Hirdetés

Hiába a kritikák, a The Elder Scrolls IV: Obilivion lópáncélja milliókat termelt

|

A végítélet hírnökeként számon tartott skin iszonyatosan sikeres volt.

Hirdetés

Ázsiában meglehetősen megszokott praktika volt a 2000-es évek közepén, hogy egyes játékokhoz skineket kínálnak extra pénzért. Nálunk nyugaton más volt a helyzet: a mikrotranzakció szitokszó volt, amit csak a "mocskos" ingyenesen játszható játékok kínáltak.

Aztán jött a Bethesda az Oblivion lópáncéljával. A 2006-os "DLC"-ről most Bruce Nesmith, a The Elder Scrolls IV küldetéstervezője mesélt egy interjúban. Nesmith néhány éve szállt ki a Bethesdából, mert a regényírói pályájára akart koncentrálni. Most a VideoGamernek beszélt a régi időkről.

Elmondása szerint a cég ki akarta próbálni a Microsoft új, Xbox 360-hoz készült tartalomszállítási rendszerét egy apró, igény szerint megvásárolható kiegészítővel. Így született a hírhedt, 3 dolláros lópáncél: az ipar ismertebb figuráitól az Oblivion-rajongókon át mindenki kiröhögte, de az mégis hihetetlen számokat hozott. Nesmith már nem emlékszik az adatokra, de azt tudja, hogy megérte kiadni:

"Milliókat termelhetett. Mind a Bethesdát, mind a Microsoftot felkészületlenül érte. Senki sem hitte volna, hogy ennyi megy el belőle. Igazából csak utólag tudatosult bennünk, hogy ezt nem akarták az emberek, és valójában mi mutattunk be nekik."

Hirdetés

A Bethesda később további mikrotranzakcióval megvásárolható tartalmakat adott ki az Oblivionhoz, melyek között voltak jobbak és rosszabbak. Előbbiek közé tartozott például a Wizard's Tower, ahol a játékosok békésen éldegélhettek és növényeket termeszthettek.

"Itt nem az ár volt a gond igazából. Az emberek csak tudni akarják, hogy valami menő dolgot kaptak a 3 dollárjukért, és hát a lópáncél nem volt az. Szóval ha visszamehetnénk az időben, akkor valószínűleg később vagy kevesebbért adnánk ki a lópáncélt."

A bánkódó hangnem ellenére érdemes megjegyezni, hogy a Bethesda még évekkel később, 2009-ben is azt nyilatkozta, hogy "naponta adnak el példányokat még mindig a páncélból". Nem véletlen hát, hogy az ahhoz hasonló tartalmak mára jóval drágábban, jóval gyakrabban jönnek játékokhoz.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)