Hirdetés

Több mint 310 milliárd forintra perelték a Valve-et, mert a Steam üzemeltetője túl magas árat kér a játékokért

|

A felperes szerint a vállalat visszaél a piacon elfoglalt domináns helyzetével.

Hirdetés

A gyermekek digitális jogait felügyelő szervezet vezetője, Vicki Shotbolt a Milberg London ügyvédi irodán keresztül vádolta meg a Valve-et, amiért az állítása szerint "túl magas árakat követel 14 millió PC-s játékostól, és kihasználja az Egyesült Királyságban elfoglalt domináns üzleti pozícióját". A csapat 656 millió fontnyi (kb. 310,3 milliárd forintnyi) kártérítést követel a perben, amihez egyébként még egy külön kis weboldalt is összerakott "Steam You Owe Us" ("Steam, tartozol nekünk") névvel.

Hirdetés

A vád három pontról szól. Egyrészt a Valve kötelezi a kiadókat és fejlesztőket, hogy mindenhol azonos árakon forgalmazzák a játékaikat, így technikailag korlátozzák azok potenciálisan olcsóbb terjesztési lehetőségeit a többi platformon keresztül. Másrészt minden játékbeli vásárlásnak a Steamen kell keresztülmennie, így a Valve levont jutaléka megnehezítheti az árak csökkentését. Harmadrészt a 30 százalékos jutalék, amit a Valve követel minden eladás után, drágítja a játékokat.

"Mi úgy hisszük, hogy a Valve szabálytalanul szorítja ki a piacról a többi PC-s platformot, és emiatt az Egyesült Királyságban élő játékosok túl sokat fizetnek a termékekért."

A Valve-et rengeteg kritika érte fejlesztői, kiadói, újságírói és vetélytársi oldalról is a 30 százalékos jutalék miatt. A cég ettől függetlenül kötötte az ebet a karóhoz, és nem engedett a számokból, ez pedig újra és újra a célkeresztbe helyezte. Az már nyilván más kérdés, hogy a 70 eurós árcímke valószínűleg akkor sem kúszna lejjebb, ha a Valve csökkentené azt a 30 százalékot.

Akárhogy is, ahhoz, hogy a fenti vádakból tényleges per válhasson, a beadványnak először keresztül kell mennie a Versenyjogi Fellebbviteli Bíróságon, amely visszadobhatják az egészet már azelőtt, hogy az ügy igazán beindulna.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)