Hirdetés

A nézők meztelenség miatt három tévécsatornát is bepanaszoltak a Médiatanácsnál

|

Hol a Kisvárosi gyilkosságok, hol egy fájdalomcsillapító krém reklámja verte ki a biztosítékot.

Hirdetés

Mióta 2021-ben elfogadásra került egy olyan - heves társadalmi vitákat kiváltott - törvényjavaslat, amely szigorúbban szabályozná, hogy milyen tartalmakat lehet napközben sugározni (elsősorban a 18 éven aluliak számára igyekezett korlátozni a homoszexualitás vagy a nemváltás ábrázolását és népszerűsítését, jelentsen ez bármit is), számos bizonytalanságot sült, hogy mit mikor lehet leadni a tévében, többek között a Jóbarátok is érintett volt ebben a kérdésben.

A ködösítés aztán számos anomáliát eredményezett, például a médiahatóság azt is vizsgálta egyszer, hogy lányok csókolóztak a netflixes (!) Jurassic World sorozatban, de a túlbuzgó polgárok feljelentették a Disney+-t is a Hős6os sorozat miatt, és tavaly belekötöttek különböző filmek korhatár-besorolásába is (köztük volt például az Alien 4. és a Hitman - A bérgyilkos is). 

Hirdetés

A Media1 beszámolója alapján most ismét alkotott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, ugyanis annak múlt heti ülésén több bejelentést is megvizsgáltak. Az egyik ilyen eset a Galaxy4 csatornát érintette, ahol május 8-án, 20:59-es kezdettel leadták a Kisvárosi gyilkosságok A múlt sebei című epizódját, a néző pedig azt kifogásolta a részben, hogy bár 12-es karikával ment a műsor, mégis látható volt egy meztelen női test benne. A médiahatóság ellenőrzés után arra a megállapításra jutott, hogy a "meztelenség szexuális kontextus nélkül került képernyőre", így nincs vele probléma, viszont a gyilkosságokat túl részletesen és realisztikusan ábrázolták, aminek így 16-os karika alá kellene esnie. Mivel a Galaxy4 a luxemburgi székhelyű Network4-hez tartozik, az ottani társhatóságot kereste fel a Médiatanács, hogy vizsgálják ki a dolgot. 

Hasonlóan járt az AMC is, amely a Ryan Reynolds főszereplésével készült Buliszervízzel fürdött be: a film június 1-jén, 15:10-től került műsorra a csatornán, a panaszos néző pedig azt nehezményezte, hogy a korhatári besorolás nélkül leadott vígjátékban ruhátlan emberek is felbukkantak. A Médiatanács a Media1 szerint megállapította, hogy a film "társadalmilag elfogadottként ábrázolta a kizárólag szexuális célú, érzelemmentes kapcsolatokat, káros magatartásmintaként megjelent benne az alkohol- és drogfogyasztás is, ráadásul a nőkkel szemben tanúsított bántó viselkedés is alkalmas volt a védett korosztály fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására", emiatt pedig 16-os karikát kellett volna kapnia, ám mivel az AMC cseh székhelyű, ezért értesítette a cseh társhatóságot, az RRTV-t. 

Nem úszta meg égbe kiáltó kihágását a szintén cseh joghatóság alá tartozó Paramount Network Hungary sem, amely elkövette azt a hibát, hogy azt hitte, egy fájdalomcsillapító krém reklámjában megfelelően vannak kitakarva a meztelen testrészek. Még szerencse, hogy résen volt egy aggódó néző, aki - miután látta június 5-én, 19:29-től a sátáni jeleneteket - rögtön értesítette a médiahatóságot a kikapásról, amely arra az eredményre jutott, hogy bár a reklám nem szexuális kontextusban mutatta be a kitakart testrészeket, viszont a 12 éven aluliak nem érthették/félreérthették, így 12 éven aluliak számára nem ajánlott karikát kellett volna kapnia, emiatt is ment a kérés az RRTV-nek.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)