Hirdetés

Szakértők szerint a Dungeons & Dragons hatékony csoportterápiás foglalkozás lehet, számos készséget is fejleszt

|

Évek óta vizsgálják pszichológusok a Dungeons and Dragons terápiás eszközként való használatát, és örömteli eredményekre jutottak.

Hirdetés

Könnyebb másokkal beszélgetést folytatni és időt tölteni, ha egy kitalált karakter bőrébe bújunk? Az online játékok, az animés és videojátékos expók sok zárkózott, nehezen barátkozó személynek segítettek már megnyílni és kapcsolatokat kialakítani, ahogy az utóbbi években ismét szárnyra kapó asztali szerepjátékok is.

Az, hogy Dungeons & Dragons vagy más, mesélővel és sok oldalú kockákkal játszott szerepjáték mennyire jó terápiás eszköz, hosszú évek óta foglalkoztatja a szakembereket, és világszerte szerveződtek D&D csoportok, amiknek célja, hogy a különféle kapcsolati, kapcsolódási nehézségekkel küzdőknek segítsen nyitottabbá válni, fejleszteni készségeiket.

Hirdetés

2022-ben az Egyesült Királyságban pszichológusok azt állapították meg, hogy a D&D szervezett, biztonságos kereteket ad, növelhető segítségével az önbizalom, továbbá fejleszthető a problémamegoldó készség. Más kutatásokból kiderült, hogy a szocializációban és a képzelőerő növelésében is segíthet a szerepjátékozás.

A John Hopkins egyetem Social Skills Quest nevű terápiás csoportjában az idő felét játékkal, a másik felét pedig azzal töltik, hogy kibeszéljék, milyen élményeket éltek át.

Bár a kutatások ígéretes eredményeket hoztak, még egyik alapján sem lehet kijelenteni, hogy a D&D kiválthat egy hagyományosabb, szakszerűbb terápiás foglalkozást. 

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)