Hirdetés

NBA 2K25 teszt - profizmus és fizetési plafon

|

Kicsit szebb és még élethűbb, mint a tavalyi elődje, de a látványvilág mellett a mikrotranzakciók promotálása tekintetében is tett egy lépést előre az NBA 2K.

Hirdetés

Tavaly az NBA 2K24 reklámkampányát szinte teljesen a tragikusan korán elhunyt Kobe Bryant köré építették, de az NBA-ikon pályafutása előtt tisztelgő Mamba Moments mellett a játék kapott olyan érdemi fejlesztéseket is, amelyekre idén tovább építkezett a Visual Concepts fejlesztőcsapata. Új korszakkal bővült az Eras, még több játékos egyedi mozdulatait és dobásait tükrözi a ProPLAY rendszer, továbbá ahogy a való életben, úgy a játékban is egyre nagyobb figyelmet kap a WNBA. Megmaradt ezen felül a konzolos crossplay lehetősége is, és most már végre a PC-játékosok sem érezhetik magukat hátrányban, ugyanis a platform az új generációs kiadást kapta meg - a modderek, és sajnos a csalók legnagyobb örömére.

A játékélményt leginkább a pályán zajló akció határozza meg, amit idén nem hanyagoltak el a fejlesztők. A tavaly debütált ProPLAY tovább bővült - a 2K beszámolói alapján közel 1500 labdavezetési és cselezési, 1100 dobáshoz kapcsolódó, valamint 1300 labda nélküli mozgást befolyásoló animációt rögzítettek a 2023-24-es NBA szezon alapján, illetve 150 egyedi mozgásstílussal bővítették a repertoárt. A végeredmény, hogy az NBA szupersztárjai még inkább felismerhetők a pályán, labdával a kezükben, vagy éppen anélkül. A labdavezetés, egyedi cselek, különleges dobómozdulatok mellett a védekező oldalon is kiemelkednek az új animációk, beleértve a női liga legjobbjait is. Ha szimulációs élményként szeretnénk átélni a meccseket, és nem azt figyeljük, hogy lehet kihasználni legjobban a mesterséges intelligencia hiányosságait, az NBA 2K25 kiemelkedik az idei sportjátékok közül. A hangulatot tovább fokozza a stadionok atmoszférája és az ugyan néha önismétlő, de remek kommentátorcsapatok tevékenysége, élükön a még virtuális valójában is zseniális Kevin Harlannal.

A ProPLAY mellett a labdavezetés és cselezés rendszere is megújult, így dinamikusabb és élethűbb az összkép, ahogy a támadásokat felvezetjük. Az új animációknak köszönhetően már elérhetők az úgynevezett Go-To Shot dobások, vagyis azok az egyedi mozdulatsorok, amelyekkel a liga legjobbjai rázzák le a védőiket, hogy zavartalanul engedhessék el a labdát. Emellett a dobások időzítéséhez kapcsolódóan több opció közül választhatunk, így például dönthetünk a 2K24-hez hasonlóan szigorú, tökéletes pontosságot igénylő, illetve a nehézségi szinthez jobban igazodó, élethűbb lehetőségek között. Aki pedig jobban hagyatkozna egy dinamikusabb lehetőségre, annak elérhető az új Rhythm Shooting is, amely esetében a jobb analóg le-fel mozgatásával lehet elengedni a tökéletes dobásokat.

Hirdetés

A védekező oldalon is nagyobb az eszköztár, ugyanis még precízebben és fürgébben irányíthatók a játékosok, valamint a játék jobban figyelembe veszi a dobások levédésénél a dobómozdulat elején, illetve az elengedés pillanatában a védő helyezkedését és mozdulatait. Visszaköszönnek az elmúlt évekből ismerős animációk, de a mesterséges intelligencia finomhangolása a saját csapattársaink és az ellenfél esetében is fontos eleme az élethű és élvezetes játékélménynek.

Tanulni és dominálni

Mivel az NBA 2K25-ben igencsak sok az újítás a tavalyi kiadáshoz képest, a fejlesztők kiemelt figyelmet fordítottak a Learn 2K módra. A kosárlabda alapjaival ismerkedő kezdő játékosoktól a tapasztalt 2K-veteránokig terjedően mindenki igényeit lefedő, alapos bemutatót kapott a játék, ezért a bonyolultabb mozdulatsorokhoz sem kell YouTube- és TikTok-videókat keresni. A megszerzett tudással pedig irány a megújult City, a kártyagyűjtögető MyTeam, az offline dinasztiaépítés, az NBA-történelmet felülíró Eras, vagy éppen a női liga, ahol Caitlin Clarkkal dominálhatunk, esetleg Juhász Dorka csapatát, a Minnesota Lynxet vezethetjük bajnoki címhez.

Az NBA 2K25-ben idén is rengeteg a lehetőség, hogy úgy élvezzük a kosárlabda-szimulációt, ahogy szeretnénk. Az Eras továbbra is az egyik, ha nem a legjobb sportfranchise játékélmény, amelyben az adott korszak szabályrendszere alapján kezdhetjük el a csapatépítést. A 2K24-hez hasonlóan visszatér Magic Johnson és Larry Bird, Michael Jordan, Kobe Bryant, valamint LeBron James érája, de a Modern, vagyis idei szezontól kezdődő karrier mellett a Steph Curry Era idővonaláról is indíthatjuk a dinasztiánkat. Kicsit ennél sekélyesebb a MyGM, amely során general manager szerepkörben, kis háttértörténettel színezve építhetjük fel a csapatunkat.

Aki pedig online kompetitív élményre vágyik, a megújult City pályáin mérheti össze a tudását a kibővített MyPLAYER Builder lehetőségeit kihasználva, vagy csaphat össze az egy idő után minden realitást nélkülöző MyTeamben az új lapokért és egyéb jutalmakért. E két játékmód termeli csak igazán a pénzt a 2K-nek, ugyanis a Virtual Currency (VC) ára idén sem csökkent, és ahogy az lenni szokott, meg kell hoznunk a döntést - ha versenyben akarunk maradni, akkor vagy rengeteg időt kell áldoznunk a játékosunkra és MyTeam csapatunkra, vagy mélyen a pénztárcába nyúlunk, bízva a szerencsében is. Csak iránymutatóként: 700 ezer VC-t 50 ezer forintért lehet megvásárolni, amiből ugyan viszonylag sok paklit lehet szerezni a MyTeamben, de össze is rakhatunk egy tökélyre fejlesztett MyPLAYER karaktert is. Folyamatosan fognak azonban érkezni az új szezonok, új lapokkal, kozmetikai cuccokkal és egyéb nyalánkságokkal, a 2K pedig nem rest, hogy a játék megnyitása alkalmával egyből két hirdetésen is ajánlja a VC-vásárlást. Annyira nem arcátlan megoldás, mint ahogy a Madden NFL 25 csinálja, de hasonlóan frusztráló, hogy a kiváló offline módok továbbra is egyre inkább háttérbe szorulnak a pénznyelő, kaszinóelemekkel tarkított online módok javára.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Mit hoz a jövő?

Az elmúlt évek NBA 2K játékainál szinte minden esetben előfordult, hogy a játékosközösség hangosabbik részének hatására a fejlesztők olyan frissítésekkel rukkoltak elő, amelyek alapvetően befolyásolták és megváltoztatták a megjelenéssel bevezetett mechanikákat. Jelenlegi formájában azonban a 2K25 élethűbb, látványosabb, és szórakoztatóbb is a tavalyi kiadásnál. Az NBA, illetve a kosárlabda rajongói számára kiváló élményt nyújthat, köszönhetően a játékosok mozdulatait modellező ProPLAY-nek, az aprólékosságig kidolgozott franchise módnak és alapvetően a lehetőségek tárházának köszönhetően. Mindezekre viszont árnyékként vetülnek a mikrotranzakciós játékbeli reklámok, és a "ha lemaradsz, kimaradsz" érzést fokozó szezonok rendszere a két prominens online módban. A játékmenetet érintő fejlesztések bizakodásra adnak okot a sorozat további folytatásait illetően, de naivság lenne azt feltételezni, hogy a 2K egy igazán kiváló NBA-szimulátort szeretne kiadni ahelyett, hogy minél több VC-t sózna ránk.

NBA 2K25
Még mindig a legjobb NBA-szimuláció a játékpiacon, és rengeteg a potenciál az offline játékmódokban, de rányomja a bélyegét az élményre az egyre súlyosabb mikrotranzakciós rendszer.
Ami tetszett
  • látványos és hangulatos meccsek
  • frissített ProPLAY és egyéb animációk
  • bővített MyNBA Eras
Ami nem tetszett
  • lehúzós monetizáció, rengeteg mikrotranzakció
  • sekélyes MyGM történetszálak
  • korlátozottabb MyTeam lehetőségek
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)