Hirdetés

Még a Sony sem bízott az első PlayStation konzolban

|

Sokan inkább azt tanácsolták, hogy meg se próbálkozzanak az új konzollal.

Hirdetés

Ken Kuturagi, a Sony Interactive Entertainment korábbi elnöke a közelmúltban meglepő kijelentést tett: elmondása alapján sokan nem hittek a Sonynál abban, hogy az eredeti PlayStation konzol sikeres lehet. Ez különösen megdöbbentő annak fényében, hogy a PlayStation mára az egyik legsikeresebb konzolmárkává nőtte ki magát, de persze ezt a '90-es években még senki sem tudhatta.

Az első PlayStation 1994-ben debütált Japánban, majd 1995-ben Észak-Amerikában. A konzol közvetlenül versenyzett a Nintendo 64 és a Sega Saturn platformokkal, és végül mindkettőt messze felülmúlta eladásokban. A PS1 több mint 102 millió példányban kelt el, csak a PS2, PS4, Game Boy, Nintendo Switch és Nintendo DS előzte meg. Ezzel kezdetét vette a Sony uralma a konzolpiacon, amit korábban a Nintendo tartott kézben. Kuturagi elmondása szerint azonban a projekt korai szakaszában a Sony vezetői közül sokan kételkedtek a sikerben.

Hirdetés

A Tokyo Game Show-n tartott beszédében Kuturagi visszaemlékezett a PS1 piacra dobásával kapcsolatos nehézségekre. 1993-ban, amikor a PS1 fejlesztési csapatát vezette, sok iparági szereplővel egyeztettek világszerte, hogy megosszák szenvedélyüket a projekttel kapcsolatban. Ennek ellenére számos vezető figyelmeztette őket, hogy ne dobják piacra a konzolt, mivel más cégek is próbálkoztak hasonlóval, és kudarcot vallottak. Kuturagi szerint még a Sony-n belül sem hitt senki abban, hogy sikeresek lesznek.

Ironikus módon a PlayStation hatalmas sikert aratott. Nemcsak számos exkluzív játékkal büszkélkedhetett, hanem rögtön két generáción át győztesen került ki a konzolháborúkból (a Wii már megverte a PS3-at). Kuturagi egészen 2007-ig maradt a vállalatnál, és felügyelte a PS2 rendkívül sikeres bevezetését is, mielőtt távozott volna.

Három évtizeddel a PS1 megjelenése után a PlayStation márka továbbra is erős. A legfrissebb becslések szerint a PS5 messze megelőzi az Xbox Series X/S eladásait, 61,7 millió eladott példánnyal, szemben az Xbox 28,3 milliós eladásával. Elképzelni is nehéz, milyen lenne ma a videojátékpiac, ha Kuturagi és csapata hallgatott volna a kételkedőkre, és feladta volna a PlayStation kapcsán dédelgetett álmokat. Szerencsére nem így történt. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)