Már a The Last of Us sorozat első részét követően szárnyra kapott egy rajongói teória annak kapcsán, hogyan válhatott világméretű fertőzéssé a cordyceps gomba elterjedése, az HBO szériájának második része pedig nagyon úgy fest, hogy alátámasztja ezeket a feltételezéseket. Mondanunk sem kell, masszívan spoileres sorok következnek, szóval csak ennek tudatában folytassátok az olvasást!
Az említett teória szerint minden a liszttel függ össze. Az első rész elején ugyanis világosan látszik, hogy a Joel, Tommy és Sarah nem esznek semmilyen lisztből készült ételt; reggelire rántotta készül palacsinta helyett, nem kérnek a szomszédok kekszéből, nem kóstolják meg az ugyancsak a szomszéd néninél sült mazsolás sütét, és Joel még tortát is elfelejt hozni az esti szülinapozáshoz. A második epizód világossá tette, a rajongók nagyon jól gondolkodtak.
A tegnapi rész elején ugyanis megint egy visszatekintés láthatunk. Ezúttal Jakartában, Indonézia fővárosában nézhetjük meg az első fertőzötteket, akikről kiderül, hogy egy gabonafeldolgozó üzemben dolgoztak, itt fertőződtek meg.
Bár anno a videojáték is utalt arra, hogy fertőzött élelmiszerek elfogyasztásával terjedhetett el gyorsan a cordyceps, konkrétan sosem lett kimondva a dolog. Most viszont nem elég, hogy egyértelműnek tűnik a fertőzés kiindulópontja, a széria alkotói, Craig Mazin és Neil Druckmann egy interjúban ki is jelentették, nem véletlenül lett külön kiemelve, hogy hol dolgoztak az első fertőzöttek.
Megveregethetik tehát saját vállukat azok a rajongók, akik már egy héttel ezelőtt rámutattak, Jakartában van a világ legnagyobb lisztgyára, szóval bizony a liszt lehet a ludas.