Hirdetés

Még a japán Nintendo Múzeumban is emulátorokat használnak?

|

Egy friss videó alapján nagyon úgy tűnik, hogy az emulátorokat üldöző Nintendo maga is használ ilyen megoldásokat.

Hirdetés

Nintendo és a különféle emulatárok kényes viszonya már régóta egy igencsak bonyolult kapcsolat, most pedig egy nemrégiben megjelent videó ismét reflektorfénybe állította ezt a kérdést. Az említett felvételen ugyanis egy SNES kontroller leválasztása látható a hivatalos japán Nintendo Múzeumban, miközben egy ismerős "ding dong dun" hang hallatszik, ami a Windows USB eszköz leválasztásának jellegzetes hangja. Ez arra utal, hogy a múzeum egy Windows PC-n emulálja a SNES játékokat, például a Super Mario Worldöt, ami éles ellentétben áll a Nintendo szigorú emulátorellenes álláspontjával.

A Nintendo évek óta jogi lépéseket tesz az emulátorok fejlesztői és a ROM-okat terjesztő weboldalak ellen, hangsúlyozva, hogy a ROM-ok letöltése - még akkor is, ha a felhasználó birtokolja az eredeti játékot - ellentétes a szerzői jogi törvényekkel. Ez a szigorú politika arra késztette sokakat, hogy megkérdőjelezzék az emuláció jogi és erkölcsi vonatkozásait, amelyek gyakran könnyebben hozzáférhető módot kínálnak a klasszikus játékok élvezetére.

Hirdetés

A helyzet számos kérdést felvet. Először is, markánsan aláhúzza azt az ellentmondást, amikor egy cég, amely az intellektuális tulajdon védelmére hivatkozik, látszólag maga is emulációs technológiát használ. Sok felhasználó rámutatott arra, hogy az emuláció kényelme vonzza őket ezekhez a platformokhoz, annak ellenére, hogy jogi szempontból szürke zónában mozognak. Ezen kívül a USB kábel könnyű leválasztása biztonsági kockázatokat is felvet, hiszen lehetőséget adhat a jogosulatlan hozzáférésre.

A Nintendo megközelítése gyakran úgy tűnik, hogy a kontrollt helyezi előtérbe a hozzáférés helyett, ami hosszú távon talán nem fenntartható vagy praktikus. Ahogy a játékosközösség folytatja ezen kérdések vitáját, a Nintendo Múzeumban történt eset valószínűleg további figyelmet irányít a cég üzletpolitikájára és gyakorlatára az emuláció és a játékok megőrzése terén. 

A fenti eset mindenesetre maradjunk annyiban, végtelenül kellemetlen.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)