ön országában nem elérhető."

A SESAC egyike az Egyesült Államok nagy jogvédő szervezeteinek, bár jóval kisebb, mint az ASCAP vagy a BMI. A szervezet 30 000 taggal és 1,5 millió zeneművel rendelkezik, ám a blokkolt előadók és dalok magas színvonalú képviselete nagy piaci részesedést mutat.

A vita hátterében a YouTube és a SESAC közötti lejáró licencszerződés áll. A YouTube nyilatkozatában kifejtette, hogy jóhiszemű tárgyalásokat folytatt a SESAC-kal a meglévő megállapodás megújításáról, de sajnos nem sikerült időben megállapodni. Emiatt a SESAC által képviselt tartalom már nem érhető el a YouTube-on az Egyesült Államokban. Ugyanakkor egy forrás a Varietynek elárulta, hogy a jelenlegi megállapodás valójában csak a jövő héten jár le, így YouTube lépése inkább egy tárgyalási taktika lehet.

Hirdetés

A zenei jogvédő szervezetek, mint az ASCAP, BMI és SESAC, a szerzők és kiadók nevében szednek be jogdíjakat, valamint védik a szerzői jogokat. Ezek a szervezetek képesek blokkolni a zenei tartalmak nyilvános megjelenítését (beleértve a streaminget, rádióadást vagy akár éttermekben játszott zenéket is), bár az ilyen tiltások jogilag és technikailag bonyolultak. A mostani YouTube blokkolás is meglehetősen hektikus, néhány Green Day koncertfelvétel például továbbra is elérhető a platformon, ami jogi kérdések bonyolultságát vagy a videók nagy mennyiségét is tükrözheti.

Nem ez az első hasonló vita a zenei világban. Korábban a Universal Music Group és a TikTok közötti hasonló konfliktus több hónapig tartott, míg végül megállapodás született. Továbbá a 2008 és 2009 közötti YouTube és Warner Music Group közötti jogi vita is emlékezetes, amely közel kilenc hónapig tartó blokkolást eredményezett a Warner videóinál.

A YouTube a felhasználók panaszaival kapcsolatban az X-en reagált. A platform biztosította a felhasználókat, hogy folytatják a tárgyalásokat, és igyekeznek minél hamarabb megoldást találni. Bár az ilyen viták gyakoriak és általában nem tartanak sokáig, a zenekedvelők számára most is egyértelművé vált, hogy a zenei ipar és a nagy platformok közötti licenctárgyalások továbbra is jelentős hatással lehetnek a hallgatók élményére.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)