Hirdetés

Az új túlélőjáték, a Once Human szinte a South Park emberi százlábús epizódját idézi meg

|

De nem a játékmenet, hanem a kínai NetEase-hez tartozó Starry Studio felhasználói szerződése tartalmaz furcsa dolgokat.

Hirdetés

A Once Human több sikeres bétatesztet is megért, a közösség lelkesen várta, a Steam Next Fest keretében kiadott demó pedig csak még nehezebbé tette a várakozást. Aztán megjelent a free-to-play túlélőjáték, és bár voltak kezdeti problémák, a játékosok nem ezek miatt akadtak ki és pontozták le a Valve rendszerében a projektet, hanem egy a játék minőségétől független dolog miatt. 

A kínai óriás, a NetEase kiadásában és a hozzá tartozó Starry Studio fejlesztésében megjelent Once Human EULA-ja ugyanis felvonultat néhány erősen megosztó részletet. Ahogyan azt a GamesRadar kiszúrta, a játék adatvédelmi irányelvei tartalmazzák a szokásos megjegyzéseket az adatgyűjtésről (mind a játékhoz kapcsolódóról, mind a marketing célokra felhasználható adatokról), azonban a program túlságosan is sok mindent akar tudni rólunk egy videojátékhoz képest.

Hirdetés

Szerencsére a játékosok nem követték el azt a hibát, amit Kyle a South Park emberi százlábús epizódjában (15. évad 1. rész), és elolvasták a részleteket is, ennek köszönhetően bukkantak rá néhány gyanús részletre. A Once Human ugyanis érzékenyebb felhasználói adatokra is kíváncsi lehet, például a földrajzi helymeghatározásra vagy akár a személyi igazolványokra is, és ha ez még nem lenne elég gyanús, a leírtak alapján a NetEase "más forrásokra" is támaszkodhat az említett adatok gyűjtéséhez, ami azt feltételezi, hogy az információk nem szigorúan a játékból származnak. 

Ahogy a Steamen olvasható negatív vélemények közül sokan megjegyzik, az, hogy a vállalat képes a játékon kívül is felhasználói adatokat (például a közösségi média esetében) gyűjteni, lehetővé teheti, hogy a játékosokról megbízhatóbb profilokat készítsen, amit aztán eladhat a hirdetőknek, nem törődve az etikai és adatvédelmi aggályokkal (persze sokan így is mindent megosztanak magukról a közösségi oldalakon, de abba önként egyeztek bele). A felhasználói értékelések jelentős része egyébként olyan játékosoktól származnak, akik alig töltöttek időt a Once Humannal, csak azért írtak kritikát, hogy felhívják a figyelmet a biztonsági veszélyre, az elégedetlenkedés pedig elég hangos volt ahhoz, hogy a fejlesztőcsapat a játék hivatalos Discord-szerverén nyilatkozatot adjon ki: 

"A NetEase nagyon komolyan veszi a felhasználók adatainak védelmét, és betartja az irányelveket, mint például az adatminimalizálás, a célhoz kötöttség és az átláthatóság. Csak a következő okokból gyűjtenénk személyazonosító igazolványokat: ha a helyi törvények ezt megkövetelik (például egy adott promócióhoz), ha a felhasználó szülőjének személyazonosságát kell ellenőrizni a hozzájárulásának megszerzéséhez (ha az alkalmazandó gyermekvédelmi törvények ezt megkövetelik), vagy ha a felhasználó korrigálni kívánja életkori adatait (szintén, ha az ilyen ellenőrzést törvény írja elő). Az azonosító adatokat minden esetben azonnal töröljük, miután teljesítettük az azonosító adatok gyűjtésének eredeti célját."

Ez a nyilatkozat sokakat megnyugtathatott vagy csak nem is foglalkoztak az indításkor felugró szöveggel, mint Kyle, ugyanis a SteamDB statisztikái alapján a hír írásának pillanatában 144 ezer játékos él túl egy időben a Once Humanben, a csúcs pedig 184 ezer volt. 

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)