Deadpool & Rozsomák kritika - a cameók áradása

|

A Deadpool & Rozsomák egy igazi örömünnep bármely geek számára.

Nem titok, hogy Ryan Reynolds oda és vissza van Deadpool karakteréért, ahogy az sem, hogy a szószátyár mutáns zsoldos első mozifilmes debütálása az X-Men kezdetek: Farkas című mozifilmben egészen szégyenletes lett. Ez persze nem Reynoldson múlott, az írók popóját kellett volna elporolni azért, hogy jó ötletnek tartották szó szerint betapasztani a legnagyobb dumás Marvel antihős száját. Reynolds viszont javítani szeretett volna a helyzeten, össze akarta hozni azt a Deadpool filmet, ami tényleg méltó az 1991-ben debütált képregényes karakterhez. Ez végül 2016-ban sikerült is, noha nem kevés követ kellett megmozgatnia mindezek érdekében. Lemondott például a fizetéséről is, hogy társírói végig ott lehessenek a forgatáson. Máig nem tudni, hogy pontosan ki szivárogtatta ki azt a Deadpool tesztvideót, amit végül elképesztő rajongói szeretet fogadott, és a Fox ezt látva adott zöld utat az egész projektnek. "Hetven százalékban biztos vagyok benne, hogy nem én voltam a szivárogtató" - mondta erről anno Reynolds. 

Két évvel később aztán érkezett a második Deadpool mozi, a tervezett harmadik részt viszont rengeteg kérdőjel övezte, mivel időközben a Foxot ugyebár felvásárolta a Disney, így megvolt a lehetőség arra, hogy Deadpool végre csatlakozhasson az MCU-hoz. Ezt követően pedig joggal törtek ki óriási nerdgazmusban a rajongók, mikor kiderült, hogy anno hiába ígérte meg Hugh Jackman, hogy a 2017-es Logant követően véglegesen szögre akasztja az adamantiumkarmokat, világi nagy cimborája, Ryan Reynolds kedvéért még egyszer Rozsomák bőrébe bújik. Igen, Rozsomák, ugyanis a hazai forgalmazó elérkezettnek látta az időt, hogy helyrehozzon egy 24 éves hibát, és végre úgy nevezzék a magyar verzióban is Wolverine-t, ahogy azt a képregényolvasók megszokták. 

Ennyi cameo a világon nincs

A sztori szerint Deadpool saját univerzumát a közelgő és elkerülhetetlennek tűnő vég fenyegeti, de persze Ryan Reynolds karakterét nem olyan fából faragták, hogy belenyugodjon mindebbe. Fel is kerekedik tehát, hogy egy Rozsomák variáns segítségével helyrehozza a dolgokat, dűlőre jusson a TVA-vel, vagyis a Loki tévésorozatból megismert Téridő Variancia Alapítvánnyal, és persze azzal a Cassandra Novával, akit már jó előre lelepleztek az előzetesek. Fontos azonban külön kiemelni, hiába érződik úgy, mintha sokat mutattak volna a trailerek, túl sok vendégszereplő bukkant fel bennük, a végeredményre egyetlen néző sem lesz felkészülve. Nyilván nem mi leszünk azok, akik idő előtt leleplezik a nagy meglepetéseket, legyen elég annyi, hogy túlzás nélkül a földet fogja csapdosni bizonyos jeleneteknél a nézők álla, és korábban teljesen elképzelhetetlen lett volna az a vegyes szereplőgárda, amit ez a film felsorakoztat. Élén persze a két jómadárral. 

Ryan Reynolds és Hugh Jackman a való életben is nagyon jó cimborák, barátságuk pedig a filmet is teljesen átjárja. A színészek a Deadpool & Rozsomák vörös szőnyeges bemutatóján úgy fogalmaztak, olykor nem lehet eldönteni, hogy a vásznon épp Wade Wilson és Logan, vagy Reynolds és Jackman látható. Mindkettőjükkel teljesen egyé vált az évek során a szerepük, ők maguk is hatalmas rajongók, a fanok pedig imádják őket. De akkor a harmadik Deadpool mozi nem is több, mint a két színész örömjátéka, és egy megállíthatatlan cameocunami? Szerencsére jóval több rejlik a felszín alatt.

A Deadpool & Rozsomák legnagyobb erőssége ugyanis az, hogy a temérdek pörgős és véres akciójelenet, a hasfalrepesztő poénok, és a vendégszereplők megállíthatatlan zuhataga mellett el tud mesélni egy olyan történetet, ami önmagában is kerek egészet alkot. Az előbb említett vörös szőnyegen Reynolds úgy fogalmazott, hogy ez a film nem egy másik Marvel mozi kb. 2 órás előzetese, hanem egy önállóan is életképes alkotás, ezzel a kijelentésével pedig fején találta a szöget. Végre nem 49 másik filmre akarunk előreutalgatni, nem a sokadik Bosszúállók mozit vezetjük fel, hanem csak kapunk egy történetet, aminek van eleje, közepe, vége - persze közbe végtelen sok kikacsintással, utalással. És teszi ezt úgy a Deadpool & Rozsomák, hogy közben viccet csinál mindenből és mindenkiből. A két főszereplőből, a Foxból és a Disney-ből, a Marvel filmek mostanában pocsék kritikai fogadtatásából, egyszerűen csöpög az egész mozi az öniróniától, ez pedig mocskosul jól áll neki. Ahogy az a bizonyos tonnaszám ömlő vér is.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Véresebb, mint valaha

Mikor kiderült, hogy a harmadik Deadpool film már az MCU része lesz, sokan tartottak attól, hogy a Disney inkább majd felvizezi a korábbi receptet, lejjebb csavarja az erőszakot, a brutalitást, a mocskos nyelvezetet. A Marvel filmes univerzum atyaúristene, Kevin Feige váltig állította, hogy erről szó sem lesz, de nem mindenki hitt neki. Nos, most már bátran kijelenthetjük, a Deadpool & Rozsomák messze a franchise legvéresebb és legtöbb káromkodást tartalmazó része, tényleg elképesztő méreteket ölt benne az erőszak, ami egy markáns humorforrás, sosem csak random polgárpukkasztás. Elsőre furcsa volt, hogy miért kapott a film itthon 18-as karikat, ha az előző két rész esetében az illetékesek megelégedtek a 16-os jelzéssel, de nem csodálkozunk, hogy ennyi vér és ilyen kegyetlen erőszak mellett inkább vastagabban fogott a korhatár-besorolásért felelős piros ceruza.

Mind Reynolds, mind Jackman lubickol a szerepében, ez ugyanakkor nem mondható el a két másik fontosabb karakterről, Emma Corrin Cassandra Novájáról és a Matthew Macfadyen által alakított Mr. Paradoxról. Egyikükkel sincs hatalmas probléma, csak épp karaktereik eléggé papírvékonyak, ebben az eszeveszett rohanásban nem jutott idő arra, hogy bármilyen mélységet kapjanak. Tényleg még a Deadpool 2 Buldózerét is sikerült jobban kibontani, mint őket, de továbbra sem szabad elfelejteni, milyen iramot diktál a film, igazából mennyire a címszereplőkön, kettejük kapcsolatán, szépen lassan összekovácsoló párosukon marad végig a fókusz. Megér egy külön misét a soundtrack is, zseniálisan válogatták össze a bunyók alatt halható nótákat. Van pár jelenet, ahol a CGI kicsit áthajlik egy közepes számítógépes játék átvezetőjébe, ami annak tükrében azért fura, hogy a becslések szerint 58 millióból forgatott első, és 110 millióból elkészült második rész után most 250 millió dollárból gazdálkodhattak az alkotók. Látszik persze így is, hogy mire ment el a pénz, de épp ezért nehezen érthető az a pár pillanat, amikor nem jön össze a CGI, szétesik a varázs. 

Az a varázs, ami egyébként a Deadpool & Rozsomák mind a 128 percére a moziszékbe szegezi a nézőt. Örömünnep ez a film nem csak Ryan Reynolds, hanem az egész MCU és a rajongók számára is, az elsöprő siker túlzás nélkül garantált. Bármire is számítotok ettől a filmtől, sokkal, de sokkal többet tud majd adni. És tényleg annyira jól sikerült ez a nagy közös csapatás, hogy igazából azzal sem lenne hatalmas problémája az embernek, ha most találkoztunk volna utoljára Ryan Reynoldsszal Deadpool és Hugh Jackmannel Rozsomák szerepében. Gyönyörű, érzelmes lezárás volt a 2017-es Logan, azt hittük nem lehet szebben elbúcsúzni ettől a figurától, de most Shawn Levy rácsapott az asztalra, és bebizonyította, hogy ha szebben nem is, ezerszer viccesebben és tökösebben azért elképzelhető ez a dolog. Ó és nehogy azt higgyétek, hogy a Deadpool & Rozsomák figyelmen kívül hagyja a Logan eseményeit, csak éppen ezt is úgy teszi, hogy közben könyörtelenül leszaggatja az arcotokat, miközben képtelenek vagytok még csak pislogni is, nehogy egyetlen képkockát is elvesztegessetek ebből a vérgőzös agymenésből, ami az egész MCU egyik legjobb filmje. És elég valószínű, hogy nem is nagyon készül majd hozzá fogható, ezt a poént nem lehet többszörösen elsütni. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)