Hirdetés

Bejelentések, spárgák és feszült körömrágás - ez történt az EVO 2024-en, a verekedős játékok nagy eseményén

|

A Tekken nagypapája feltámadt, az Edgerunners Lucyja benézett, és egy League of Legendses videós a földbe döngölte a Tekken nagymesterét.

Hirdetés

Messze vagyunk már azoktól a napoktól, amikor a Canon testvérek egy kaliforniai árkád játékteremben rendeztek verekedősjáték-versenyeket izzadós kockáknak: az EVO egy helyi baráti találkozóból a műfaj rajongóinak (FGC) legfontosabb eseményévé nőtte ki magát.

Minden a műfajban jártas fejlesztő, versenyző, és tartalomgyártó kiutazik a Las Vegas-i megmérettetésre, hogy bemutassa új játékait, vagy virtuális összecsapásban beverje az arcát azoknak, akikkel eddig csak online vitafórumokon találkoztak.

Lucy??? A Guilty Gearben???

Ami a bejelentéseket illeti, ezúttal senki sem számított hatalmas dolgokra. Az EVO előtt akadtak persze, akik a Marvel vs. Capcom 4 vagy a Dragon Ball FighterZ 2 felbukkanására fogadtak, de ezek légből kapott mesék maradtak. A Marvel vs Capcom gyűjtemény, a FATAL FURY: City of the Wolves, a 2XKO és a HUNTER×HUNTER NEN×IMPACT azonban készülnek, és bár még messze vannak a megjelenéstől, mind jutott némi szerephez. Ezek fejlesztése szépen halad, de nagy  meglepetésekről nem volt szó.

Hirdetés

Ami a már megjelent címeket illeti, ott azonban volt pár apróság, ami letaglózta a Las Vegas-i nézőteret. A legnagyobb üdvrivalgást a Tekken 8 trailer kapta, a készítők új sztorifejezetek mellett Heihachi visszatérését is beígérték. A Tekken franchise gonosz nagypapáját mindenki hallottnak hitte, és a sorozat producere, Katsuhiro Harada is azt nyilatkozta, hogy "Heihachi teljesen meghalt, marad a sírjában".

Heihachi vitatná a kijelentést:

A második legnagyobb meglepetést az Arc System Works szállította a Guilty Gear - Strive - negyedik szezonjának bejelentésével. Az önmagában nem meglepő, hogy a valaha volt legsikeresebb Guilty Gear kap még tartalmat, de az igen, hogy a Season 4 utolsó karaktere egyben a franchise legelső vendégszereplője is lesz: a Cyberpunk Edgerunners anime Lucyja fogja meglátogatni a Guilty Gear univerzumát:

Végül érdemes megemlékezni a Granblue Fantasy Versus Rising és a Street Fighter 6 újdonságairól is. Mindkét játékra új karakterek és funkcióbővítések várnak a közeljövőben:

Legendás vesztesek és kiérdemelt győzelmek

Idén (egyelőre) senki sem jelentette, hogy USB csatlakozók olvadtak volna meg, de ahol több ezer játékos gyűlik össze egy arénában, ott bizony történnek furcsaságok. Az EVO egy teljesen nyílt verseny, ahová bárki besétálhat, és megmérkőzhet a világ legjobbjaival. Egy rövid regisztráció után bekerülhetsz egy hatalmas csoportba, ahol aztán csak rajtad áll, hogy ki tudod-e verekedni magad onnan. Így fordulhatott elő, hogy a Street Fighter 6 versenyen 5 265 fő vett részt, a Tekken 8-on 4 646 és a maradék 6 főszínpadi játékon több mint 6000.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A fenti számok egyébként csak a fő versenyekre vonatkoznak: a közösség számos retro vagy kevésbé népszerű játékban is tart kisebb versenyeket, így összesítve a résztvevők száma hatalmas. Ekkora tömegből is kiugranak (néha szó szerint) a közönség kedvenc figurái, és ha lenne ilyen díj, akkor azt idén Hayao kapná. A 41 éves Ryuji Hayashi olyan jól érezte magát a Street Fighter III - 3rd Strike színpadán, mint senki más: a negyeddöntős szereplése alatt lement spárgába, hatalmasakat ugrált és még egy wotagei táncot is előadott.

Hayao lett az EVO 2024 legnagyobb mémje:

41 year old man btw
byu/preparethydrill inFighters

Végül sajnos kiesett a 3rd Strike versenyből a vesztesági elődöntőn, de szívünket örökre megnyerte.

Ha már győztesekről van szó, akkor érdemes megemlékezni LilyPichu nagy pillanatáról is. Az elmúlt 1 évben rengeteg egykori League of Legends profi és streamer állt át vagy a Tekken 8-ra, vagy a Street Fighter 6-ra. LilyPichu az előbbit választotta, és 8 hónapnyi gyakorlás után tudását az EVO 2024-en próbálta kamatoztatni. Sajnos a csoportjából relatíve korán kiesett, de a harcnak itt még nem volt vége,  kezdőknek tartott rendezvényeiről ismert Sajam ugyanis szervezett egy Pro vs. Amateur bulit az EVO vendégeinek. Az események sűrűjében maga Katsuhiro Harada, a Tekken producere hívta ki LilyPichut egy showmeccsre, az eredmény pedig egy meglepően feszült adok-kapok lett.

A menet végeztével Harada csak annyit mondott "végeztem ezzel a játékkal", ami remélhetőleg csak egy vicc volt.

A megérdemelt kupa

A táncolgatások, a showmeccsek és a DLC-bejelentések persze mind csak cukormázak a versenyek tortáján, és ha valaki ma tortát fog falni, az Punk lesz. Az EVO SF6 döntőjének megérdemelt bajnoka hosszú évekig járta az EVO asztalait nagyobb siker nélkül. Ez ma hajnalban megváltozott: PunkDaGod hazavitt egy trófeát, ráadásul egy olyan játéksorozat egy részében, amivel amerikai játékos 20 éve nem nyert első helyezést.

Ha csak egy meccset nézel ma végig az Big Bird és Punk találkozója legyen. A végletekig kiélezett összetűzésben a srácok mindent kihoztak Cammyből és Rashidból, amit csak lehetett, és az egész meccs csak hajszálakon dőlt el:

Akinek kicsit több ideje van, annak mindegyik Top 6-os ágat tudjuk ajánlani. Verekedős játékokról lévén szó a döntő részleg meccsei úgy 2 órát visznek csak el a napotokból (már ha kivágjátok a reklámokat és a felesleges szüneteket).

EVO 2024 Top 6-os ágak felvételei

Szabadok vagyunk!

Fontos megjegyezni, hogy 2025-ben jelentősen bővül a versenysorozat. A szokásos japán és Las Vegas-i események mellett régóta pletykáltak egy harmadik, európai bulit is, és jövőre végre tényleg a mi térfelünkre kerül az aréna: az EVO történelmében először a verekedős cirkusz Franciaországba látogat 2025-ben.

Legközelebb az EVO díjátadóra kerül majd sor Los Angelesben, 2025 februárjában, amit az EVO Japan 2025 követ május 9. és 11. között. A sor a nagy, Las Vegas-i eseménnyel folytatódik 2025. augusztus 1. és 3. között, és végül jön a francia buli október 10-12-én. Van majd' másfél éve Európának, hogy gyakoroljon, de a napok hamar telnek: tessék nekiugrani a bunyónak és elhozni nekünk az első trófeákat.

Mindnyájan szabadok vagytok, jövőre találkozunk!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)