Hirdetés

Hogy lett e-sport a földrajzból?

|

A legjobb GeoGuessr-játékosok egy fotó alapján bármit megtalálnak a világon, és ma már komoly pénzekért versenyeznek ebben.

Hirdetés

A videojátékos közösség rengeteg különböző e-sportot termelt ki a '90-es évek vége óta. A lövöldözéstől a világhódításon át a verekedésig mindenből lett virtuális alternatíva, és mindegyik műfaj megünnepléséhez ezrek, sokszor százezrek gyűlnek össze. Legalább annyi verseny van a világon, ahány aktív játék, de van egy szakág, ami nem születhetett meg addig, amíg a Google térképes szolgáltatása el nem ért egy bizonyos szintet.

Ez volt a Google Utcakép, ami a 2000-es évek végén és a 2010-es évek elején indult be igazán. A bolygónk városait és utcáit fotózó kocsi önmagában nem lenne annyira érdekes, ha nem tette volna lehetővé egy apró kis alkalmazás megszületését: az év 2013, és a világot épp leigázza a GeoGuessr.

Hirdetés

Bezártságból felfedezni

A GeoGuessr egy apró kis alkalmazás, ami tulajdonképpen csak egy egyszerű tippjátékot csinált a Google térképéből. A játékos lát egy darabkát a világból, és ki kell találnia, hogy az a darabka honnan származik. A tipp pontosságától függően kap érte pontokat, és teljesíthet kihívásokat, lépdelhet fel a ranglétrán, és válhat tagjává egy globális közösségnek. A GeoGuessr hatalmas sikert aratott 2013-ban: az okostelefonok és közösségi oldalak még csak bontogatták szárnyaikat, amikor a fejlesztő Anton Wallén egy könnyen hozzáférhető játékélményt kínált azokon keresztül. A kezdeti lelkesedés ugyan hamar lecsengett, de a rajongók kitartottak a játék mellett, és 2020-ban a kitartásukat a GeoGuessr második aranykora hálálta meg. Amikor a világ minden ajtaja bezárt, akkor hirtelen mindenki utazgatni akart, ennek pedig a tippjáték látta legnagyobb előnyét. Egyre több tartalomgyártó és videós személyiség fordult a GeoGuessr felé, ha másért nem is, akkor azért, hogy valami mást is láthasson a szobájának négy falán túlról.

A profik ennyiből pontosan tudják, melyik országban készült a kép.
A profik ennyiből pontosan tudják, melyik országban készült a kép.

Itt lépett be a képbe Trevor Rainbolt, aki a világ számos játékosához hasonlóan szintén elkezdett egész nap a GeoGuessren lógni. Az arkansasi srác eleinte a saját tenyerét se tudta volna felismerni, nemhogy egy berlini zsákutcát, de ahogy teltek-múltak a hónapok, úgy Rainbolt egyre jobb és jobb játékossá vált, streamjei pedig a GeoGuessr közösség gyülekezőhelyei lettek. Rainbolt elkezdett versenyeket szervezni, és az új rangsorolt módban a kezdőket darálni. A srác idővel akkora hírnévre tett szert, hogy a GeoGuessr világbajnokság kommentátori székébe is meghívták. Bizony: Rainbolt és a többi tartalomgyártó lelkesedése egy új versenysorozatnak adott táptalajt, 2023-ban elindult a GeoGuessr World Cup sorozat, aminek első felvonásán még egy magyar játékos is részt vett, aki ott lesz az idei világversenyen is.

Debre a GeoGuessr világbajnokság színpadán.
Debre a GeoGuessr világbajnokság színpadán.

Életed múlik a tippjeiden

Mielőtt bárki elkezdené a fejét vakarni, hogy hogyan lehet versenyt csinálni a Google Utcaképekre való tippelgetésből, el is mondjuk gyorsan. Minden körben két játékos csap össze, akik ugyanazt az Utcaképet kapják a GeoGuessr és a Google adattárából. Adott időn belül kell kitalálni, hogy a világ melyik pontján készült a kép, és aki pontosabban határozza meg a helyszínt, az több pontot kap. A két tippelő pontkülönbségéből aztán egy sebzésszám lesz, amit a kör vesztese fog elszenvedni az életpontjaira. A meccs addig megy, amíg valaki ki nem fekszik.

Bár egyértelműen Rainbolt a GeoGuessr arca, vannak nála is jobbak: a világkupán például az Amerikát képviselő Jake Lyons 5:0-ra győzött a youtuber ellen. A showman így maradt a mikrofonnál, és lelkesen kommentálta a 2023-as győztes, Consus meccseit. Az első helyezett 23 másik társát körözte le, és mivel ő lett a GeoGuessr világkupa legelső egyéni bajnoka, neve örökre bevésődött a virtuális sportok nagykönyvébe.

A 2023-as verseny persze csak az első lépés volt a sportág történetében: idén folytatódik a kaland a 2024-es GeoGuessr világbajnoksággal, ami szeptember 11. és 13. között kerül megrendezésre Stockholmban. Magyarországot idén is a 19 éves Szabolcs Attila, játékos nevén Debre fogja képviselni, aki a 2023-as verseny első körében esett ki. Reméljük, hogy idén messzebbre jut majd, mi biztosan szurkolni fogunk neki!

Ami pedig a GeoGuessr jövőjét illeti, az folyamatosan formálódik. Sajnos a közössége egyre kevésbé élvezi a platformot, jórészt azért, mert 2024 februárja óta már a legalapvetőbb funkciók sem érhetőek el ingyenesen. A tippjáték gyakorlatilag teljesen fizetőssé vált, ráadásul 3 prémium kategóriából válogathatunk, ha hozzá akarunk férni az egyébként havidíjas élményhez. A cikk írásának pillanatában sokan keveslik a fejlesztéseket és tényleges innovációkat, melyek annak ellenére hiányoznak az oldalról, hogy egyébként mindenki borsos árat fizet a belépőért. Az olyan játékok, mint az OpenGuessr és a LostGamer folyamatosan szipolyozzák el az érdeklődőket ingyenes alternatívákkal, és már maga Trevor Rainbolt is inkább tölti az idejét utazgatással, mint tippelgetéssel. A GeoGuessr World Cup persze megfordíthatja a játék szomorú helyzetét: szeptemberben meglátjuk, hogy mekkora felhajtás lesz körülötte.

Ha másra vágysz

Akiket a külvilág kevésbé izgat, azoknak nagyon ajánljuk a LostGamer.io-t, ahol különböző játékok világából tippelhetjük meg a helyszíneket, illetve a GuessThe.game-et, ahol képekből kell eltalálnunk, hogy melyik játékot látjuk. Mindkettő komoly veszélyt jelenthet a produktivitásotokra, így szigorúan munkaidőn kívül kattintsatok ezekre!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)