Hirdetés

Tényleg vége a nyomtatott médiának: megszűnt a legnagyobb brit videojátékos magazin

|

Az utolsó harcosok is kidőlnek a sorból, megint egy jelentős múltra visszatekintő újság húzta le a rolót.

Hirdetés

A PLAY magazin, az egyik legismertebb brit videojátékos kiadvány hivatalosan bejelentette, hogy itt a vége a történetnek, beszüntetik a publikálást. Mindez alig két hónappal azután történt, hogy a nagy múltú amerikai Game Informer magazin is ugyanígy járt. A friss közlemény szerint a következő megjelenő kiadvány lesz a PLAY legutolsó száma, a magazin előfizetőivel pedig hamarosan felveszik a kapcsolatot a további lépések miatt - ilyen esetekben a még aktív előfizetéssel rendelkező olvasókat nyilván kompenzálni kell, hiszen a megszűnés miatt nem fog teljesen kifutni az előre megfizetett előfizetésük.

A magazin az évek során több formában is létezett, korábban például Official PlayStation Magazine vagy PSM2/3 néven volt ismert, fennállása során a PlayStationhöz kapcsolódó híreit, teszteket és előzeteseit szállította a rajongóknak. Ezen kiadványok több évtizeden keresztül fontos szerepet játszottak a gaming közösség informálásában, és meghatározó részei voltak a játékipar fejlődésének.

Hirdetés

A nyomtatott média hanyatlása és a digitális tartalmak térnyerése azonban egyre nagyobb nyomás alá helyezte a hagyományos videojátékos magazinokat, amelyek a 90-es és 2000-es években még uralták a piacot. A gyorsan változó online világban az ingyenes, azonnali hozzáférést biztosító weboldalak és platformok sokkal versenyképesebbek, így a nyomtatott sajtó számára egyre nehezebbé vált talpon maradni. A PLAY magazin bezárásával nemcsak egy újabb fizikai kiadvány tűnik el, hanem egy kulturális örökség is, amely generációkon keresztül formálta a játékos közösségeket. A magazinok nyomtatott formája olyan korszakot képvisel, amikor a játékkritikák, tesztek és hírek nagy része kizárólag ezen újságokon keresztül volt elérhető, és a digitális térben még nem léteztek olyan mértékben, mint ma.

Az utolsó lapszám október 15-én fog megjelenni
Az utolsó lapszám október 15-én fog megjelenni

Ez a folyamat jól mutatja, hogy a nyomtatott videojátékos magazinok aranykora véget ér, és a játékipar is teljesen digitalizálódik. Mindez nyilván számunkra sem ismeretlen, a nyomtatott GameStar magazin 2019 végén szűnt meg, ekkor vált a print szerkesztőség is az online csapatunk részéve. 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)